Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tipy na víkend: Svatováclavské slavnosti a poutě, den pro zvířata i noc vědců

/
  • Nemusíte sedět doma, vyberte si některý z našich tipů a vyrazte ven!
    26. září 2019 ● 16:59

    Neseďte doma a nekoukejte se jen na televizi nebo z okna! Vyrazte ven, do přírody, za poznáním! Pokud nevíte kam vyrazit, nechte se inspirovat našimi tipy! Tipy na víkend byly vypracovány ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz. Víkend 28. a 29. září bude celkem vydařený. Sluníčko bude vykukovat někde zpoza mraků, teploty se budou pohybovat kolem 20 stupňů.

  • 1.

    Noc vědců

    Vědci, studenti a popularizátoři vědy na univerzitách, vědeckých pracovištích, ve science centrech, hvězdárnách i gymnáziích napříč celou republikou uvítají každého nadšence do vědy v noci z pátku na sobotu. Kam vyrazit a co tam vidět najdete ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 2.

    Národní Svatováclavská pouť

    Národní svatováclavská pouť se koná v sobotu. Už v pátek v 18.50 tu přivítají relikvii sv. Václava v Brandýse nad Labem u kostela Obrácení sv. Pavla, kde následně proběhne Svatováclavský koncert. Ve 20 hodin vyjde od kostela Obrácení sv. Pavla průvod do Staré Boleslavi. Další program najdete ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 3.

    Svatováclavské akce, hody, poutě, slavnosti

    *Praha - U příležitosti 600 let od úmrtí Václava IV. pořádá v sobotu od 10 hodin Univerzita Karlova Dětský den v Karolinu. Děti se seznámí s kulturním životem doby vrcholného středověku. Jak se lidé oblékali, jak jedli, jak fungovala ve středověku škola.

    *Mladá Boleslav - Svatováclavská jízda historických vozidel, která se koná v sobotu. Z Komenského náměstí odstartuje dlouhá kolona několika desítek automobilových veteránů směrem k městskému stadionu, kde je připraven program na celý den.

    *Plzeň - tradiční svatováclavská vyjížďka a sraz motorek přímo na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj. Motorkáři se začnou sjíždět už od 8 do 10 hodin.

    *Třeboň – na Masarykovo náměstí přijede v sobotu v 10 hodin svatý Václav a požehná celodennímu „našlapanému“ programu

    *Svijany – za účasti svatého Václava proběhne na zámku v sobotu od 10 hodin Svatováclavská slavnost. Připraven je bohatý program.

    *Turnov – na Dlaskově statku zažijete posvícení s bohatým programem

    *Napajedla – celou sobotu je velký historický připraven program pro malé i velké. Po setmění se ozvou údery bubnů a do ulic města vyjde pochodňový průvod v čele s knížetem Václavem na koni a jeho družinou. Večer vyvrcholí dramatickými rytířskými souboji, jízdním turnajem a velkou ohňovou show.

    *Břeclav - dřevosochání, košt vín, běžecký závod i krojový průvod zažijete od pátku do neděle v areálu Pod zámkem

    *Hulín - Svatováclavské hody se konají o víkendu. Začínají v sobotu v 8.30 otevřením jarmarku, v 9 hodin bude mše a od 10.20 je připraven krojovaný průvod

    *Dolní Věstonice – krojové hody začínají v sobotu na náměstí předáním hodového právo, následovat bude hodové požehnání v kostele sv. Michala, poté projde průvod obcí a hodová zábava

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 4.

    Vinobraní pokračují

    *Karlštejn - Historická slavnost vína za přítomnosti císaře římského a krále českého Karla IV. a jeho dvora se koná v sobotu i v neděli.

    *Velké Žernoseky - popíjení burčáku, kulturní program, folková a dobová představení jsou připravena na pátek a sobotu

    *Znojmo - burčákový festival Burčákfest 2019 zve každého v pátek a v sobotu do areálu Louckého kláštera

    *Boršice - na Šlapání hroznů dívčí nohou zve Dvůr pod Starýma Horama. Akce se uskuteční v sobotu od 14, součástí je i žehnání mladých vín a Vinařské olympijské hry.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 5.

    Vejvodova Zbraslav

    Už 24. ročník Mezinárodního festivalu malých dechových orchestrů Vejvodova Zbraslav se koná na počet slavného skladatele a zbraslavského rodáka Jaromíra Vejvody. V sobotu je připravena mažoretková show a slavnostní průvod orchestrů s mažoretkami. Po skončení průvodu program pokračuje společným koncertem všech zúčastněných orchestrů. Přijďte o víkendu na Zbraslavské náměstí v Praze.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 6.

    Mezinárodní den zvířat

    Svátek všech zvířat se bude slavit v sobotu v parku Na Pankráci v Praze 4. Na celý den jsou připraveny nejrůznější aktivity pro děti, ukázky dovedností psů, živá zvířata a další doprovodný program.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 7.

    Krmení rejnoků a papoušků

    Přijďte se podívat na moderované krmení rejnoků a papoušků, které bude o víkendu od 10 do 11 hodin probíhat v prodejně SuperZOO v Praze na Zličíně. Prodejna mění klasický prodej chovatelských potřeb v jedinečný zážitek. Hned u vchodu vás přivítá 16m2 veliký výběh s králíky a morčaty, vedle voliéra s papoušky Ara, k vidění jsou dokonce i medúzy, rejnoci, KOI kapři a desítky druhů akvarijních rybiček.

    A také ara zelenokřídlý toho napovídá...
    Autor: jiří Hadač

  • 8.

    Závod koňských spřežení

    Netradiční soutěž koňských spřežení, při které je kladen důraz hlavně na estetiku, eleganci, tradici a dovednosti vozataje a ovladatelnost koní zahrnuje terénní jízdu s překážkami a vozatajský parkur můžete vidět od pátku do neděle na zámku v Kroměříži. Při hodnocení spřežení se posuzuje celkový dojem zápřeže, kompletnost, sladěnost koní, postrojů, vozu a osádky vozu.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 9.

    Zombie Walk

    Spousta krve, slizu, a mrtvolně bílých obličejů. Brno se změní v bojiště zombíků a  několika armádních jednotek, které se je pokusí zastavit. A seřežou i civilisty? Ponurý happening se koná po celou sobotu a akce je paradoxně určena i pro děti.

    Krvaví lidé s bílými tvářemi na Vítkově. Závod zombie run přilákal vášnivé běžce
    Autor: Eva Fornálová

  • 10.

    Tutanchamon na vlastní oči

    Vydejte se na cestu časem a od Théb po Údolí králů objevujte stopy egyptské civilizace na výstavě Tutanchamon RealExperience o životě a době faraona v pražském Národním muzeu. Čekají vás desítky exponátů, tajuplná atmosféra starého Egypta a fascinující multimediální součást expozice, která umožňuje návštěvníkovi doslova vplout do proudu času a projít věčností, kterou se dle legend měl ubírat samotný vládce. Provedením se výstava odlišuje od všeho, co bylo dosud v Česku k vidění. Výstava potrvá do konce ledna příštího roku. Více najdete ZDE

    V prostorách Národního muzea se zabydlel starověký Egypt.
    Autor: Blesk

  • 11.

    Dotkněte se Měsíce

    Štefánikova hvězdárna na pražském Petříně je jediným místem na světě, kde se budou moci návštěvníci přímo dotknout povrchu Měsíce! Vystavený vzorek měsíční horniny nebude na hvězdárně vystaven za neprůstřelným sklem ani zalitý v umělé hmotě, jako ve všech světových muzeích. Naopak, kousku Měsíce se budete moci dotknout. Vystavený vzorek je horninou, která na Zemi doputovala v podobě meteoritu, jenž byl před 3,1 miliardy let vyvržen z povrchu Měsíce při dopadu jiného kosmického tělesa a šťastnou náhodou dopadl na povrch Země. Zavítat sem můžete do konce října.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 12.

    iQport na náplavce

    Na náplavce Rašínova nábřeží v Praze kotví loď s názvem iQport. Jde o vědecký park, který nabízí rozmanitou všehochuť zajímavostí. V podpalubí můžete zažít pocit při potápění Titanicu, z nezaměnitelných očních důlků na vás bude chrlit páru kultovní Golem, popovídáte si s robotem, vyzkoušíte závody ve virtuální realitě a mnoho dalšího. Nechybí mnoho dalších vědomostních interaktivních disciplín pro malé i velké. Otevřeno je denně od 9 do 20 hodin do konce října. Více čtěte ZDE

    Na Rašínově nábřeží v Praze je nový science park - přímo na lodi!
    Autor: Koláž Blesk.cz

  • 13.

    200 let sportu v Brně

    Všechny nejvýznamnější trofeje brněnských sportovců nabízí výstava Branky, body Brno v 1. patře jižního křídla hradu Špilberk. Návštěvníci uvidí mimo jiné wimbledonský talíř tenistky Jany Novotné, euroligový pohár basketbalistek Žabovřesk, či všech třináct titulů hokejistů Komety. Výstava potrvá do konce roku. Více čtěte ZDE

  • 14.

    Napoleonská doba

    Na Znojemském hradě je k vidění ojedinělá výstava u příležitosti 210. výročí bitvy u Znojma, posledního rozhodujícího vítězství císaře Napoleona a poslední bitvy vojenské kariéry arcivévody Karla. K vidění bude několik desítek unikátních autentických předmětů z doby napoleonských válek. Mnohé pochází ze soukromých sbírek, mnohé nebyly ještě nikdy vystavené. Vitríny představí pěchotu, jezdectvo, dělostřelectvo i další součásti zúčastněných armád. Uvidíte zbraně, ošacení, výstroj…Výstava vrcholí symbolicky setkáním s vítězným císařem Napoleonem a poraženým císařem Františkem. Navštívit ji můžete do 29. září.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk - Zdeněk Matyáš

  • 15.

    Svět tajemna

    Děsivé a záhadné předměty z celého světa nabízí výstava Tajuplný svět v Žabím sklepě zámku ve Valticích. Návštěvníci uvidí křížence lidí a zvířat, vypreparované lidské hlavy a podivné lebky. Výstavu, která potrvá do konce září, připravil záhadolog Arnošt Vašíček. Více čtěte ZDE

    Mořský muž Óannés, takhle nějak měl vypadat kříženec člověka a ryby. Je znám z mezopotámských mýtů.
    Autor: Hynek Zdeněk

     

  • 16.

    Legiovlak na cestách

    Věrná replika vlaku, který pomohl československým legionářům v letech 1918 až 1920 ovládnout Sibiř, opět vyráží na pouť Českou republikou. Letos má naplánovaných 35 zastávek, většinou ve východní polovině České republiky. Můžete si prohlédnout dílnu, poštovní, nemocniční, důstojnický či po zuby ozbrojený obrněný vůz. K viděním polní kuchyně, kulomety a mnoho dalšího. Program zastávek je ZDE

     

     

     

     

     

     

     

                                                                                                                                                                             

     

     

     

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy