Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Konec těmto hrůzám! Blesk tlapky bojují proti tyranům zvířat a usilují o změnu zákonů

  • Video se připravuje ...
    Autor: Jana Ulrichová,Kateřina Lang - 
    30. 9. 2019
    05:50

    Hlasitá pomoc pro němé tváře, to jsou Blesk tlapky. Projekt, který má za sebou první rok intenzivní práce, má za cíl pomáhat týraným zvířatům a dohnat k odpovědnosti tyrany a provozovatele množíren. V mnoha případech už se to podařilo.

    Češi jsou nejen národem "pejskařů", ale také množitelů zvířat. Případů, při kterých tým Blesk tlapek pomohl odhalit nevhodné podmínky chovu a týrání zvířat s tím spojené, jsou desítky. Právě na chovatele, kteří mnohdy používají fenky jako stroje na rození štěňat a z jejich prodeje dělají výnosný obchod, se redaktorky Jana Ulrichová a Kateřina Lang snaží upozornit příslušné úřady.

    Nedostatečné zákony

    Úředníkům mnohdy svazuje ruce nedostatečná legislativa. Podle současných zákonů je potrestat tyrana a množitele velmi těžké. Pokud už se kauza dostane k soudu, odchází viník většinou "pouze" s podmínkou nebo peněžitým trestem. Blesk tlapky proto apelují na politiky, aby s připravovanou novenou zákona na ochranu zvířat proti týrání a veterinárního zákona přišly zásadní změny. Tohle jsou největší kauzy, které Blesk tlapky za necelý rok rozkryly

  • 1.Blesk tlapky odhalily množitele v Německu

    První velký případ, kterým se loni v listopadu Blesk tlapky zabývaly, bylo odhalení obří množírny v německém Neuburgu. Majitel Josef H. tam na svém pozemku choval stovku psů, s nimiž kšeftoval. Do svých nekalých obchodů chtěl zapojit i Blesk, žádal totiž zveřejnění inzerátu na prodej 50 labradorů a retrívrů.

    Reportérky Blesk Tlapek se prostřednictvím sdružení SOS for PETS spojily s německou organizaci Vier Pfoten a od množitele fiktivně odkoupily 25 psů. Zvířata pak předaly veterinářům a policii. Ta vzápětí u Josefa H. udělala razii, při které odebrala a do útulku převezla dalších 10 psů, kteří na tom byli nejhůře. S ostatními psy mu zakázala nakládat. Později se ukázalo, že pasy potřebné k převozu do Česka, které množitel při fiktivním prodeji psů vydal, byly falešné.

  • 2.Pochybné kšefty množitelky ze Světnova

    Petra Nováková chová psy různých ras bez průkazu původu a odchovaná štěňata prodává zájemcům jako čistokrevná. Blesk tlapkám se podařilo prokázat, že funguje i jako překupnice a se psy obchoduje u nákupních center. Jeden takový obchod redaktorky zdokumentovaly. Pes z množírny, kterému nakonec Blesk tlapky našly nový domov, byl nemocný a podvyživený.

    S množitelkou na Žďársku bojují nejen sousedé, které obtěžuje neustálý zápach a štěkot, ale také místní veterináři, kterým za jejich služby neplatila. Kauza dodnes není uzavřená, úředníci jí řeší jako přestupek, za který ženě hrozí vysoká pokuta. Chovatelka se ale stále odvolává.

    Petra Cendelínová Němcová nepopírala, že je množitelka Petra Cendelínová Němcová nepopírala, že je množitelka | Kateřina Lang

  • 3.Zachráněná Týna: Z kotce na gauč

    Týnu, 9 letou čistokrevnou fenu moskevského strážního psa, objevily reportérky Blesk tlapek v lednu v Kozojedech na Jičínsku, kde živořila zavřená v kotci. Její majitelka ji podle svých slov zachránila z nevhodných podmínek, pak se ale ukázalo, že na mohutné silné zvíře, které se nesnese s jinými psy, nestačí. Proto Týnu držela za mřížemi v kotci.

    Reportérky majitelku přesvědčily, aby se fenky na základě darovací smlouvy vzdala. Spolek Zachraňujeme pejsky z nevhodných podmínek jí pak našel nový domov u Jany Liškové, která provozuje Psí domov ve Střílkách na Zlínsku. Užívá se tam pohodlí dvou gaučů a láskyplné péče, které se jí tam dostává.

    Takhle jsme Týnu objevili, zavřenou v kotci s nemocnýma očima zalepenýma hnisem Takhle jsme Týnu objevili, zavřenou v kotci s nemocnýma očima zalepenýma hnisem | Jana Ulrichová

  • 4.Sto čivav v klecích a upálená zvířata

    Už více než rok trvá kauza z Plzně, kdy množitelka Iva Wastlová chovala v bytě v panelovém domě téměř stovku psů, které věznila v klecích. Stará a nepotřebná zvířata pak odkládala do rodinného domu v Sedlci, kde dožívala a umírala v otřesných podmínkách. Při domovní prohlídce policisté mimo jiné našli zvířecí ostatky, které žena pálila na zahradě v sudech, nebo je zakopávala na pozemku. Štěňata navíc měla prodávat s falešnými průkazy původu.

    Chovatelka čelí obžalobě za týrání zvířat a neoprávněné podnikání, za což jí hrozí až 5 let vězení. Iva Wastlová se ale zatím soudu vyhýbá. K plzeňskému městskému soudu se už dvakrát nedostavila, naposledy kvůli údajné nemoci. Soudkyně je ale připravená nechat obžalovanou předvést. Hlavní líčení by tak mělo začít v říjnu.

    Sedlec u Starého Plzence, dům, kde množitelka Iva Wastlová odkládala nepotřebná zvířata Takhle to v domě během policejního zátahu vypadalo. Iva Wastlová uprostřed (v černé košili) Sedlec u Starého Plzence, dům, kde množitelka Iva Wastlová odkládala nepotřebná zvířata Takhle to v domě během policejního zátahu vypadalo. Iva Wastlová uprostřed (v černé košili) | Blesk:Krimi Plzeň

  • 5.Husky zachránili úředníci

    Úředníci z Konic na Prostějovsku dokázali, že odebrat majiteli zubožená zvířata mohou okamžitě. Letos v březnu tím zachránili život smečce sibiřských husky, kterou její majitel týral hladem. Osmnáct psů na pokraji smrti našli policisté společně s veterináři v domě cizince, kterého odvezla záchranka v kritickém stavu do nemocnice. V domě a na pozemku pak úředníci objevili i několik mrtvých psů.

    Odebraní husky byli umístěni do útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem, kde se o ně starali 24 hodin denně. Nakonec většině našli nový domov. Krajská veterinární správa sice podala na chovatele trestní oznámení, nakonec ale nebylo koho potrestat. Cizinec, který měl v minulosti utýrat i několik hospodářských zvířat, v nemocnici zemřel.

    Tato fenka je natolik vyhladovělá, že se už neudrží na nohou Tato fenka je natolik vyhladovělá, že se už neudrží na nohou | Jana Ulrichová

  • 6.Taran Ronnyho sedí

    Svého psa Ronyho málem ubil a ubodal v Děčíně Ondrej Hován (27). Soud ho za to už pravomocně poslal na 16 měsíců do věznice s ostrahou. Sedět natvrdo šel ale jen proto, že byl už v minulosti trestán. Hován se přiznal, že chtěl Ronyho zabít. V opilosti a pod vlivem marihuany mu zasadil několik ran nožem do hlavy.

    Pejsek přišel o jedno oko a kvůli zlomeninám obou čelistí má dodnes problémy s přijímáním potravy. Hován ho neošetřil, zavřel ho v koupelně, kde ho nechal pomalu umírat. Nářek psa naštěstí zaslechli kolemjdoucí, kteří na něj upozornili strážníka Václava Němečka. Ten pak Ronyho našel a zachránil.

    Ondrej Hován zlomil Ronymu obě čelisti a vyrazil oko Ondrej Hován zlomil Ronymu obě čelisti a vyrazil oko | Městský útulek Děčín

  • 7.Pásla kozy na balkoně

    Na stěží uvěřitelný případ narazily Blesk tlapky ve středočeských Číčovicích. Marie Vránková (59) tam v rozestavěném domě chovala hospodářská zvířata. Kozy měla v patře na balkoně, koně v přízemí. Podle veterinářů je v nevhodných podmínkách týrala, navrhli proto jejich odebrání. Úředníci ale nechali odvézt jen 49 koz, psa a kočky. Zdivočelé, na kontakt s lidmi nezvyklé koně ale naložit a odvézt do náhradní péče nezvládli. Pochytat drůbež se ani nepokoušeli.

    Psa a kočky nakonec dostala podivná chovatelka zpět, zřejmě podvodem. Doložila totiž, že v době odběru jí už nepatřili, psa údajně darovala sousedce, kočky ženě ze severních Čech. Psa pak měla zpátky u sebe, prý na návštěvě. Podle úředníků, kteří se zřejmě rozhodli případ zamést pod koberec, je to v pořádku.

    Kozy žijí v patře domu, na příchozí vykukují z balkonového okna Kozy žijí v patře domu, na příchozí vykukují z balkonového okna | Jana Ulrichová

  • 8.Prodává nemocné a ustrašené psy

    Nedokonalost současných zákonů potvrzuje případ množitelky Ivety Faltysové z Dražkova na Pardubicku, která podle svědků prodává nemocné, psychicky nevyrovnané. Policisté se zabývali dvěma oznámeními na týrání zvířat, které na ni nespokojení majitelé psů podali.

    Na základě znaleckého posudku pak rozhodli, že množitelka nespáchala trestný čin, ale jen přestupek. „V případě zanedbání péče o zvíře musí vzniknout následek, což je úmrtí nebo trvalé následky na zdraví, a musí být prokázáno, že jsou v příčinné souvislosti s jednáním pachatele,“ vysvětlila policejní mluvčí Markéta Janovská. Případ proto řeší jen přestupková komise. Množitelce tak hrozí pouze pokuta, a to v řádech desetitisíců, maximálně však 50 000 korun.

    Video Množitelka vyvázne zřejmě jen s pokutou. Trestný čin se nepodařilo prokázat, spáchala pouze přestupek - Kateřina Lang
    Video se připravuje ...

  • 9.Za oběšeného psa jen pokuta

    V kotci a navíc na řetězu držela chovatelka ze Šumperska svého psa několik let. Podle sousedů živořil v příbytku z pletiva bez vody a venčení. Pes se často snažil ze svého vězení utéct a pletivo přeskočit, řetěz na krku mu to ale nedovolil a místní lidé ho museli zachraňovat, aby se neuškrtil.

    Sousedé se snažili majitelce, která často nebývala doma domluvit, nebylo to nic platné a tak opakovaně kontaktovali i příslušné úřady. Nikdo ale nezasáhl a v červenci se pes při přelézání plotu na vlastním řetězu oběsil. Případem se zabývala policie, která ho uzavřela jako přestupek. Majitelce, která si obratem pořídila nové štěně, hrozí za smrt psa pouze pokuta.

    Speedy se neustále snažil z kotce dostat ven. Často uvízl v mřížích, vyprošťovali ho pak sousedé Speedy se neustále snažil z kotce dostat ven. Často uvízl v mřížích, vyprošťovali ho pak sousedé | čtenář

  • 10.Tlapky pomohly zachránit týrané ovčáky

    Do zdárného konce, kdy 15 ovčáků propadlo státu, se podařilo dotáhnout případ z Chrudichrom na Blanensku. Senior tady mezi hromadami odpadu choval smečku německých ovčáků, která mu utíkala a napadala jak okolí, tak sebe navzájem. Starosta obce případ neúspěšně řešil tři roky, pomocnou ruku mu nakonec podaly Blesk tlapky.

    Díky zvířecím záchranářům, kteří ovčákům poskytli dočasnou péči, bylo možné psy odebrat. I přesto, že zvířata propadla státu, snaží se je senior získat zpět. Obec terorizuje tím, že na dopravní značky maluje hanlivé kresby a po silnicích rozhazuje výkaly a zbytky jídel. Penzista, který za svá zvířata neodváděl poplatky a neměl je ani naočkovaná, bude muset svoje chování vysvětlovat policii, která případ vyšetřuje jako trestný čin poškození cizí věci.

    Odchytit se podařilo i vážně zraněnou fenu, které se teď konečně dostane řádné péče a ošetření Odchytit se podařilo i vážně zraněnou fenu, které se teď konečně dostane řádné péče a ošetření | Jana Ulrichová

  • 11.Hvězdné košile pro kočky a psy

    Blesk tlapky také pomáhají. Například na předávání cen Český lev nasbírali reportéři Markéta Reinischová a David Turek na košile od krejčovské firmy Bernhardt podpisy 24 známých osobností včetně Jiřího Bartošky, Ivany Chýlkové, Simony Babčákové, Anny Polívkové, Jiřího Macháčka nebo partnerů Tatiany Vilhelmové a Vojty Dyka.

    Košile pak šly do aukce. Jednu z nich vydražil šéfredaktor Blesku Radek Lain, druhou Roman Dell. Podařilo se tak získat celkem 10 000 korun, které Blesk tlapky rozdělily do útulků Rafael o. p. s. v Hamru u Českých Budějovic, kde se starají o přestárlé a těžce nemocné psy, a AniDef v Žimu na Teplicku.

    Dámská košile zůstává v redakci, vydražil ji totiž šéfredaktor Radek Lain, druhou, pánskou, si odnesl Roman Dell Dámská košile zůstává v redakci, vydražil ji totiž šéfredaktor Radek Lain, druhou, pánskou, si odnesl Roman Dell | Martin Přibyl

Mnau1 ( 30. září 2019 09:51 )

Jak si rodice deti vychovavaji, tak to maji. Puvod zla je vzdy v rodine. Clovek ma volbu, zvire ne. Bydlim vedle skoly, tak dobre vidim, jak se decka chovaji. Rodice bud hodne pracuji, tak nemaji na deti cas, nebo nepracuji a decka litaji kolem baraku, nici co se da a delaji bordel. Slovnik, ani nemluvim. Ze jsou agresivni? Maji vzor v rodicich. Dnesni rodice si s detmi nepovidaji, nepomazli se s nimi, nepochvali je, kdyz neco hezkeho vytvori.... Jinak staci se projet autobusem, nebo vlakem. Tam dobre vidime, jak jsou deti kazdeho veku rozvaleni, zabrane dve sedadla, aby kabelky, nebo batohy mely samostatne sedadlo. Diky ANO jezdi temer zadarmo a pracujici, kteri jezdi sedreni z prace, tak stoji a plati skoro plnou vysi jizdneho.

Eva Kaslova ( 30. září 2019 09:45 )

zlymikes ( 30. září 2019 07:06 )

a co ochrana dětí? Tomu chaizlovi v Sedlčanech se nic nestane. Stejně jako výtržníkům v Ústí n.L.

Zobrazit celou diskusi