Podle novely Jaroslava Rudiše (47), za kterou byl nominován na cenu Magnesia Litera, vznikl nový český film, v němž svěřili tvůrci Hynku Čermákovi postavu, které nikdo neřekne jinak než Vandam. Tahle svérázná postavička je přesvědčená, že svět spěje k zániku, a podle toho se i chová - například denně posiluje a mladého kluka Psycha v podání Jana Ciny (31), se kterým natírá střechy, učí boxovat a další vylomeniny.

Vandam byla, jak sám jeho představitel přiznal, náročná role. „Víte, o tom, abych do toho šel, rozhodlo, že mě lidé kolem toho filmu přemluvili,“ přiznává Čermák.„Krátce předtím jsem totiž skončil natáčení Rapla a byl jsem fyzicky docela na dně. Věděl jsem, že tenhle film bude opět potřebovat hodně energie,“ vysvětluje charismatický herec, charakteristický svou podsaditou postavou a holou lebkou, naprosto ideální pro role tvrďáků, kteří se s ničím příliš nemažou.

„Bylo pro mne docela hodně těžké se do Vandama vcítit. Ten film, i když nepostrádá i trošku humoru, není komedie. Je to zpráva o outsiderovi a je to i zpráva o naší společnosti. Je i o tom, zda se věci mají řešit tak, jak je násilím řeší on, nebo hledat jiné cesty.“

Přesto, jak Čermák na novinářské projekci Národní třídy přiznal, rozhodně nelituje, že se nakonec tomuto projektu upsal. „Nakonec mě ukecali, hezky se o mě starali, myslím, že se dílo podařilo a dobře, že jsem do toho citlivého drsňáka Vandama šel,“ dodal Čermák, který se jakožto Vandam honosí (falešnou) kérkou přes půl zad a notně specifickým slovníkem.

Jenom v traileru na tuto novinku, která vstupuje do českých kin již tento týden, padne tolik vulgarit, že filmaři údajně museli vyrobit hned dvě verze upoutávky na tento snímek – v té druhé byla nejostřejší slova cenzurována.

VIDEO: Hynek Čermák v komedii Špunti na vodě: Pokousali ho komáři, trpěl do konce natáčení!
Video
Video se připravuje ...

Špunti na vodě: Čermáka pokousali komáři, trpěl do konce natáčení! Bioscop

Fotogalerie
35 fotografií