Návštěva má být podle serveru BBC zaměřená na národy a kulturu afrického kontinentu. Podle jihoafrických zdrojů je program vévody a vévodkyně ze Sussexu nabitý a za deset dní budou muset absolvovat 35 akcí.

Ovšem už začátek se tak trochu nevydařil. Tentokrát se totiž Harry a Meghan, v minulosti kritizováni za cestování soukromými letadly, chytili za nos a raději vsadili na komerční společnost British Airways. Ovšem jejich spoj nabral 40 minut zpoždění, což pro rodinku s malým dítětem jistě nebylo příjemné. Přesto na místo dorazili v 10:45 místního času, a tak o mnoho nepřišli a snad se příliš nemusel posouvat ani oficiální program.

Unikly už také první fotky z letiště, na nichž je vidět i malý Archie. Tomu maminka narazila na hlavičku podobnou sněhobílou čepičku s kulichem, s níž byl před mnoha lety viděn i jeho táta Harry, při jedné cestě. Tehdy byl ještě malinký a maminka Diana (†36) ho musela nést v náručí, stejně jako nyní Meghan nosí Archieho. Podoba mezi otcem a synem je tak nyní vidět jasněji, než kdy dřív. A kdo ví, jestli se náhodou nejedná o tu samou pokrývku hlavy. Proč by ji ostatně princátko nemohlo po tátovi zdědit, že?

Dalších příležitostí, kdy veřejnost Archieho spatří, už zřejmě moc nebude. Chlapeček totiž není zmíněn nikde v oficiálním programu. Podle britského Daily Mailu se dokonce počítá s tím, že minimálně během prvních tří dní, které jeho rodiče stráví v Kapském Městě, zůstane dítě na hotelu s chůvou. Vévoda s vévodkyní tak mají o něj pravděpodobně velký strach. Není divu, jelikož v Arfice jsou i velmi nebezpečné oblasti. Například část Kapského města Nyanga, kde je podle nejnovějších statistik ročně zabito až 206 lidí.

Ovšem zatímco miminko zůstane v hotelu, samotní Meghan a Harry se toho nebojí a nebezpečné území přesto hodlají navštívit. Už v pondělí mají ostatně v plánu tři akce. Ve čtvrti poznamenané násilnostmi gangů zavítají do výukového semináře pro děti, pozvaní jsou do muzea zřízeného jako připomínka na nucené přesídlení 60.000 černochů z centra města v době apartheidu a nakonec se zúčastní společného vaření s místními.

Během pobytu v JAR se Harry a Meghan setkají též s nositelem Nobelovy ceny za mír Desmondem Tutuem, prezidentem Cyrilem Ramaphosou a rovněž s vdovou po prvním černošském prezidentovi Nelsonu Mandelovi.

Ve středu pak Harry odcestuje sám do Botswany, Angoly a Malawi. Má se tam seznámit s projekty určenými k ochraně přírody, k prevenci HIV a také k odstraňování min v Angole, v čemž se angažovala princova matka Diana.

Rodina se opět sejde příští týden v Johannesburgu a 2. října z Afriky odcestuje. S účastí Archieho se v oficiálním program vévody a vévodkyně nepočítá, avšak očekává se, že ho manželé při některé příležitosti lidem ukážou. Co se týče cesty zpátky, zatím není jasné, jak se pár vrátí. Možná opět využijí služeb společnosti British Airways, aby se vyhnuli kritice za používání soukromého letadla při současném volání po ochraně životního prostředí.

VIDEO: Ani loni neměli hladké cestování...Nepovedené přistání Harryho a Meghan

Fotogalerie
85 fotografií