Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šílené plány s Letnou: Chtěli tu Oceanárium, park od Swarovského nebo sochu Michaela Jacksona

/
  • Přinášíme velký přehled všech plánů kolem Letné od roku 1989.
    20. září 2019 ● 18:46

    Prázdná letenská pláň odjakživa přitahovala různé bláznivé nápady. Přinášíme vám přehled, co zde stojí nebo se mělo stavět od roku 1989. Letné vládla obří socha Michaela Jacksona, plánovala se stavba rozlehlého oceanária s mořskými živočichy za sklem nebo Swarovského Krystalický vesmír se stovkami broušených klenotů.

  • 1.

    Zazvonil zvonec a opony byl konec

    Na bývalém pomníku Stalina se při listopadových demonstracích v roce 1989 zvonilo na odchod zvonem.
    Autor: ČTK, Jaroslav Čejka

    Během revolučních dnů v listopadu 1989 stál na místě bývalého pomníku J. V. Stalina zvon. Cinkot tehdy znamenal poslední zvonění pro tehdejší komunistické představitele. Lidé měli s sebou v ulicích obvykle klíče, ale též budíky, zvonečky.

  • 2.

    Věčný pražský metronom

    Metronom odbíjí čas již přes 27 let.
    Autor: David Zima

    Čas je neodvratnou součástí bývalého Stalinova pomníku, a tak sem v roce 1991 nainstalovali ikonický  metronom. Vytvořil jej umělec Vratislav Karek Novák kvůli Všeobecné československé výstavě a nazval ho Stroj času, kvůli své váze (pozn. redakce: váží 7 tun a je vysoký 25 metrů) musel být na střechu přemístěn vrtulníkem. Během referenda o vstupu do Evropské unie v roce 2003 kmital mezi slovy ANO a NE. Několikrát byl opravovaný, v současnosti ale neměří.

  • 3.

    Praze vládl Jackson

    Socha Micheala Jacksona vévodila Letné po dobu pěti dnů, co pobýval v Praze.
    Autor: ČTK, Jaromír Čejka

    Pět dní vládl Praze král popu, nikoliv primátor, kdy na Letné stála obří socha Michaela Jacksona. Do hlavního města super star přiletěla 4. září 1991 a na letišti jej přivítal dav lidí. Během jeho pobytu v hotelu InterContinental se konalo hotové šílenství, kdy město obsadily tisíce zahraničních turistů a přítomné byly také světové televizní štáby. Michael Jackson se setkal s tehdejším prezidentem Václavem Havlem a navštívil i dětský domov ve Zbraslavi. Vše vyvrcholilo 7. září koncertem na Letenské pláni. V roce 2010 prosazoval primátor Pavel Bém, že by zde mohla stát dvoumetrová socha Jacksona natrvalo, kvůli vlně nevole ji nakonec umístili o čtyři roky později před dětský dům ve Zbraslavi.

  • 4.

    Klaus, Čtvrtníček a Putin

    Na Stalinu se vystřídal Klaus, Čtvrtníček i Putin.
    Autor: ČTK/Volfík René, Blesk

    Z dálky viditelné místo zakryly třikrát i obří bannery. Jako první se zde rozpínal billboard Václava Klause před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 1998. K výhře to straně nestačilo, skončili druzí za ČSSD. Obří reklama ODS pak v témže roce vyprovokovala recesistu Petra Čtvrtníčka, aby ve stejném duchu upozornil na silvestrovskou premiéru pořadu Čtvrtníček, Šteindler a Vávra heute. Jako poslední zakrylo metronom plátno s vyobrazením obří sochy ruského prezidenta Vladimíra Putina. Občanské sdružení Dekomunizace chtěla 25. října varovat před návratem do minulosti. 

  • 5.

    Místo Stalina žraloci

    Takto mělo vypadat oceanárium na Letné.
    Autor: Underwater World

    Nejšílenější návrh, co by mohlo na místě po soše Stalina vzniknout, je bezesporu Oceanárium. Plán byl na světě již od roku 1998 a v roce 2005 o něm zástupci Prahy s australským investorem živě jednali. Obří akvárium s žraloky a delfíny za 670 milionů korun se nelíbilo Pražanům, a tak se od projektu definitivně upustilo v roce 2007.

  • 6.

    Krystalický vesmír

    Swarovski chtěl vybudovat na místě pomníku Krystalický vesmír.
    Autor: Blesk:Vizualizace - Swarovský

    Ve stejném roce o prázdný plácek projevil zájem i šperkařský gigant Swarovski. Za 750 milionů zde chtěl postavit Krystalický vesmír, v němž mělo být představeno pět epoch pražských dějin. Například doba Karla IV., nebo alchymistická zahrada. Stavba měla údajně trvat rok a půl. Podobný projekt je v rakouském Schönbrunnu a k vidění je okolo 4 tisíce nádherných šperků.

  • 7.

    Národní stadion na Letné

    Letenský stadion měl podle původních plánů nahradit nový národní stadion. K tomu ale nedošlo.
    Autor: Blesk:Martin Sekanina

    Fotbalový stadion Sparty se měl v roce 2006 kácet k zemi. Nahradit jej měl zbrusu nový Národní stadion. V dobách, kdy v české reprezentaci váleli Baroš, Poborský, Koler a Čech, dostali funkcionáři českého fotbalu od Jiřího Paroubka z ČSSD příslib na miliardu korun na stavbu stadionu, kdy ten letenský pro 21 tisíc lidí měl být zbořený. Národní stadion měl být otočený o 90 stupňů, aby byl širší a pojal 40 tisíc fanoušků.

  • 8.

    Nenáviděný Blob

    646385:full:true:trueNejkontroverznější stavbou, jež se na Letné nepostavila, je určitě budova Národní knihovny České republiky podle návrhu architekta Jana Kaplického. Toho v roce 2007 vybrala v mezinárodní soutěži porota, kdy na její uspořádání šlo zhruba 28 milionů korun. Podoba „Blobu“ nebo také „chobotnice“, jak se obří žluté chobotnici přezdívá, se příliš nelíbila široké veřejnosti. O správnosti výběrového řízení se pak vedly několikaleté spory. „Blob“ na Letné nestojí, ale jeho malá verze je od roku 2013 v Brně jako autobusová zastávka.

  • 9.

    Podzemní galerie

    Pod Stalinem se konala výstava Paměť národa.
    Autor: Blesk:Daniel Ćernovský, CNC

    O tom, že by se podzemí bývalého pomníku Stalina mohlo proměnit ve výstavní prostor se začalo mluvit již v roce 2012. Pražský radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09) chtěl podzemí otevřít pro turisty a umístit do něj sochy. Bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se společností Post Bellum podzemí v minulém roce skutečně otevřela veřejnosti v rámci výstavy Paměť národa. Prostory chtěla v dalších letech nechat přebudovat v galerii současného umění, od čehož upustila současná koalice.

  • 10.

    Lanovka nad Vltavou

    Takto mohla vypadat lanovka ze Starého Města na Letnou.
    Autor: MHMP

    S dalším šíleným nápadem přišel bývalý náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Na konci srpna 2018 předložil radě města návrh, aby ze Starého Města vedla na Letnou lanovka. Podivnému nápadu se divili i jeho kolegové: „Na magistrátu se asi rozdávají nějaké drogy a mně neřekli kde,“ reagovala tehdejší náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalice/Zelení). Po tvrdé kritice a posměchu Petr Dolínek bláznivý návrh nakonec sám stáhl. 

  • 11.

    Muzeum XX. století

    Podzemí pod bývalým pomníkem Stalina bylo navrženo jako Muzeum XX. století.
    Autor: Blesk:Michal Protivansky

    Poslední návrh, co by zde mohlo vzniknout, zazněl v srpnu 2019 od radní pro legislativu Hany Kordové Marvanové (Spojené síly pro Prahu). V podzemí si přála vybudovat Muzeum 20. století, které má reflektovat klíčové momenty českých dějin. Proti se ale postavili její koaliční kolegové z hnutí Praha Sobě, kteří nechtěli Letnou zatěžovat dopravou a turisty. Muzeum 20. století tak dál hledá vhodné místo.

  • 12.

    Uzavření

    Střecha bývalého pomníku Stalina je uzavřená. Hrozí její propad.
    Autor: Blesk:Daniel Černovský

    O budoucnosti prostranství a podzemí po pomníku sovětského diktátora J. V. Stalina se diskutovalo tak dlouho, až se mnohdy zapomínalo, v jakém je stavu. Ve čtvrtek odpoledne nechal stavební úřad Prahy 7 okolí uzavřít, aby nedošlo k propadům střechy. Legendární skejťácké místo proto po dobu několika týdnů přijde o něco, co tu během 30 let nechybělo - o čilý ruch lidí.

    Fotogalerie
    12 fotografií

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy