Cholerický produkční v Trháku, žárlivý řidič Turek ve Vesničko má, středisková, okradený fakír v Obecné škole, vrah Nývlt v Jára Cimrman, leží, spící – to byly role typické pro Čepka, chlapa od pohledu neurvalého a obávaného. V civilu byl však prý spíše introvert, milující otec dvou dcer, které přišly na svět během tří bouřlivých manželství.

Petra, kterou po rozvodu rodičů vychovával nový maminčin manžel, textař Zdeněk Rytíř (†69), má na tátu jen nejkrásnější vzpomínky. „Byl fajn táta. Věnoval se mi. Pamatuji se, že když jsem s ním ještě žila, pořád jsme chodili na procházky. Miloval Vyšehrad, tam snad znám každý kamínek,“ prozradila deníku Aha! Petra.

Na začátku devadesátých let však Čepek těžce onemocněl. „Tak on měl nejdřív rakovinu slinivky, kterou mu operovali, vlastně u nás jako jednomu z prvních. Potom mu ale bylo pořád blbě a doktoři z Karláku nedokázali říct, co mu je. Po celou dobu, co točil Švankmajerův film Lekce Faust, mu bylo hůř a hůř. Postsynchrony už dělal v ukrutných bolestech,“ vzpomíná Petra. Dodnes lituje, že jí táta o své nemoci řekl až krátce před smrtí. „Když jsem za tátou přijela na chalupu do Horní Kalné, už měl metastáze všude a trpěl. Bylo to pár dnů před smrtí. On věděl, že umírá. Říkal mi: 'Když mě doktoři nechali kouřit, tak je to jasný'," smutní výtvarnice. „Zemřel v nemocnici ve Vrchlabí. Byla jsem tam za ním dva dny před smrtí. To už mě ale nevnímal a snad ani nepoznal,“ dodává. Petr Čepek zemřel  20. září 1994. Za svůj poslední film posmrtně dostal Českého lva za Nejlepší mužský herecký výkon.     

Fotogalerie
19 fotografií