Oshin se narodila 21. června 2013 v Belgii, odkud se přesunula do zoo v polské Lodži. Transport na jih Moravy proběhl na začátku září naprosto bez problémů. Oshin pak měla den odpočinku a následovalo seznámení s Huanem.

„Při prvním setkání se oba chovali ostražitě. Zatímco Oshin prozkoumávala expozici, Huan se jí vyhýbal. Zpočátku se k sobě ani nepřibližovali, jen se na sebe z dálky koukali. Postupně se osmělovali a po několika klidných dnech byli oba hodně aktivní,“ popsal první dny obou pand Michal Vaňáč, mluvčí brněnské zoo.

V současné době je to jako na houpačce. „Někdy spí naproti sobě, jindy každý na druhé straně výběhu. Nicméně oba jsou i nadále opatrní. Předpokládáme, že jejich sbližování bude ještě pár měsíců trvat,“ upozornil mluvčí zoo.

Panda červená dosahuje délky 50 až 60 cm, ocas má přibližně stejně dlouhý jako tělo. Dosahuje hmotnosti 3 až 6 kg. Obývá horské lesy Himalájí. Najdeme ji v Nepálu, Indii, Myanmaru, Bhútánu a v Číně, vystupuje až do nadmořské výšky 4800 metrů.

Mezinárodní den červených pand

Má dlouhou hustou srst, která je zabarvená od rudé, rudohnědé až do kaštanové barvy. Prsty má opatřené polozatažitelnými drápy. U pand červených se vyvinul tzv. „šestý prst“, který je tvořen výrůstkem zápěstní kosti. Umožňuje lepší uchycení pandy na stromě nebo větvi, stejně jako lepší uchopení bambusových výhonků, při jejich konzumaci.

V sobotu 21. září se bude v brněnské zoo slavit mezinárodní den červených pand. „Hlavní součástí programu bude oslava příchodu nové obyvatelky Mniší hory. Komentované krmení se uskuteční v 11 hodin přímo u expozice pand,“ dodal Vaňáč.

Fotogalerie
5 fotografií