Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na dovolené se Pavle do mobilu stáhl virus: Měsíční vyúčtování jí vyrazilo dech!

Vir jí napadl telefon, ze kterého pak odešlo dva tisíce esemesek!
Vir jí napadl telefon, ze kterého pak odešlo dva tisíce esemesek!  (Autor: iStock)
Autor: VaB - 
19. září 2019
19:11

Nebezpečný virus nenápadně napadl Češce Pavle její chytrý telefon. Pak se začaly dít věci, nad kterými neměla žádnou kontrolu. Když přišlo vyúčtování, byla v šoku! Na faktuře měla sumu v řádu desítek tisíc korun! 

Dovolená na Slovensku se ženě výrazně prodražila. Serveru TN.cz popsala, co se dělo. Po příjezdu se připojila na hotelovou wi-fi a objevilo se upozornění o nutné aktualizaci. Žena ho schválila a dál tomu nevěnovala pozornost. Jenže pak se začaly dít věci. „Po jejím potvrzení se začaly samovolně odesílat SMS,“ popsala TN.cz.  

Operátor Pavle zatelefonoval s tím, že je něco v nepořádku. „Volali nám ze zákaznického centra a oznámili, že z našeho telefonního čísla odešlo přes dva tisíce SMS zpráv do Singapuru, vyprávěla šokovaná žena.

Pro jistotu z telefonu vytáhla SIM kartu. Pak už jen ve strachu čekala, až přijde vyúčtování. Částka jí vyrazila dech. Za dva tisíce esemesek musela zaplatit 24 tisíc! Pavla by chtěla upozornit i další lidi, aby nedopadli stejně. Jak se před tímto škodlivým softwarem chránit?

Podle mluvčí O2 Lucie Jungmannové se většinou jedná o falešné aktualizace webového prohlížeče Google Chrome. „Pokud zákazníci provedou aktualizaci, stáhnou si do telefonu škodlivý software, který poté začne samovolně rozesílat SMS bez jejich vědomí,“ vysvětluje pro TN.cz. 

Určitě je dobré mít v telefonu stažený antivirový program. Mluvčí O2 má potvrzeno, že antiviry dokážou popsaný malware odhalit. „Instalace aplikací včetně aktualizací stahujte pouze z oficiálních obchodů GooglePlay a AppStore, radí.

hedvika111 ( 19. září 2019 20:21 )

navíc je celkem jednoduché nastavit sms zprávy, které chodí při každé útratě .... opět se to týká mobilu, kreditek i účtů.... takže případné zneužití se ihned dá zjistit.

hedvika111 ( 19. září 2019 20:18 )

paní měla evidentně paušál bez nastaveného limitu ..... to je dost velký hazard a je jedno zda se jedná o kreditky, účty nebo mobily ......

zlymikes ( 19. září 2019 20:12 )

Ještě že se stáhl do mobilu.Do vagíny by to bylo dražší

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání