Josef Šebánek nikdy k herectví neinklinoval, vždycky ho to táhlo spíš k autům. Přestože se ale vyučil automechanikem, opravovat je ho prý moc nebavilo, vždycky se mu spíš líbilo za volantem. Živil se tedy jako taxikář, profesionální řidič, ale i soustružník nebo vorař. Ke světu filmu přičichl až díky náhodě.

Filmaři v čele s Milošem Formanem a kameramanem Miroslavem Ondříčkem (†80) obcházeli byty a hledali vhodné interiéry pro nový snímek Lásky jedné plavovlásky. A právě v jednom z bytů potkali Pepiho, jak mu s oblibou říkala jeho manželka Marie.

„Pořád nám něco vykládal. Miloš byl nadšený a hned mu řekl: ‚Vy u nás musíte hrát!‘“ vzpomínal v knize Tudy jenom procházíme Ondříček. Šebánek jim tehdy oponoval, že není na herectví vhodný typ, protože si nezapamatuje víc než dvě věty. A to se právě Formanovi velmi líbilo. Když totiž Šebánek improvizoval, padaly perly, které diváci filmů, kde hrál, citují dodnes. Po snímku Lásky jedné plavovlásky z roku 1965 hrál o dva roky později ve Formanově filmu Hoří, má panenko a zahrál si pak i v dalších kusech. Nejvíc však vstoupil do diváckého povědomí díky filmové trilogii Homolkovi režiséra Jaroslava Papouška (†66).

Do role dědy Homolky z filmů Ecce homo Homolka, Hogo fogo Homolka a Homolka a tobolka se mu prý ale moc nechtělo. Myslel, že se před ostřílenými herci Františkem Husákem (†55) a Helenou Růžičkovou (†67) ztrapní. Bál se, že jim to bude kazit, a Papoušek ho proto musel pořádně přemlouvat. Nejenže mezi elitu skvěle zapadl, během natáčení vymýšlel vlastní hlášky, ale dokonce rozesmával herce v pauzách mezi scénami. „V každé volné chvíli nás bavil tak, že jsme všichni řvali smíchy,“ vzpomínala Helena Růžičková.

Šebánkovu slibně rozjetou kariéru ukončily problémy se srdcem. „Začalo ho zlobit v pětapadesáti. Žil ale dál naplno a nešetřil se, výsledkem byl plný invalidní důchod,“ vyprávěla Marie Šebánková s tím, že poslední díl trilogie o Homolkových už její muž nechtěl ani natáčet. Nebylo mu dobře, ale nakonec herecké kolegy ve štychu nenechal. „Ještě dlouho potom, co v březnu 1977 zemřel, chodily nabídky na další filmování,“ prozradila vdova.

VIDEO: Výročí Růžičkové ze Slunce, seno: Co o ní říká její filmová dcera Blažena?

Video
Video se připravuje ...

Výročí Růžičkové ze Slunce, seno: Co o ní říká její filmová dcera Blažena? Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
9 fotografií