Komunistům vadily Žilkovy postoje i přesvědčení. „Za normalizace v sedmdesátých letech na tatínka jeho slavní kolegové donášeli StB tak vehementně, že ho vyhodili z AMU i konzervatoře a směl potupně učit pouze na Lidové škole umění. Trnem v oku bylo i naše pravidelné nedělní chození do kostela a moje návštěvy hodin náboženství, prozradila herečka v knize spisovatele Petra Macka, která vyšla v rámci oslav 30. výročí od sametové revoluce.

Slavný hudební pedagog, který pomocí své metody Léčivá píšťalka pomáhal generacím dětí s dýchacími potížemi, byl prý jako otec velice přísný. „Rodinná protikomunistická výchova probíhala i fyzicky! Ve dnech vzpomínek na Pražské povstání se stávala čestná stráž pionýrů u pomníčku. Hodinu bez hnutí v pozici zdravícího a salutujícího pionýra. Přišlo mi to skvělé, zvlášť když to znamenalo ulít se z vyučování. Uprosila jsem spolužačku v sedmé třídě, uplatila ji třemi cigaretami značky Clea a ona mi půjčila stejnokroj a nechala mě stát hlídku za ni. Měla jsem v té době zlomenou nohu z lyží a sádru až po stehno. Byla jsem malá, hubená se sádrou a stála jsem u památečního tanku číslo 23 na Smíchově před kasárnami. Můj tatínek jel v tu samou chvíli kolem ve svém wartburgu, a když mě zahlídl v pionýrském stejnokroji, vylítl z auta a zfackoval mě. Dostala jsem zaracha za propagaci pionýrské organizace,“ směje se dnes Žilková.

Na svérázného tchána nezapomíná ani manžel Žilkové Martin Stropnický (62). Když jej šel požádat o Veroničinu ruku a z nervozity si předtím zapálil, Žilka ho prý sjel přísným pohledem a řekl, že „kouří jen zbabělci.

Václav Žilka zemřel 13. dubna 2007 a jeho dcera na něj tak nyní už jen vzpomíná.

VIDEO: Žilková slavila 10. výročí svatby, Stropnický ležel v nemocnici! Co mu bylo? 

Video
Video se připravuje ...

Žilková slavila 10. výročí svatby, Stropnický leží v nemocnici! Co mu je? Petr Macek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
58 fotografií