Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejdražší espresso je v Praze, nejlevnější na Plzeňsku. Průzkum odhalil, kde je nejvíc „kafařů“

Autor: ČTK - 
25. září 2019
15:50

Průměrná cena za šálek espressa v českých restauracích a kavárnách je 41 korun. O sedm korun více zaplatí lidé v Praze, naopak v Plzni stačí hostům 32 korun. Cappuccino stojí ještě o desetikorunu více. Kávu si nejčastěji objednávají klienti mezi 12. a 14. hodinou, její spotřeba stoupá v letních měsících. ČTK to dnes sdělila společnost Storyous, která zpracovala data z více než 2600 tuzemských podniků.

„Podle našich dat je nejdražší šálek espressa v Praze, v průměru přijde na 48 korun. Následuje Zlínský a Liberecký kraj. Jen ve čtyřech krajích je přitom cena nižší než 40 korun. Nejlevnější espresso je překvapivě v Plzeňském kraji, kde zákazník zaplatí jen 32 korun,“ řekl ČTK ředitel Storyous Igor Třeslín.

Spotřeba kávy roste s venkovními teplotami. V lednu a v únoru byl počet objednávek výrazně nižší než během letošního mimořádně teplého června.

Cenová mapa cappuccina se liší jak od espressa, tak i od průměrného výdělku v jednotlivých krajích. „Na prvním místě sice se 63 korunami zůstává Praha, ovšem hned za ní následuje Karlovarský kraj, navzdory tomu, že jsou tam dlouhodobě nejnižší průměrné mzdy v Česku,“ uvedl Třeslín.

V žádném jiném kraji už cena za šálek cappuccina 60 korun nepřekročí. Naopak v osmi krajích stačí zákazníkům při objednávce padesátikoruna. Nejlevnější cappuccino se dá pořídit v Moravskoslezském kraji, cena se pohybuje okolo 45 korun.

O espresso je největší zájem kolem 14. hod.

Kávu si obvykle lidé spojují se startem dne, nejvíce se jich ale prodá v době oběda a odpoledne. Zatímco v Brně je o espresso největší zájem mezi 14. a 16. hodinou, v Praze špička přichází o dvě hodiny dříve. Pokud jde o průměrný počet šálků, který se v jednom podniku prodá za hodinu, Brno předstihne Prahu jen okolo čtvrté odpoledne, jinak je pražská spotřeba vyšší.

Káva Káva | iStock

První kávu si lidé dávají hned ráno, a to mezi osmou a desátou hodinou. Další dva vrcholy jsou pak kávy k obědu a následně odpolední povzbuzení. Po třetí hodině už počet prodaných espress klesá,“ upozornila Maja Vavřačová, která provozuje pražské Bistro Monk.

Storyous také určil počet prodaných šálků kávy, které si hosté během jedné hodiny objednají v jednom podniku. Zatímco v Praze se jich za 60 minut prodá v průměru 28, v Brně je to o dva kusy méně.

Storyous restauracím nabízí pokladní a naskladňovací systémy. Firma zpracovává deset procent obratu v českém gastru.

 

Zobrazit celou diskusi