Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřela trampská legenda Miroslav „Kocour“ Mikeš (†70)! Na věčný vandr odešel po dlouhé nemoci

Odešla trampská legenda Miroslav "Kocour" Mikeš
Odešla trampská legenda Miroslav "Kocour" Mikeš  (Autor: Česká tábornická unie)
Autor: chal - 
20. září 2019
11:50

Ve věku 70 let zemřel dlouholetý člen České tábornické unie a legenda českého trampingu Miroslav Mikeš. „Kocour“, jak mu přátelé přezdívali, byl jedním ze základajících členů České rady dětí a mládeže.

Komunitu českých trampů a táborníků zasáhla smutná zpráva. V pondělí 16. září zemřel po dlouhé nemoci zakládající člen České rady dětí a mládeže (ČRDM) a bývalý náčelník České tábornické unie (ČTU) Miroslav Mikeš, zvaný „Kocour“. Odchod oblíbeného dlouholetého člena obě organizace oznámily na sociálních sítích.

Miroslav Mikeš stál v čele ČTU, když po zakladatelích Janu Hochmanovi a Václavu Vlčkovi převzal post náčelníka. „Měl vždy názor a hájil jej, ačkoliv se mnohdy zdál být proti proudu,“ napsali kolegové a z ČTU.

„Byl chlap s velkým CH a uměl to dát o sobě vědět mnohdy i hlasitým láteřením. Vzápětí se ale rozsvítil dokulata, uvařil kafíčko či něco navíc. Za tou maskou byl totiž vlídný a pohodový člověk, který uměl pohladit. Byl to velký gentleman. Díky, Kocoure. Nezapomeneme,“ rozloučili se s Miroslavem Mikešem kamarádi táborníci.

„Kocour“ stál v roce 1998 u vzniku České rady dětí a mládeže, byl jedním z jejích zakládajících členů. Rada tehdy zaštiťovala osm sdružení dětí a mládeže, za 21 let činnosti se řádně rozrostla.

V současnosti sdružuje kolem stovky členských organizací, ve kterých je zhruba 200 tisíc členů. „Posláním ČRDM je podporovat podmínky pro kvalitní život a všestranný rozvoj dětí a mladých lidí,“ píše se na jejích stránkách.

Poslední rozloučení s Miroslavem Mikešem se uskuteční v pátek 27.9.2019 v 11:00 v obřadní síni v Kolíně – Zálabí.

Zobrazit celou diskusi