Snaha snížit produkci emisí svozovými vozy v pražských ulicích začala roku 2008, od roku 2010 se používají první bateriemi poháněné vysavače chodníků. Využívání elektřinou poháněných aut začalo u Pražských služeb ve druhé polovině loňského roku, kdy se poprvé v úzkých uličkách v centru objevil elektromobilní zametací stroj.

„Elektrická verze je vedle elektromotoru vybavena i technologiemi, které umožňují efektivnější a méně prašné zametání při použití menšího množství vody. Praxe potvrdila, že baterie vydrží bez problému celou směnu. Zametací stroj během ní průměrně urazí 33 kilometrů a sesbírá okolo 320 kilogramů odpadků. Výrobce navíc garantuje až desetiletou životnost baterií,“ vysvětlil Mana.

Elektrostroje si poradí s částicemi polétavého prachu v ovzduší. Filtry vysavačů zvládnou i částice „PM10“, které jsou velké 10 mikrometrů. Zametací stroj pak dokonce zkrotí i částice „PM2,5“, které se mohou dostávat až do plicních sklípků kolemjdoucích. Podle náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) jde o další krok směrem ke klimatickému závazku, který se hlavní město rozhodlo plnit. Podle Pražských služeb jsou navíc sice počáteční investice do pořízení takových strojů zhruba 2,5krát vyšší, provozní náklady však klesají téměř o tři čtvrtiny.

Fotogalerie
12 fotografií