21. duben 2018 změnil číšníku Miroslavovi, který pracoval v restauraci u obchodního centra Quadrio v centru Prahy, život. Partičku Nizozemců, kteří v Praze bouřlivě slavili rozlučku se svobodou, totiž upozornil, aby na zahrádce nepili vlastní alkohol. Pak se strhla hotová mela. Cizinci nejprve napadli jiného muže, a když mu číšník přiběhl na pomoc, podrazil mu jeden člen skupinky nohy a dvojice hlavních rváčů pak nebohého číšníka s nebývalou brutalitou napadla – kopali ho a bili pěstí.

Miroslav po strašném útoku skončil v nemocnici s komplikovanými zlomeninami v oblasti hlavy, krvácením do mozku i dalšími zraněními a musel podstoupit několik operací. Právě argumentace o povaze zranění nyní hraje roli v tom, zda bude agresorům zpřísněn trest či nikoliv.

Pokus o vraždu?

Agresoři, dva nizozemští bratři, odešli v dubnu od soudu s šestiletým a pětiletým trestem vězení a vyhoštěním na deset let. Oba se odvolali - chtějí rozsudek zrušit a vrátit k novému projednání. Státní zástupkyně naopak žádala překvalifikovat čin na pokus o vraždu, nebo alespoň trest zvýšit. I pokud by soud neakceptoval přísnější právní kvalifikaci (pokusu o vraždu), tresty za ublížení na zdraví uložené pod polovinou sazby jsou nepřiměřeně mírné,“ uvedla žalobkyně Kateřina Boudová v srpnu u odvolacího soudu. Obhájci bratrů argumentovali, že násilníci sice chtěli Miroslavovi ublížit, ale rozhodně ho nechtěli zabít. Podle nich si číšník mohl vážná zranění hlavy způsobit pádem na zem. 

Video
Video se připravuje ...

Dva Nizozemci, kteří zmlátili v centru Prahy číšníka, přicházejí k odvolacímu soudu (20. srpna 2019). Michaela Kalkusová

Nový posudek

U soudu kvůli tomu vznikl spor mezi dvěma soudními znalci v oboru zdravotnictví Jiřím Hladíkem a Janem Procházkou. Podle Hladíkova posudku si totiž číšník Miroslav zlomil spánkovou kost pádem o zem, Procházkův posudek však říká, že mu ji zlomili Nizozemci při napadení. Soudu navrhnul další rozbor kamerových záznamů.

„Věc není tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá,“ konstatoval předseda senátu Martin Zelenka. Soudci se proto rozhodli nechat zpracovat posudek z oblasti zdravotnické zobrazovací metody a následně oba znalce předvolat znovu na dnešek. Ani jeden z nich se však k líčení nedostavil. 

Nový posudek vyhotovil doktor Jiří Neubauer, který na základě CT hlavy konstatoval několik impaktních zlomenin (kost se rozpadne na několik fragmentů, které jsou propojené - pozn. red) v oblasti lebky, včetně spánkové kosti a střední jámy lebeční. Obhájce Nizozemců demonstroval na anatomickém lékařském modelu lebky, že zlomeninu dané kosti nebylo možné učinit útokem zvenčí, například kopem, což podle něho nový posudek nerozporuje. Jelikož se ani jeden ze znalců, kteří předešlé posudky vyhotovili, nedostavil, zažádal obhájce o nové jednání za přítomnosti obou lékařů. Předseda senátu žádosti vyhověl.

Dva týdny čekání ve vazbě

Další soudní přelíčení bylo stanoveno na 15. října v 9:00, na kdy oba dotyční soudní znalci přislíbili účast. Zelenka zároveň rozhodl o dalším setrvání obou nizozemských bratrů ve vazbě, proti čemuž ani jeden nic nenamítal.

„I nadále jim hrozí obava z uložení vysokého trestu. Navíc je třeba přihlédnout k jednání obžalovaných po spáchání činu,” odůvodnil prodloužení vazební lhůty Zelenka s tím, že kdyby jim vazba prodloužena nebyla, byl by možný útěk obou obžalovaných do zahraničí. Tříměsíční vazební lhůta jim měla vypršet v říjnu před konáním dalšího soudního jednání.

Fotogalerie
49 fotografií