Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Láska o debaklu ve Sněmovně i „opoziční špíně“. Kalousek: Schillerová je hysterka

Autor: for - 
27. září 2019
17:32

Sněmovna zažila historický okamžik, vůbec poprvé se hlasovalo o postoupení žaloby na prezidenta k Ústavnímu soudu. Souhlas vyslovilo jen 58 ze 130 poslanců, potřeba bylo 120 hlasů. Senátor Václav Láska, který byl jedním z iniciátorů žaloby, Blesk Zprávám řekl, že za prohru jednání nepovažuje a ostrá slova ministryně financí Aleny Schillerové o senátorské a opoziční špíně se ho nedotkla. „Kdyby to řekl někdo, koho si vážím, tak by mě to překvapilo,“ uvedl. Opozice ani před debakl ve Sněmovně neskládá zbraně. Vít Rakušan (STAN) prozradil další plány, šéf TOP 09 Jiří Pospíšil mluví o „zabití šance“. 

„Kapitola uzavřena. Ale mělo to smysl. Kdyby Senát zůstal pasivní a ke skutkům prezidenta mlčel, staly by se jeho skutky proti Ústavě de facto legitimní,“ uvedl tvůrce ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana senátor Václav Láska(SEN21) poté, co Sněmovna neodhlasovala postoupení žaloby k Ústavnímu soudu. Několikahodinová debata se tak podle některých členů opozice i koalice stala zbytečnou.

S tím ale Láska nesouhlasí. „Byl to důležitý krok Senátu, který žalobu schválil. Prezidentovy kroky zůstaly sporné a nejsou součástí ústavního pořádku. Těší mě, že i když někteří poslanci měli třeba jinou představu o tom, jak by měla žaloba vypadat, tak respektovali, že většinová vůle Senátu žalobu schválila a ten respekt na mě působil pozitivně,“ doplnil. 

Senátor Václav Láska prozradil, že ho jednání některých poslanců nepřekvapila Senátor Václav Láska prozradil, že ho jednání některých poslanců nepřekvapila | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Že by debata byla zbytečná, si nemyslí ani opoziční předseda Vít Rakušan (STAN). „Je to den, který se zapíše do dějin parlamentarismu, je to den, kdy byla na stole definovaná výhrada, zdali prezident porušuje nebo neporušuje ústavu. Bohužel se materiál nedostal k Ústavnímu soudu, jedinému orgánu v ČR, který měl právo takový spor rozhodnout. Na druhou stranu tu máme přesný popis a diskuzi k tomu, zdali prezident Ústavu porušil,“ uvedl Rakušan pro Blesk Zprávy krátce po skončení jednání. 

Pro přijetí ústavní žaloby hlasovalo 58 poslanců ze 130 přítomných, k postoupení žaloby bylo zapotřebí 120 hlasů. Podporovatelům neprospěl ani fakt, že do práce ve čtvrtek moc členů parlamentu a vlády nedorazilo.

Do malé účasti především vládních činitelů si rýpla i první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová „Vážené torzo vlády,“ začala svůj projev.

Senátorská a opoziční špína i stříkání nenávisti

Debaklu ve Sněmovně předcházely hodiny a hodiny projevů opozičních i koaličních členů dolní komory a členů vlády. Mezi ty nejvíce k zapamatování patří projev ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) a Jaroslava Faltýnka (ANO). 

Poslanci ústavní žalobu neodsouhlasili Poslanci ústavní žalobu neodsouhlasili | Blesk:Robert Klejch

„Ta nenávist vůči prezidentovi Zemanovi z něj (senátora Lásky při úvodním projevu) úplně stříkala, já jsem úplně mokrej, seděl jsem tady, jsem úplně postříkanej tou nenávistí vůči prezidentovi ČR,“ uvedl koaliční poslanec na adresu člena horní komory.

Ještě ostřejší byla právě Schillerová, která citovala údajnou zprávu svého fanouška. „Je to opoziční a senátorská špína,“ uvedla vícepremiérka a vysloužila si tím vlnu negativní reakce svých kolegů. 

„Projevy těch, co vystupovali, mě nepřekvapily a ta ostrá slova byla od lidí, od kterých bych to čekal. Ti, co nemají argumenty, tak užívají nadávky. Ta prohlášení dávají vizitku těm, co je pronesou. To, co například říkala Schillerová, vypovídá něco o ní samotné. Kdyby to řekl někdo, koho si váží, tak bych o tom přemýšlel, ale tohle na mě nemá žádný dopad,“ opáčil Láska na dotaz Blesk Zpráv, zdali se cítil poznámkou uražen. 

Řada poslanců ale určité pohoršení pocítila. Miroslav Kalousek se dokonce ke konci jednání šel k pultíku senátorům omluvit za Poslaneckou sněmovnu. 

„Někteří kolegové se vyjadřovali velice pohrdavě k horní komoře parlamentu. Ukázali, že ústavu nectí a  nevnímají, že je horní komora ústavní součástí a když Alena Schillerová použije výroky typu špína, tak to je něco, čím byla prolomena hranice dna ve Sněmovně,“ reagoval pro Blesk také Vít Rakušan.

Vít Rakušan neúspěšné hlasování jako prohru nevidí, je rád, že o věcech vůbec diskutuje Vít Rakušan neúspěšné hlasování jako prohru nevidí, je rád, že o věcech vůbec diskutuje | Blesk - Tonda Tran

Výborný: Dalo se to čekat

Výsledek jednání byl od poledních hodin předem v očekávání, alespoň podle rozložení ve Sněmovně. Opozici ale mírně pobouřilo, že se směr některých diskuzí stáčel k argumentům, že žaloba je jen znakem „kdo má, či nemá rád prezidenta“.

„Chtěl bych vypíchnout, že debata byl vedena rozdělenou společností, kde je obrovský příkop a na tom příkopu hraje velkou roli prezident Zeman,“ řekl Blesku předseda Starostů a nezávislých. 

„Už před začátkem jednání pléna a po těch všech jednáních, co už jsme ve Sněmovně zažili a viděli rozložení sil, tak to bylo jasné a výsledek odpovídal našemu očekávání,“ okomentoval hlasování Láska. Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného podobný výsledek rovněž očekával.

Poslanci ústavní žalobu neodsouhlasili Poslanci ústavní žalobu neodsouhlasili | Blesk:Robert Klejch

Předseda lidovců neskrýval pobouření nad již zmíněnými útoky na dolní i horní komoru parlamentu.  „Je naší povinností bránit ústavu a to se ve čtvrtek nepodařilo. Mně ale dlouhodobě vadí útoky, osobní a emotivní z řad některých poslanců. Zvláště směrem k senátorům a horní komoře a především nepatřičná slova Schillerové,“ řekl Blesk Zprávám po opuštění Sněmovny.

Negativně pak vnímal konec jednání lídr TOP 09 Jiří Pospíšil. „Poslanci ANO, ČSSD, KSČM a SPD zabili šanci, aby Ústavní soud nezávisle posoudil, zda prezident porušil Ústavu. Miloš Zeman tak může dál bourat parlamentní demokracii a vytvářet prezidentský systém v ČR. Co ještě se musí stát, aby poslanci těchto stran začali naši Ústavu bránit?“ uvedl na své sociální síti.

hejhej ( 1. října 2019 17:04 )

marmat:
Ubožáci budou žvanit pořád dokola: udávat, žalovat, žádat vysvětlení. Když je někdo natvrdlý, nikdy nepochopí......

tekyla ( 1. října 2019 15:39 )

mamrat o jaké demokracii mluvíš!! špíně,­sajraj­tu,chc­íplo­tin,ne­plati­ču daní,­EET,­učte­nek,u­mělec­ké svolo­či,ak­tivis­tech,f­etákác­h,uda­vačích pirá­tu,kmo­trech,­tune­lářích opozice spojeni na náměstí v kýbl hoven!!!

tekyla ( 1. října 2019 15:31 )

kdy už konečně u nás skončí práskači,udavači odpad každé společnosti!!! Láska,­Ondrač­ka,Bar­toš,Mi­chálek­,Far­ský,Ka­lousek­,Pos­pišil­,Raku­šan,Něm­cová a jiný hnuj!!

marmat ( 29. září 2019 21:49 )

ROZBÍJENÍ STÁTU V PŘÍMÉM PŘENOSU H U R Á ??????

marmat ( 29. září 2019 21:46 )

Podle něj pořadatelé mohou události pojmout také jako výzvu k vysvětlení rozhodnutí o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa