Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

První oběť ničivé bouře Mortimer: Vichr zabil teprve 14letého chlapce

Aktualizováno -
30. září 2019
14:45
Autor: dce, ČTK, VaB - 
30. září 2019
13:45

Silný vítr, který dnes zasáhl část Evropy, si na Slovensku vyžádal nejméně jednu oběť. V Nitře na jihu země padající strom zabil čtrnáctiletého chlapce a další děti zranil, informovala policie.

Neštěstí se stalo při procházce žáků, kdy padající strom zasáhl skupinu dětí. Hasiči uvedli, že strom spadl celkově na tři nezletilé osoby. Kromě oběti utrpěly další dvě děti různá zranění.

K tragédii došlo v době, kdy na Slovensku platí výstraha před silným větrem. Pro okres Nitra i některé další regiony země vydali slovenští meteorologové varování druhého stupně z třídílné škály nebezpečí.

Vysoký stupeň výstrahy před velmi silným větrem o rychlosti až 90 km/h po téměř celé České republice vydal i Český hydrometeorologický ústav. "Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. Možné přerušení elektrického vedení. Ztížená chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnost komunikací, možnost převrácení prázdného nákladního automobilu," popisují meteorologové na svém webu.

Kvůli nepříznivému počasí byla také přerušena vlaková doprava u obce Kúty na hlavní železniční trati do Česka. Podle slovenského státního železničního dopravce ZSSK byly některé vlaky odkloněny přes Hodonín a slovenský Holíč nebo odřeknuty. Popadané stromy zkomplikovaly také provoz na několika linkách městské hromadné dopravy v Bratislavě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání