Pattonovo muzeum v současné době sídlí v Kulturním domě Peklo. Má tu ale jen omezené prostory, i když expozice ukazuje cestu k osvobození města od vylodění v Normandii až po pobyt amerických vojáků v Plzni. V bývalém domě továrníka Huga Semlera na Klatovské 19 by mělo prostory asi dvakrát tak velké.

„Máme zpracovanou architektonickou studii, probíhá projektová příprava,“ řekl náměstek primátora Pavel Šindelář. V plánu je protiletecký kryt, výstava vojenské techniky, ale i kavárna a sídlo městské organizace Plzeň - TURISMUS.

Dům z konce 19. století původně obývala rodina továrníka Semlera. V přízemí byly administrativní a reprezentativní prostory, v patře pak byt Huga Semlera, horní patro obýval jeho bratr Oskar. Interiéry jsou dílem architekta Adolfa Loose.

Dům spojený s armádou

Hugo Semler v bytě žil až do roku 1939, jako židovi mu pak byl majetek zkonfiskovaný a budovu si zabrala německá armáda. V květnu 1945 tady podepsal velitel německé posádky, Georg von Majewski, kapitulaci a v zápětí se zastřelil. V domě po válce sídlila Československá, pak již jen Česká armáda. Nyní je majetkem města. Na rekonstrukci budovy, která se odhaduje na desítky milionů korun, by město chtělo získat dotaci.

VIDEO: Interiéry bytu továrníka Huga Semlera v Plzni.

Video
Video se připravuje ...

Dům Semlerových v Plzni: Nacisté tady kapitulovali, velitel se zastřelil, má tu být Muzeum generála Pattona. Romana Vébrová, hudba: Aerial Runner, Studio Fontána, spol. s r.o.