Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman pro Blesk: Abolice se týká i Babišovy rodiny. „Přání smrti“ má za hyenismus

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. září 2019
15:00
Autor: simao - 
22. září 2019
11:20

V kauze Čapí hnízdo by se případná abolice týkala nejen premiéra Andreje Babiše (ANO), ale i jeho manželky Moniky a dalších členů jeho rodiny. Prezident Miloš Zeman to řekl v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. S nápadem udělit premiérovi abolici, pokud by to bylo třeba, a nepustit tak Babiše k soudu, přitom překvapil. A to i s ohledem na svá dřívější slova, že by se v takovém případě sám zesměšnil. Nyní však Zeman vzkázal, že abolice je jednou z variant.

„Kdyby se do toho vrtalo, no tak prezident má ústavou dané právo abolice, to znamená rovněž zastavení trestního stíhání (...) Pokud by to bylo nutné - a já věřím, že to nutné nebude - tak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhnul,“ uvedl Zeman ve čtvrtek na TV Barrandov.

A potvrdil tak, že je do kauzy Čapí hnízdo připraven zasáhnout abolicí. „Já bych tady citoval hejtmana Jiřího Čunka, který naprosto přesně řekl, že toto je vzkaz prezidenta nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, aby nepodléhal politickým tlakům. To znamená tlakům ať už davů na náměstí, nebo opozičních politiků,“ řekl k tomu v neděli v pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk.cz.

Video  Miloš Zeman k abolici  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Tlak z mé strany by to byl tehdy, kdyby to nebylo podloženo dvěma rozhodnutími státních zástupců, která vedla k zastavení trestního stíhání, a toto rozhodnutí nabylo právní moci. Víte, já si myslím, že Andrej Babiš je schopný premiér, a že nemá smysl ho v případě tzv. justičního ping pongu, to znamená, kdyby se to vrátilo na začátek, zbytečně zatěžovat tím, co už jednou prožil,“ míní Zeman

Zeman: Věřím, že je Babiš nevinen

„Všichni občané jsou si rovni před zákonem, premiér jako prezident a jako řadový občan,“ tvrdí Zeman. „Já bych si přál, aby byl nevinen, a věřím, že je nevinen,“ řekl o Babišovi.

Týkala by se abolice všech členů Babišovy rodiny? Obvinění čelila mj. i manželka premiéra Monika Babišová či jeho dcera z prvního manželství Adriana Bobeková. „Samozřejmě celé rodiny, protože by bylo nesmyslné dát abolici Andreji Babišovi a nedat ji těm rodinným příslušníkům,“ poznamenává prezident.

„Nezapomínejte, že v této chvíli žádná abolice nebyla vyhlášena. A my už se někdy chováme, jako kdyby vyhlášena byla. A za druhé: Jestliže by nedej bůh došlo k tomu soudnímu ping pongu, no tak pak má pan premiér dvě možnosti. Buď se podrobit dalšímu dlouhodobému zpolitizovanému procesu, a nebo přijmout abolici. Nu, protože buď to musí spolupodepsat, a nebo pověřit nějakého člena vlády, aby to spolupodepsal, tak je to svým způsobem na něm,“ vzkázal Zeman přes Blesk Babišovi.

„Nastolování úvah o abolici ve chvíli, kdy existuje pravomocné rozhodnutí příslušného státního zastupitelství, je nesmyslné právně i politicky. Jen podněcuje napětí ve společnosti a pocity občanů, že je zpochybňován právní řád a rozhodnutí institucí právního státu. Že bych abolici nepřijal, jsem řekl již v minulosti,“ zareagoval Babiš z USA pro ČTK.

Video  Zeman o abolici pro Babiše i Moniku, 17. listopadu, nemocnici i strachu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Prezident otočil

V prezidentském duelu s Jiřím Drahošem v lednu 2018 přitom na dotaz moderátorky Světlany Witowské odpovídal Zeman jinak. „Proboha, v žádném případě ne, protože on sám se musí očistit (...) Já jsem nikomu abolici za pět let svého prezidentování neudělil a nezměním tento názor, protože bych se tím naprosto zesměšnil,“ říkal v předvolebním duelu ČT Zeman.

Ke svému obratu Zeman nyní podotkl: „Strašný rozdíl je v tom, že abolice, kterou uděluje prezident, aniž by předtím vyslechl názor státních zástupců, ho zesměšní. A já jsem sám na TV Barrandov řekl, že bych to pokládal za svévolné jednání. Na druhé straně, je-li k dispozici velmi obšírná zpráva pana státního zástupce Šarocha schválená jeho nadřízeným panem státním zástupcem Erazímem, tak je z čeho vycházet, to je naprosto odlišná situace.

„Kdyby se pan Šaroch rozhodl, že podá obžalobu, tak bych to naprosto respektoval. Stejně tak respektuji, když se rozhodl zastavit trestní stíhání. Jediné, co nerespektuji, je (...) pokus zneužít justice k politickým tlakům,“ říká také Zeman.

Polčákův útok? Hyenismus, míní Zeman

Za nápad s abolicí to Zeman schytal z řady stran. Europoslanec Stanislav Polčák (za STAN) však reagoval obzvlášť tvrdě. „Doufám, že nejvyšší státní zástupce rozhodne o zrušení usnesení městského státního zastupitelství až v samém závěru lhůty. Můžeme si jen přát, že souboj Zeman vs Zeman do té doby rozhodne příroda,“ vzkázal Polčák.

Video  Miloš Zeman o kriticích jeho slov o abolici  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Tak samozřejmě, že to myslel, že si přeje moji smrt, ale protože není příliš zajímavý, tak já bych se jenom vrátil k první části jeho názoru - a to je, že Pavel Zeman zruší ono rozhodnutí Šarocha a Erazíma těsně před uplynutím lhůty, kdy teda já už zřejmě budu podle jeho názoru mrtvý. Toto je, protože Polčák je opoziční poslanec, europoslanec, jasný důkaz zpolitizování celého tohoto případu,“ reagoval nyní Zeman.

„Víte, mezi lidmi pobíhají i hyeny a musíme se smířit s tím, že život není park, že život je džungle, a že v té dungli se občas nějaká hyena objeví,“ pokračoval Zeman.

Karlovi Schwarzenbergovi vytkl Zeman neznalost francouzských dějin, kníže mu vytkl, že se chová jako absolutistický monarcha Ludvík XIV. „Ludvík XIV. měl to heslo ′Stát jsem já′. A my žijeme v parlamentní demokracii. Abolice je součástí ústavy, to není nic monarchistického, nic absolutistického,“ bránil se Zeman. „Abolice je součástí ústavy. Jestliže je tedy prezidentovi odnímáno právo ústavní nástroj použít, pak právě ten, kdo toto právo odnímá, jedná protiústavně,“ dodal Zeman.

zdenekksevratiI ( 23. září 2019 17:12 )

Ten dobytek je tak laskavý, že každého s jiným názorem posílá hned do pérdele. Asi budeš podobný primitiv jako on.

Avada-kadavra ( 23. září 2019 17:10 )

Avada-kadavra ( 23. září 2019 17:04 )

Pan Eeman je užasny 🐂 človek ktereho nenávidí cela ČR az na par zanedbatelnych existencí a duševnich mrzákú😁😁😁😂😂😂😛😛😛😛

zdenekksevratiI ( 23. září 2019 16:55 )

Monča asi Ovara nechala sáhnout na popelníček.

badot ( 23. září 2019 14:13 )

JJUSA husa jeď do Číny soudruhu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa