Akční dámu, prababičku čtyř pravnoučat, před čtyřmi lety začalo zlobit srdíčko, podstoupila proto ve spádové nemocnici operaci a byl jí voperován kardiostimulátor.

„Tehdy se mi načas ulevilo, ale ne nadlouho. Po půl roce jsem začala mít opět problémy. Hodně mi bušilo srdce, zadýchávala jsem se a cítila se unavená,“ vypráví paní Zimová a dodává: „I na pravidelných kontrolách se paní doktorce něco nezdálo, a proto mě poslala vinohradské nemocnice k panu doktoru Čurilovi.“

Kdyby přišla dřív…

Lékař ihned navrhl nejmodernější operační metodu, tzv. stimulaci převodního systému srdce, kdy je srdeční svalovina komor aktivována, v porovnání s klasickým operačním postupem, šetrněji. „Kdyby pacientka přišla dřív, mohla být už dávno bez obtíží. Tuto operaci provádíme od roku 2016,“ uvádí MUDr. Karol Čurila.

Brzy fit

Paní Zimová prodělala v polovině května operaci a druhý den byla propuštěna domů. „Cítím se velice dobře. Pryč je únava, zadýchávání i bušení srdce. Užívám si léta a těším se, že se za pár měsíců narodí páté pravnouče,“ dodává s úsměvem seniorka, která ráda pracuje na zahrádce a s láskou se stará o manžela a dva pejky.

Stimulace převodního systému srdce
Autor: Michal Protivanský, Scom

Pro koho je metoda vhodná?

Nejvíce ohroženi jsou pacienti, u kterých stimulátor srdce podporuje prakticky neustále. Druhou skupinou jsou pacienti se srdeční slabostí a zpomalenou aktivací srdečních komor. Ti jsou v dnešní době standardně léčení zavedením elektrody do žilního systému srdce. Bohužel, u 30 až 40 % pacientů není tento postup úspěšný a ke zlepšení nevede. Důvodů může být několik, ale nejčastějším je nevhodná anatomie srdečních žil. Zavedení stimulační elektrody do oblasti převodního systému není na žilním systému závislé, a tak jej lze úspěšně provést i u těchto pacientů.

Stimulace převodního systému srdce

Stimulace převodního systému je nejmodernější metodou trvalé kardiostimulace. Dokáže předejít srdeční slabosti u pacientů s pomalou srdeční frekvencí a implantovaným kardiostimulátorem a zlepšit výkonnost srdce u některých pacientů, kteří srdeční slabostí již trpí. Trvalá kardiostimulace je zavedenou metodou léčby pacientů se zpomalenou srdeční činností již po několik desetiletí.

Pro pacienty po infarktu či operacích srdce

Implantace kardiostimulátoru dokáže zlepšit kvalitu i délku života nemocných s pomalým srdečním rytmem. Jsou mezi nimi ale i jedinci, kteří na běžný kardiostimulátor reagují zhoršením výkonnosti předtím normálně fungujícího srdečního svalu. U nich se pak může rozvinout srdeční slabost, která je omezuje v běžných činnostech. A právě pro tyto pacienty a pro nemocné např. po infarktu či operacích srdce je vhodná právě stimulace převodního systému.

Do oblasti Hisova svazku se zavede elektroda, která ho stimuluje a srdeční rytmus je pak k nerozeznání od srdeční aktivity zdravého člověka.

„Na Kardiologické klinice FNKV se jako jediní této metodě věnujeme od roku 2016 a odoperovali jsme více než sto pacientů s pomalou tepovou frekvencí. Tímto způsobem se snažíme předejít srdeční slabosti, která je u některých nemocných »klasickým « trvalým kardiostimulátorem způsobena. Při stimulaci převodního systému je aktivace srdečních oddílů přirozená, a proto srdeční slabost nezpůsobuje,“ vysvětluje MUDr. Karol Čurila.

Operace

Výkon samotný je z velké míry podobný klasické implantaci kardiostimulačního systému. Rozdílem je pouze v použití jiného typu stimulační elektrody se speciálním zavaděčem a nutnost rozšířeného snímání EKG během operačního zákroku. Pooperační sledování probíhá obdobným způsobem jako u nemocných s klasickým kardiostimulátorem.

Víte, že...

Hisův svazek je součást převodního systému srdečního, který převádí vzruch ze síní na komory. Pojmenován je podle švýcarského kardiologa Wilhelma Hise, který jej v roce 1893 popsal.

VIDEO: Kardiochirurg Netuka: S novým srdcem přežívá díky pokroku medicíny kolem 90 procent pacientů

Video
Video se připravuje ...

Kardiochirurg Netuka: S novým srdcem přežívá díky pokroku medicíny kolem 90 procent pacientů Blesk TV