Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Syn diktátora přišel o milionové sporťáky. Tahle „žihadla“ jdou do aukce

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
29. září 2019
14:58

Britský aukční dům Bonhams bude ve švýcarské Ženevě dražit sbírku luxusních automobilů syna autoritářského prezidenta Rovníkové Guineje Theodora Nguemy Obianga. Prodej vozů značek Ferrari, Lamborghini, Bentley, McLaren, Maserati nebo Rolls-Royce by mohl podle odhadů vynést v přepočtu přes 440 milionů korun, uvedl deník The Guardian.

Kolekce luxusních sportovních vozů patřila Teodorinovi Obiangovi Nguemaovi, který od roku 2016 působí také jako viceprezident Rovníkové Guineje. „Jde o jedinečnou dražbu, v nabídce jsou supervozy s velmi nízkým počtem najetých kilometrů,“ nechal se slyšet Philip Kantor z aukčního domu Bonhams.

Nejdražšími vozy jsou Lamborghini Veneno Roadster, jehož cena se odhaduje na 146 milionů korun, a žluté hybridní Ferrari, které vyjde zhruba na 67 milionů korun. Sbírka vozů byla Obiangovi Nguemaovi zabavena před 3 lety, následně byl mezinárodním tribunálem v Haagu odsouzen za nezákonné obohacování.

Syn prezidenta je zvyklý na luxus

Obiang Nguem se pravděpodobně stane otcovým nástupcem, současný diktátor v čele Rovníkové Guineje stojí už 40 let. Prezidentův syn proslul svým opulentním životním stylem. Od soudu v Haagu dostal tříletý podmíněný trest, pokutu ve výši 775 milionů korun a byl mu zabaven v hodnotě přesahující 2,5 miliardy korun.

Jeho cestu k moci to ale nezastavilo, loni byl povýšen na generála a začal předsedat parlamentu. Podle neziskových organizací je Rovníková Guinea jednou z nejvíce zkorumpovaných zemí na světě.

 

Zobrazit celou diskusi