Ano, Hřib u obrázku sice uvedl, že jde jen o vizualizaci kapacitního prověření, a ne o skutečné půdorysy staveb, ale jiný, propracovanější návrh se dosud neobjevil. A tak z něj vyšel uživatel twitteru s přezdívkou „Kozel v porcelánu“, který podle něj vládní čtvrť vymodeloval. „V tomto případě je naprosto všechno špatně – počínaje tím, že je to plánované v polích, daleko od čehokoliv, včetně té stanice metra avizované jako hlavní tahák,“ shrnul.

Náměstí

„Ve vládní čtvrti je náměstí obrovská plocha (3x větší než Václavák), ale ničím neohraničená, vypadá spíš jako parkoviště,“ komentuje Kozel v porcelánu. Podle jeho propočtů by se na něj vešlo 10 000 traktorů, 22 letadel Boeing nebo 30 Čapích hnízd.

Park

Mezi nemocnicí a rezidenční čtvrtí je park. „Je to park od někoho, kdo nikdy v žádném parku nebyl. Po obvodu parku, nejcennějším místě, navíc nejsou žádné budovy - ty rezidenční jsou bokem, asi aby obyvatele nenapadlo do parku chodit. Ale zase v něm bude fakt dost místa pro nerušený odpočinek, bylo by škoda takovou krásu vykoukat,“ uvádí k zeleni v areálu Kozel v porcelánu.

Park u vládní čtvrti by byl opravdu velký - a nebylo by v něm prakticky nic.
Autor: twitter/Kozel v porcelánu

Nemocnice

Co znamená plocha 15 hektarů, na které je nemocnice zakreslená? Srovnání s Pentagonem je vtipné, ale... „Rozlohou by byla nemocnice suverénně největší stavbou v Praze a zřejmě největší samostatnou budovou v celé ČR! A dobrá zpráva, byla by to asi první česká stavba viditelná z vesmíru,“ přibližuje Kozel v porcelánu.

Avizovaných 900 lůžek v tak obřím prostoru (jedno lůžko na 170 m2 plochy!) by znamenalo, že od jednoho lůžka není vidět k druhému kvůli zakulacení zeměkoule,“ dodává.

Pro jedno nemocniční lůžko by v průměru vycházela plocha 170 m2.
Autor: twitter/Kozel v porcelánu

Vládní budovy

Podle twitteru Kozel v porcelánu jsou administrativní budovy na návrhu, jak ho prezentoval Hřib v únoru, obšlehnuté z administrativních budov The Park v pražském Chodově. Autorem tohoto komplexu budov je uznávaný architekt Jakub Cigler.

Rezidenční čtvrť

„Rezidenční část je jen smutná zoufalost, nedá se vlastně ani čemu smát – rozkopírované identické domečky z Monopolů, bez ohledů a vazeb na cokoliv,“ tvrdí Kozel v porcelánu.

Porovnání s administrativními budovami The Park na Chodově.
Autor: twitter/Kozel v porcelánu

Andrej Babiš: Je to hloupost

Co říká vizualizaci prezentované pražským primátorem, jsme se zeptali premiéra Andreje Babiše (ANO). „Tento hloupý návrh je od pana Hřiba. Praha novou nemocnici nepotřebuje, je potřeba traumacentrum, které má v projektu Všeobecná fakultní nemocnice od roku 2009, a já ten projekt chci realizovat,“ řekl Blesku.

Neodpustil si ani kritiku primátora. „Hřib tomu nerozumí. To je, jako kdybych se já bavil s kardiochirurgem o tom, jak má operovat srdce,“ dodal Babiš. Svůj vlastní návrh úřednické čtvrti zatím nemá. „To jsme vůbec neřešili, chtěli jsme jen ten pozemek. Dokud ho nemáme, proč bychom dělali nějaké vizualizace,“ uzavřel.

Autora pyramida pobavila

„To není dům, ale prostor, který ta nemocnice potřebuje i se všemi souvisejícími stavbami. Včetně cest, parku a podobně,“ řekl Blesku autor kapacitního půdorysu, architekt Petr Hlaváček. Vizualizace s pyramidou ho ale pobavila. „Je to vtipné,“ kýval hlavou. Prý v podstatě potvrdila jeho záměr. „V tom území měla být Babišova vládní čtvrť a ten obrázek říká, že se tam toho vejde mnohem více. Urbanismus se ale takhle samozřejmě nedělá,“ shrnul Hlaváček.

Na náměstí by se prý vešlo i 10 tisíc traktorů.
Autor: twitter/Kozel v porcelánu

Jak se nedohodli

Primátor Zdeněk Hřib v úterý jednal o výměně pozemků s premiérem Babišem. Schůzka ovšem skončila bez úspěchu dřív, než pořádně začala. Hřib to zdůvodnil tím, že stát odmítá financovat vnější a vnitřní silniční okruh a nehodlá podpořit stavbu nemocnice v Letňanech. Babiš to však vyvrátil s tím, že vnější okruh bude financovat Ředitelství silnici a dálnic a vnitřní okruh bude podpořen formou PPP projektu (spolupráce veřejného a soukromého sektoru, pozn. red.).

Co na to primátor?

„Je to kapacitní posouzení, takový náčrtek, jestli a co by se do té oblasti případně vešlo. To ale neznamená, že by to mělo vypadat přesně takhle. S premiérem jsme se dohodli, že kdyby se to realizovalo, konala by se dvoukolová architektonická soutěž,“ řekl primátor Hřib Blesku. Na svých podmínkách trvá. A co řekl na vyjádření premiéra? „Projekt traumacentra je reálně kompletní rekonstrukce nemocnice Vinohrady. Ale to nijak neřeší problém Bulovky, která potřebuje rekonstrukci a místo, kam by se část jejích pracovišť přesunula,“ uvedl Hřib.

Proti plánům na čtvrť se v lednu ozvala také městská část Letňany, které především vadí, že s místní samosprávou záměry ani jedna strana nekonzultovala.

Fotogalerie
19 fotografií