Mimořádně nebezpečnou událost pro Blesk.cz potvrdil šéf Krajské hygienické stanice David Křivánek. Z dokumentů, které má Blesk k dispozici, vyplývá, že otec přivezl 18. srpna z Letovic k lékaři svého synka poté, kdy si zvídavý kluk doma strčil do nosu zrezivělou knoflíkovou baterii.

Že není očkovaný, nikdo nepředpokládal

Lékaři baterii, která už začínala oxidovat, chlapečkovi z nosu úspěšně vyndali. Chlapec měl ale okolo nosíku zarudlou tvář a kůžička u nosní přepážky začala odumírat.

Protitetanovou injekci maličkému lékaři před odjezdem domů nicméně nepíchli. „Nikoho z nás nenapadlo, že dítě není očkované,“ přiznávají lékaři v interní zprávě, kterou má Blesk k dispozici. Jako léčbu nasadili antibiotika.

Chlapeček dostal křeče a přestal jíst

Jenže stav dítěte se rozhodně nelepšil, spíše naopak! K lékaři s dítětem museli rodiče spěchat znovu 2. září, po 14 dnech „domácího léčení“. Chlapci se začaly napínat obličejové svaly, dělal tzv. grimasy, napínala se mu kůže. Přidalo se nechutenství.

„Odmítal jíst a polykat, dokázal se jen napít,“ popsal zhoršení stavu dětský lékař.

Matka se bála sklerózy

O tři dny později, 5. září, už bylo hodně zle. Dětský lékař odeslal klučíka okamžitě na Kliniku dětské ORL Dětské nemocnice v Brně. Teprve nyní s informací o neočkování dítěte proti tetanu!

„Chlapec není očkován, protože je jeho matka přesvědčena, že by se po očkování u něj rozvinula roztroušená skleróza. Navzdory poučení však podepsala svůj nesouhlas s očkováním dítěte,“ poslal praktik vzkaz specialistům na kliniku do Brna. Matka totiž uvedla, že je přesvědčená, že u ní očkování vedlo k rozvinutí roztroušené sklerózy.

Noční záchvaty

Do dětské nemocnice přijela sanitka ještě včas. Chlapečka lékaři okamžitě přijali na jednotku intenzivní péče. „Ihned jsme jej očkovali a podali antitetanický globulin,“ popsali první záchrannou terapii brněnští specialisté.

Zdaleka však nebylo vyhráno. V noci dostal chlapec opakované záchvaty křečí, jeho tělíčko se prohýbalo do děsivého oblouku. Při pokusu napít se dítěti navíc stáhl obličej do grimasy.

Právě grimasy a napnutí svalů, které vede, až k prohýbání těla do luku, jsou základními příznaky onemocnění tetanem.

Museli otevřít průdušnici

Lékaři pak přeložili dítě na ARO. Tady maličkému pacientovi nasadili srdeční podporu a umělé dýchání. Deset dní po přijetí mu museli otevřít průdušnici, aby mohl malý pacient dýchat!

Teprve poté, dvanáct dní po hospitalizaci, se stav chlapečka mírně zlepšil. „Je schopen spontánního dýchání, zůstává hospitalizován,“ napsali lékaři do zprávy.

Tetanus se v ČR léta nevyskytoval

Nemocnice se odmítla k okolnostem chlapcovy záchrany vyjádřit s odkazem na ochranu osobnosti dítěte. „Nemáme souhlas rodiny,“ uvedl mluvčí kliniky Pavel Žára „Jeho stav je nyní stabilizovaný. Není ale vyloučeno, že se nedostaví komplikace,“ dodal.

Lékaři označili letovický případ nakažení dítěte nebezpečným tetanem, za naprosto ojedinělý.

„Tetanus je nyní v Česku vysloveně raritní záležitostí. Očkování proti němu je součástí hexavakcíny po narození a poté by se mělo obnovovat,“ tvrdí odborníci z Brna.

Podle mluvčího kliniky Pavla Žáry nebyl výskyt tetanu mnoho let v Česku hlášen. „Asi před rokem dvěma, byl jeden případ na Slovensku, také u malého dítěte,“ uzavřel.

Co čeká rodiče? Možná pokuta

Případ vyšetřují krajští hygienici. Za to, že rodiče nenechali dítě očkovat hexavakcínou, jim mohou udělit ve správním řízení pokutu. „Její výši bych nechtěla specifikovat. Případ není stále ještě uzavřený,“ řekla Radka Boháčová z brněnského protiepidemického oddělení.

Předmětem posuzování případu budou podle ní i důvody, proč matka odmítla svého syna nechat očkovat. Může se tedy stát, že rodiče vyváznou bez postihu, ale s otřesnou životní zkušeností…

Co je tetanus?

Způsobují ho bakterie, které žijí běžně v zažívacím traktu některých zvířat i lidí. Výkaly se dostává do půdy, kde mohou přežívat i desítky let. Tetanus se lidově označuje jako trnutí šíje. Základní příznaky jsou obličejové grimasy a napnutí svalů, které vede, až k prohýbání těla do luku. Nejčastěji se tetanem člověk nakazí otevřenou ranou, projevuje se křečemi a ztrátou koordinace. Polovina nemocných onemocnění podlehne v důsledku zástavy srdce nebo kolapsu dýchacího systému. Proti nemoci se v České republice aplikuje celoplošné očkování.

VIDEO: Stopka pro lékaře, kteří systémově falšují potvrzení o očkování. Podle Prymuly popírají princip západní medicíny.

Video
Video se připravuje ...

Stopka pro lékaře, kteří systémově falšují potvrzení o očkování. Podle Prymuly popírají princip západní medicíny redakce Blesk