Otec Zdeněk P. loni v březnu vedl do školy dítě na plavání a dostal se do sporu s trenérem. Chtěl, aby syn mohl čekat na lekci uvnitř budovy, ale personál jej vykázal, což rodiče rozčílilo.

Podle svědků začal před školou nadávat, hádal se s trenérem a posléze vytáhl legálně drženou zbraň a třikrát z ní vystřelil. „Vystoupil proti mně v bojovém postoji, měl jsem z něj strach a chtěl ho varovat,“ vysvětlil Zdeněk P., proč sáhl po devítimilimetrové pistoli.

Jeho protivník - trenér plavání Petr H. - uvedl, že po výstřelech do vzduchu mu otec žáka zamířil na hlavu, ale minul. Vrhl se na něj, snažil se jej přemoct a odzbrojit, což se mu povedlo.

Jenže potyčku ukončil výstřelem do hrudníku majitele zbraně. Petr H. tak čelil obžalobě z pokusu o zabití, hrozilo mu až 10 let vězení.

Obhajoba: Pacifikoval agresora

„Nejsem typ, který by chtěl někomu ublížit, zvlášť, když celý život pomáhám jiným. Netušil jsem, že jde o skutečnou zbraň. Měl jsem strach o svůj život i životy dětí," uvedl v závěrečné řeči trenér.

„Při střelbě byl ve stavu, kdy si nebyl vědom toho, co dělá a nebyl schopný racionálně uvažovat. Snažil se zpacifikovat agresora," uvedl obhájce Karel Schelle. Soud při rozhodování uznal argumenty obhajoby s tím, že podstatný podíl na vzniku konfliktu měl otec žáka.

Soud: Jednal ve stresu

„U obžalovaného došlo k akutní reakci na stres s neschopností se rozumově orientovat," řekl předseda senátu Aleš Novotný. Podotkl ale, že rozhodování o trestu bylo hraniční. 

„Mohl padnout nepodmíněný trest i trest s podmínkou. Přihlédli jsme k osobě obžalovaného, jeho dlouholeté práci s mládeží i faktu, že možnost páchání trestní činnosti v budoucnu je minimální,“ dodal soudce.

Postřelený otec školáka přežil jen díky rychlé a specializované zdravotní pomoci. Kulka totiž zasáhla pravou plíci a játra, došlo k masivnímu vnitřnímu krvácení. Petr H., který ve škole skončil, má podle verdiktu uhradit zdravotní pojišťovně 584 tisíc korun, poškozenému otci pak 181 tisíc korun. Zbytkem nároků se má zabývat civilní soud.