Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kornatění tepen je důsledkem hektického života. Rychlá prevence může pomoci

Měření cévního věku je vhodnou prevencí srdečně-cévních chorob.
5. listopadu 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Kornatění tepen (ateroskleróza) je způsobeno tím, že se do stěny tepny postupně ukládají látky tukové povahy, stěna se postupně zužuje a tkáň je nedostatečně zásobena kyslíkem a živinami. Pokud se tepna stane zcela neprůchodnou, dojde k tomu nejhoršímu. Ateroskleróza je u nás stále na prvním místě příčin úmrtí!

Cévní věk není vždy totožný s tím vaším

Vědecké studie prokázaly možnou souvislost vzniku srdečně-cévních chorob s cévním věkem, který nemusí být vždy shodný s věkem biologickým. Cévní věk se zjišťuje na základě rychlosti tzv. pulsové vlny. Vzniká při stahu srdce a vypuzení krve do systémového řečiště. Zdravé tepny jsou pružné a pulsové vlny se v nich šíří pomalu. S přibývajícím věkem a nezdravým stylem života však tepny tuhnou a pulsové vlny se šíří rychleji. Čím tužší jsou cévy, tím rychlejší je pulsová vlna a riziko propuknutí srdečně-cévních chorob se zvyšuje.

Proč jsou cévy tak důležité?

Cévy si můžeme zjednodušeně představit jako potrubí, kterým v těle proudí krev. Spolu se srdcem vytvářejí uzavřený krevní oběh. Cévy zahrnují jak tepny, tak žíly. Tepny odvádějí okysličenou krev ze srdce k orgánům a tkáním celého těla. Žíly zase přivádějí odkysličenou krev z orgánů a tkání celého těla směrem do srdce.

Špatný stav cév nebolí

Mezi rizikové faktory problémů s cévami i tepnami patří především kouření, nedostatek pohybu a nezdravá strava, vysoký krevní tlak, období přechodu u žen, diabetes, dědičnost a dlouhodobý stres. Zaměřte se proto na prevenci a nechte si cévní věk změřit. Měření je podobné měření krevního tlaku – je jednoduché a bezbolestné. Trvá přibližně 10 minut a probíhá v lékárně. Výsledky se dozvíte ihned, přičemž lékárníci s vámi váš zdravotní stav zkonzultují a doporučí další postup.

Ateroskleróza je u nás stále na prvním místě příčin úmrtí!
Autor: Shutterstock

Jak přesně probíhá měření cévního věku?

První na řadu přijde rozhovor lékárníka s pacientem. Je důležité, abyste byli v klidu a nebyli jste před měřením vystaveni fyzické zátěži. Do lékárny přijďte ve volném rukávu, protože dostanete na paži manžetu – metoda a princip měření jsou oproti měření krevního tlaku odlišné, ale pocit budete mít stejný, protože manžeta na paži se bude několikrát nafukovat a vyfukovat.

Je třeba pamatovat na to, že zjištění vyplývající z jednoho měření ještě neznamenají diagnózu. Lékárník s vámi výslednou zprávu detailně projde, doporučí vám další postup a vy budete mít prostor pro položení otázek. Vyšetření cévního věku vyhodnocuje několik parametrů, které mohou být ovlivněny aktuálním stavem pacienta. Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete na zde.

Nechte si ve vybraných Alphega lékárnách změřit cévní věk.
Autor: Shutterstock

Z výše uvedeného vyplývá, že cévní onemocnění mohou být velice závažná a často končí fatálními následky. Proto je potřeba o své cévy pečovat. Racionální strava, dostatek pohybu a pravidelné preventivní prohlídky u lékaře by měly být samozřejmostí pro každého z nás. Pro prvotní odhalení možných kardiovaskulárních problémů se s důvěrou obraťte na nejbližšího Alphega lékárníka.

Video se připravuje ...