Vada, která postihuje až 10 procent dětí, se standardně léčí intenzivním cvičením. Aby léčení pomohli, vyvinuli odborníci z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity ve spolupráci s firmou Boty Hanák speciální obuv.

„Máme dva prototypy bot, které budou nosit zdravé děti i děti s diagnózou, abychom zmapovali účinek u obou skupin," vysvětlila Marta Gimunová, vedoucí výzkumu. Účast nemá pro děti žádná zdravotní rizika a měření je bezbolestné. Rodiče obou skupin dětí se do studie mohou hlásit přes webovou stránku.

Tři měření během sedmi měsíců

Vědci hledají 50 dětí s diagnózou vpadlých kotníků a 50 zdravých. Z každé skupiny bude vždy polovina nosit zdravotní obuv a polovina nikoliv. „Momentem, kdy by rodiče své dítě měli přihlásit, je chvíle, kdy se pouští do prvních samostatných kroků, typicky se pustí například nábytku, kterého se při pokusu o chůzi drží. Účast ve výzkumu obnáší tři měření v průběhu sedmi měsíců od prvních kroků dítěte. Každé trvá asi 20 minut a u poloviny účastníků zahrnuje také nošení testované obuvi," přiblížila Gimunová.

Benefitem pro rodiče bude u dětí s diagnózou pomoc s řešením problému. Pro matky dětí bez diagnózy mají vědci nachystanou jako odměnu možnost bezplatného měření složení těla a výživového a pohybového poradenství, které může ženám po porodu pomoci vrátit se zpět do někdejší kondice.

Spolupráce nese ovoce

Odborníci na lidskou chůzi z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity spolupracují s obuvnickou firmou Josefa Hanáka už téměř deset let. Společně vytvořili nejdříve patentovanou stélku do bot a později i různé typy obuvi, které pomáhají odstraňovat vrozené problémy, ale také potíže, které si lidé způsobují špatným držením těla a nevhodným životním stylem.

VIDEO: Josef Hanák o významu správné obuvi pro nejmenší.

Video
Video se připravuje ...

Josef Hanák o významu správné obuvi pro nejmenší děti Zdeněk Matyáš