Malý domek přitom leží na krásném a klidném místě u Kyjského rybníka v Praze. Kolem je i zahrádka, a kdyby nepřipomínala skládku, šlo by o pěkné bydlení. Kdo je původce nepořádku, o to se u soudu pře původní majitel Václav A. (74) s Hřibem a jeho manželkou Annou (36). Ti dům koupili v roce 2015 za 4,2 milionu. Podle Hřibova advokáta Pavla Poupěte za to může původní majitel, který tam nepořádek nechal, což dokládá fotografiemi.

Vyměnili zámky

„Pan Hřib podle kupní smlouvy měl nechat rok a půl prostor pro uskladnění vybavení domu a poskytnout součinnost s vyklizením, což neučinil,“ tvrdí zase advokát původního majitele Václava A. Norbert Naxera. Prý mělo jít o věci v hodnotě půl milionu korun. „Jenže tři měsíce před uplynutím lhůty mi Hřib vyměnil zámky, já už jsem se tam nedostal. Začali tam lézt zloději a bezdomovci, kteří způsobili ten nepořádek,“ tvrdí Václav A.

Nekomunikoval

„Předložili jsme soudu jasné důkazy, že zámky byly vyměněny až poté, co žalobce i přes opakované urgence odmítl po roce a půl předat klíče, ačkoliv k tomu byl zavázán,“ oponuje Poupě. Ať už je ale za nepořádek zodpovědný kdokoliv, celému okolí by prospělo, kdyby konečně zmizel.

Nepořádek ve vile primátora Hřiba a jejím okolí
Autor: archiv Pavla Poupěte

Inzeráty vyvěsil

Jedním z porušení kupní smlouvy, za které Václav A. primátora žaluje, byla skutečnost, že mu Zdeněk Hřib měl pomoci s prodejem jeho věcí. „To spočívalo v nafocení věcí, zejména nářadí, a poskytnutí je na internetové servery, aby se rozprodalo, což neučinil,“ tvrdí advokát Václava A. Naxera. „Je to nepravdivé tvrzení žalobce,“ odvětil Hřibův právník a ukázal některé publikované inzeráty.

Věci za půl milionu?

Podle původního majitele měly věci a nářadí, které v domě měl, hodnotu asi půl milionu. „Věci byly rozkradené bezdomovci, jiné byly odvezeny na zahradu, kde je zničil déšť a sníh. Teď už není co vracet,“ tvrdí advokát Naxera. „Od počátku se jednalo o bezcenné věci, které možná ukradli zloději, možná ne. Pan Hřib je i nyní připraven umožnit původnímu majiteli odvoz věcí,“ reagoval advokát Poupě.

Václav A. se žalobou domáhá zneplatnění kupní smlouvy. On by dostal zpět dům a primátorovi by vrátil peníze.

Fotogalerie
22 fotografií