Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Peklo“ při nákupu jízdenky na vlak: Přestup už nevyřešíte u jedné pokladny

Autor: blv - 
30. září 2019
10:00

Nákup jízdenek na železnici měl být jednodušší, místo toho se stane až pekelně složitý. Od prosince čeká cestující na železnici více komplikací, než se původně s masivnějším zapojením soukromníků a další konkurence Českých drah počítalo. Jak píše pondělní Mladá fronta Dnes (MfD), plán na jednotnou jízdenku, na kterou by cestující mohl jet vlaky různých společnosti, se nepovedl.

Jedna jízdenka nebude platit nejen pro spoje provozované konkurenčními železničními společnostmi, ale v řadě případů ani na více vlaků Českých drah. Může za to experiment pěti krajů, které se rozhodly s jízdním řádem kompletně překopat způsob, jakým si s dopravci rozdělují tržby z prodaných jízdenek, píše MfD.

Například cestující z Prahy, který bude chtít navštívit Lednicko-valtický areál, si bude moci na pražském hlavním nádraží koupit pouze jízdenku státem objednaným rychlíkem do Břeclavi, ale lístek na navazující osobní vlak do Valtic mu už pokladní nebude smět prodat. Nepomůže si ani při nákupu jízdenky na internetu nebo v mobilní aplikaci Můj vlak.

Zmatky v krajích

„V aplikaci Českých drah nebudou jízdenky integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje dostupné,“ potvrdila deníku mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková. Cestující, kteří budou chtít využívat vlaky objednané krajem, tak budou muset použít krajský internetový obchod Poseidon nebo si jízdenku koupit v některé ze stanic na území kraje, případně přímo ve vlaku. Výjimkou jsou pouze spoje, které Jihomoravský kraj objednává ve spolupráci se sousedním Severomoravským krajem. „Na nich tarif Českých drah bude platit i nadále,“ dodala mluvčí.

Podobné, byť s řadou místních výjimek, to bude při cestách do Olomouckého nebo Ústeckého kraje. MfD připomíná, že v polovině prosince a na začátku příštího roku vyprší velká většina desetiletých smluv, které má státní dopravce uzavřené s jednotlivými kraji. 

Řešení v nedohlednu

Problém s roztříštěním české železnice na řadu malých oblastí s vlastními pravidly, která budou pro cestující nepřehledná, řeší ministerstvo dopravy souběžně s plánem na otevření trhu alternativním dopravcům, píše deník.

Cestujícím, kteří si nechtějí kupovat jízdenky na každý jednotlivý vlak, chce proto nabídnout alternativu v podobě celostátní jízdenky, kterou budou muset povinně uznávat všichni provozovatelé železniční dopravy. Její zavedení se vleče a minimálně jeden rok tak nepůjde koupit jednotné jízdenky. 

Vstup nových dopravců a větší autonomie krajů při plánování železniční dopravy tak bude po cestujících vyžadovat pečlivější přípravu. Ne každý zná hranice jednotlivých krajů a nemusí si pamatovat, jaký dopravce na kterých tratích jezdí, připomíná deník. Protože řada krajů požaduje po železničních dopravcích rovněž i přemalování vlaků do svých vlastních barev, cestujícím mnohdy nepomůže ani základní rozlišování podle zažitého barevného schématu jednotlivých společností.

„Pro cestující to bude nové a chvíli to určitě potrvá, než si na nový systém odbavení zvyknou. Zatím byli vždy zvyklí, že si jízdní doklady na všechny spoje Českých drah koupí na jednom místě, objednají přepravu vozíčkáře nebo nahlásí cestu větší skupiny. To se nyní mění a budou muset myslet na to, s kterým dopravcem a v jakém kraji cestují,“ uvedl pro MfD mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Qwentin ( 2. října 2019 11:18 )

To se dalo čekat, že když to převezmou kraje, kterým po deseti letech vyprší smlouva o obslužnosti kraje a obnoví ji, tak že si chce stanovit své podmínky, ale to co vymysleli na KORDISu a celý Jihomoravský kraj tímhle pěkně zazdili, každého člověka to odradí někam cestovat vlakem když kraje v tomhle udělali nepřehlednej bordel. Ať se podívám na kteroukoliv železncici v Evropě tak tohle nikde takový bordel jako u nás není. V Německu je sice spousta soukromých dopravců, ale mají jízdenky DB které platí na všechny vlaky. V Polsku to už taky pochopili že soukromník není všechno a že musí všichni spolupracovat. Zlínský kraj, tam to taky ***i s přeshraniční dopravou a vidím to tak že Slováci nejsou zvědavý na nějakýho soukromého dopravce když jim napařili 200,-korun za jeden vlakokm. Pořád tady budou rozjebávat podniky ktaré ještě stále fungují, ale tohle se jim povedlo a vláda která tomu může dát přítrž, tak mlčí a neřeší to. Tak k čemu ji vlástně máme. Kocourkov hadr...

agfor ( 30. září 2019 15:58 )

Kdysi se jezdilo na jednu jízdenku po celé ČR, ale to nebyli u vesla idioti.

raut ( 30. září 2019 13:39 )

Řešení je prý v nedohlednu .Nejjednodušší řešení pro cestující ,aby byla jednotná jízdenka, smetli ze stolu . Ale tenhle binec vymysleli přepravci překvapivě rychle. Přesně do roka od chvíle, kdy Babiš dal 75% slevy na jízdném studentům a seniorům.
Přepravcům je to sice státem dotovavané, ale proč si netrhnout ještě víc . Jet z Čech na Moravu s přestupem na jiný vlak už teď bylo celkem složité a teď to tedy úplně domrvili. Lidé, hlavně ti senioři, si raději budou jízdenky kupovat až ve vlaku, samozřejmě s přirážkou (na tu se slevy nevztahují).
Dobře vymyšlená prasárnička..

agfor ( 30. září 2019 13:14 )

Ještě, že lítám svým vrtulníčkem, zvaným Kačenka, a nemusím se hadrkovat s idioty na železnicích.

Paul Katzchen ( 30. září 2019 12:53 )

A proč myslíte, že chtěj, aby si lidi kupovaly jizdenky ve vlaku, no protože tam je to o 50% dražší. 😂

Zobrazit celou diskusi