Co máte na manželovi nejraději?

Musím říct, že má spoustu dobrých vlastností. Nejvíc se mi na něm líbí, že je velmi cílevědomý, ví, co chce, je spolehlivý a přes svoji drsnou skořápku je citlivý a srdečný člověk.

Je ve vztahu plus, že je také sportovec?

Určitě, minimálně když jsem sportovala, tak to bylo k nezaplacení. Věděl, jak se v určitých chvílích cítím. Věděl, kdy na mě nemá mluvit, když jsem na tom v rámci sportovních výkonů nebyla dobře. Věděl, co to obnáší, být vrcholovým sportovcem.

Věděla byste, co má rád on na vás?

Tak dochvilnost to asi nebude. (směje se) Nevím, asi by bylo nejlepší se zeptat jeho. Možná má rád to, že zatímco on je velmi racionálně uvažující člověk, tak já mu ten život dokážu ukázat zase z jiné, té emocionální stránky.

Když dostanete nějakou nabídku, jako byla třeba teď ta do StarDance, přijdete za ním s hotovou věcí, nebo si jdete pro radu?

Přijdu za ním s tím, že bych ráda přijala tuhle nabídku, tak co on si o tom myslí. Většinou je v té otázce už daná i odpověď. (směje se) Snažím se ale být diplomat.

Říkala jste, že máte nový dům, psa… K tomu mi ještě chybí mimino.

Všechno má svůj čas. Beru to tak, že nejvíc, co můžu od života dostat, je mít dítě a rodinu, a těším se na to. Ale přiznám se, že jsme se ještě nezastavili, stále se zabydlujeme. Nadto máme ještě pořád celkem čas a já bych si život po tom biatlonovém drilu také ráda chvilku užila.

Sport byl i vaším hlavním zdrojem příjmů. Co vás živí teď?

Určitě jsem sportu vděčná za to, že mě naučil nezahálet a neustále na sobě pracovat. Aktivně se snažím vyhledávat různé spolupráce a projekty, které mi dávají smysl a ideálně mě i živí. Nejvíc mě baví práce výtvarná, třeba již zmíněné medaile, ale často také vystupuji na různých firemních či společenských akcích, kde sdílím své zkušenosti. Od příštího roku připravujeme dva větší projekty pro děti a jejich maminky.

Znamená to tedy, že budete nadobro fungovat mimo vrcholový sport?

Vzhledem k tomu, že jsem před nějakou dobou založila svůj nadační projekt Gábi, který funguje pod Kontem Bariéry, tak asi ne. Snažím se totiž jeho prostřednictvím přispívat vrcholovému sportu minimálně tím, že coby prostředník »dohazuji« trenérům, dětem i rodičům odborníky, jako jsou třeba mentální kouč Marián Jelínek a nutriční specialista Pavel Suchánek. Zaměřujeme se hlavně na děti od dvanácti do šestnácti let a snažíme se dělat osvětu, která za mé doby nebyla úplně podchycená. Chceme ty děti připravit do života a sportu, aby byly šťastné a šly správnou cestou. Máme heslo: Správnou cestou do života a pak až do vrcholového sportu. Takže jsem z toho sportu vlastně úplně neodešla...

To všechno proto, že jste si v době své největší slávy prošla bulimií?

Určitě to bylo na základě toho. Řekla jsem si, že si to zaslouží pozornost, a děti by se měly učit, co správně jíst, aby tělo fungovalo tak, jak má. Učíme je zdravě jíst a že je nesmysl hladovět, aby byly štíhlé. To je ta základní chyba, kterou šíří určitá generace trenérů, kteří to mají zase od svých trenérů. Je nesmysl nasadit hladovku, když potřebujete před závodem shodit kila.

Když jste o svých problémech s bulimií, které trvaly deset let, promluvila, přišel pak za vámi někdo s díky, že jste mu tím pomohla?

Těch lidí byla spousta a vůbec mě nenapadlo, že mezi nimi budou i muži. Dodnes dostávám spousty e-mailů, v nichž se lidé k tomu problému přiznávají, a zdaleka se to netýká jen sportu. Řekla bych, že společenský tlak, který na nás útočí ohledně toho, jak máme vypadat a co jíst, je velký. Modelky v reklamě, selfíčka na sociálních sítích, to všechno děcka vidí a pak se trápí, že nejsou jako ony. Je dobré o těch tématech mluvit, a to dost brzy – věk dětí, které to trápí, se snižuje, a to je děsivé.

Byl některý z těch e-mailů z kategorie nezapomenutelných?

To takhle asi říct nedokážu, ale spíš mě překvapilo, že téměř všechny příběhy byly jako přes kopírák. Většinou to byly velmi chytré cílevědomé dívky, na které byl vyvíjen velký tlak ze strany rodiny, nebo si ho ony samotné vytvořily v hlavě. Mrazí mě, kdykoliv si na to vzpomenu. Teď jsem v kontaktu s jednou holčičkou, která je na léčení, protože ji ta nemoc ohrožovala na životě a hrozila jí smrt. Doufám, že se jí podaří zabojovat, a moc jí držím palce, aby to zvládla. Takových případů je ale strašně moc, bylo by pro mě smutné to jen sledovat, nic neudělat. Sice jsem si tím přiznáním udělala veřejnou popravu, ale věřím, že to mělo smysl, že to nebylo jen tak. 

Co byl podle vás přelomový okamžik ve vašem životě? To přiznání?

Myslím si, že to bylo vydání knihy Jiná. To byl můj životní mezník.

Hodně lidí ta kniha zaskočila svou drsnou upřímností a otevřeností.

Měla jsem toho všeho po krk, nechtěla jsem se za nic schovávat. Vím, že mě za to spousta lidí odsoudila, ale pro mě to smysl mělo. Mám čistý stůl a můžu se na sebe bez jakýchkoliv pochyb podívat do zrcadla. Že jsem si tím mediálně nepomohla? Má pro mě být přednější, abych byla oblíbená? Mám se do konce života přetvařovat? To nechci! Co mě ale překvapuje, je, že téma poruchy příjmu potravy ve vrcholovém sportu neřešil veřejně někdo už dávno přede mnou. Podobné zkušenosti totiž měla a má spousta dalších závodnic.

Nikdy vás to nemrzelo?

Musím říct, že to období po vydání knihy pro mě bylo hodně těžké, a jak se říká, vyrostla jsem na tom. Zjistila jsem spoustu věcí o světě, o lidech. Byla jsem ale natolik přesvědčená, že to téma je tak hluboké a důležité, že se o tom musí mluvit. Řekla jsem si, že do toho jdu, a bylo mi jasné, že jakmile se ten vlak rozjede, není cesty zpět a já musím nést všechny následky, které to vyvodilo.

Řadu lidí, trenéra, některé bývalé kolegy jste hodně popudila. Přišla jste o přátele?

O přátele jsem nepřišla. Odpadli jen lidé, kteří se na mě nalepili v době, kdy jsem byla úspěšná. Dnes celou situaci beru pozitivně, protože jsem se mohla přesvědčit, kdo jsou skuteční přátelé. Na těch mi ve finále záleží a našeho přátelství si vážím ještě mnohem víc než dříve.

Udělala byste to znovu?

Budu znít asi jako sebevrah, ale ano. Jsem přesvědčená o tom, že to bylo správné.

VIDEO: Zpátky nejede vlak, jdu dál. Koukalová se teď ukáže ve StarDance

Video
Video se připravuje ...

Zpátky nejede vlak, jdu dál. Koukalová se teď ukáže ve StarDance iSport TV

Fotogalerie
34 fotografií

Podívejte se na program biatlonové sezony 2019/20