Radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu) v pondělí dopoledne informoval o výsledcích odborného posudku, podle nichž je statika podzemního prostoru ve špatném stavu: „Dochází dvakrát až třikrát k prohýbání základních nosných konstrukcí, tím pádem je ohrožená statika horních ploch. Ve chvíli, kdyby tady stálo větší množství lidí, tak nelze vyloučit, že část by se mohla zhroutit,“ prozradil Chabr.

Stavební posudek byl následně dourčen Stavebnímu úřadu pro Prahu 7, jenž ve středu rozhodl o uzavření prostoru. „Jedná se o konstrukci v havarijním stavu, u které hrozí nekontrolovatelné náhlé zřícení její přetížené a korozí oslabené části. Je třeba zabránit pohybu osob nad i pod ohroženým prostorem, a to nejméně do doby podepření konstrukce stavby,“ stojí v rozhodnutí, které má Blesk.cz k dispozici.

Část pod kyvadlem, kde firma Containall, již spoluzakládal noční starosta Jan Štern (zároveň asistent radní Hany Třeštíkové z Prahy sobě), provozovala kulturní akce a kde se ve stáncích prodával alkohol, se zavře už ve čtvrtek odpoledne, pracovníci už začali prostory vyklízet a nosit zábrany. Do pěti dnů od doručení výzvy pak musí město „zamezit přístupu osob a zvířat nad prostorem ,stavby' nebo stavbu podepřít“, stojí v posudku. Stavební úřad dále vyzval Prahu, aby do konce roku předložila statický znalecký posudek, jenž bude vycházet z laboratorních zkoušek.

Podle radní Hany Kordové Marvanové (Spojené síly pro Prahu) se měl stav více než 70 let starých prostorů řešit nejpozději už před třemi lety. „V létě se mi dostalo do ruky odborné vyjádření z roku 2016. Už tam se píše, že jsou prostory v havarijním stavu. Nejpozději v té chvíli měl konat příslušný odbor, příslušní radní a příslušný stavební úřad,“ řekla pro Blesk.cz. „Teď je důležité, aby se nikomu nic nestalo a aby nedošlo k podobné události, jako byl pád trojské lávky,“ dodala.

Město teď musí najít způsob, v jakém rozsahu bude 10 tisíc metrů čtverečních podzemí rekonstruovat. Potřeba je totiž sanace, která by při celkové rekonstrukci mohla podle Chabra vyjít až v řádech stovek milionů korun. V tuto chvíli se nejspíš přikloní k dočasnému řešení, a až bude jasná funkce pomníku, poté by se vyplatilo do něj investovat a udělat nutnou generální opravu. Provizorní řešení zahrnuje „dočasnou statickou podpěru uvnitř památníku“ - má se jednat o systém heverů, kterým by se podepřely ty nejhorší části, a probíhalo by měření, toto opatření by mělo proběhnout během následujících týdnů, uvedl v pondělí Chabr. 

Plány s prostorem

V minulosti město zvažovalo v podzemí vybudovat kulturní prostory, Praha 7 i odbory magistrátu se však podle Chabra staví proti záměrům, které by mohly znamenat větší dopravu v klidové zóně letenských sadů. Kompletní oprava podzemí by podle radního vyšla na stovky milionů korun.

Minulé vedení Prahy plánovalo v podzemí vybudovat galerii. Nynější vedení to zamítlo. Zástupci Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) po volbách navrhovali vybudovat v něm muzeum totalitních režimů. Ani tento záměr město neschválilo, nelíbil se zejména zástupcům Prahy Sobě, jejímž lídrem je starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Jeden z nejbizarnějších evropských komunistických monumentů byl po šestileté výstavbě odhalen v roce 1955, kdy se éra uctívání sovětského vůdce, který zemřel v roce 1953, blížila ke konci. V únoru 1956 Stalinův nástupce Nikita Chruščov na 20. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu odsoudil kult Stalinovy osobnosti. I přesto pražští komunisté o odstranění 22 metrů vysokého pomníku rozhodli až začátkem 60. let.

Počátkem 90. let se v prostorách uvnitř podstavce konaly kulturní akce. Největší byla výstava Totalitní zóna, během níž začalo z útrob pomníku zprvu pirátsky vysílat Radio 1, tehdy jako Radio Stalin.

Fotogalerie
24 fotografií