Dřív si každá rodina našlapala minimálně 30 až 40 kilo zelí. Vydrželo až do léta,“ řekla Růžena Vajčnerová (73). S vnučkou Nikolou Lesslovou (24) ve skanzenu ukazuje, jak se zelí krouhalo a šlapalo.

K tradicím patřila i husa. „Pekla se nejčastěji na sv. Martina a jelikož byla už podrostlá, škubání jedné zabralo i dvě hodiny. Peří se pak dralo o adventu. Každá nevěsta i každý ženich museli mít ve výbavě duchnu a dvě peřiny,“ vysvětlila Ludmila Bulvasová (73).

Tradice dětem chutnala

Předkové jedli zdravěji, než většina lidí dnes. „Ty brambory jsou výborné, lepší než hranolky,“ rozplývala se nad vařenými bramborami v kotli malá Jitka, stejně jako její kamarádi z mateřské školy ze Zlína.

Úspěch sklidil i tzv. Podlistník, v podstatě mnohem zdravější bramborák, než jaký člověk koupí v rychlém občerstvení, nebo si běžně dělá doma. Je totiž bez oleje i tuků.

Recept na podlistník

Potřebujete pro 4 lidi: Půl kila syrových brambor nastrouháte na struhadle najemno. Do toho zamícháte asi 70 g hladké mouky, 1 – 2 celé vajíčka, 1 dl mléka, podle chuti přidáte česnek, majoránka a dost soli. S tou opravdu nešetřete. Brambory jí dost vytáhnou.

Postup: Připravenou směs poté rozetřete polévkovou lžící na zelné listy na vrstvu širokou asi 0,5 cm. List slouží jako formička, kterou poté skládáme na plech. Peče se to na 200 stupňů asi půl hodiny. Pak stačí už jen vyloupnout z listu. Kdo chce, může ho i sníst.

Fotogalerie
10 fotografií