Celá situace kolem provozovatele Šlechtovy restaurace po její rekonstrukci se konečně postupně rozmotala. Městská firma Obecní dům uspořádala uzavřené výběrové řízení, aniž by měla objekt v nájmu nebo ho vlastnila. Pikantní na tom je, že vítězem se stal Vinohradský pivovar, jejímž spolumajitelem je Matěj Turek (38). Ten přitom kandidoval na pražský magistrát za Prahu Sobě, která dávala Obecnímu domu doporučení.

Celému výběrovému řízení ještě předcházela v květnu schůzka konzultační skupiny, kterou podle Hany Třeštíkové (Praha Sobě) tvořili členové představenstva Obecního domu Ondřej Ježek, Jan Lacina (STAN) a David Skála (Praha 1 Sobě). Jenže v komisi seděli také Hana Třeštíková z Prahy Sobě a Kamil Vavřinec Mareš z Prahy 7 Sobě. A žádná jiná strana.

Zmatky a tajnosti

Zastupitelé opozičních ODS a ANO chtěli po Praze Sobě, aby vytvoření komise vysvětlili, ale odpovědi se nedočkali. „Je důležité říct, kdo tuto komisi jmenoval. Kdo jí dal mandát, aby říkala, jak se bude dělat výběrové řízení a kdo ho bude dělat. Tady si každý může jmenovat komise a skupiny, tím se zaštítit, a přitom lidé nemají žádný mandát,“ nechápe vzniklou komisi Alexandra Udženija (ODS). Místopředseda představenstva Obecního domu Jan Lacina (STAN), který byl účastníkem jednání, nechtěl schůzi konzultující komise komentovat. „Nechci do toho vnášet víc zmatků, než v tom je,“ řekl pro Blesk.cz. Kdo stál za vznikem komise, si nepamatuje: „Je to trošku zamotané,“ dodal Lacina.

Může za to představenstvo

Celou aféru se pak snažila vysvětlit Hana Třeštíková, která údajně nejprve zjistila, že projektová dokumentace není dostatečně vypracovaná, a pokud by se pokračovalo v rekonstrukci, mohla by vzniknout škoda 20 milionů korun. Požádala proto Obecní dům o pomoc, městská firma tedy zadala požadavek na vytvoření znaleckého posudku na správné restaurování prostorů, kde má být gastroprovoz – kuchyně. 

V květnu se pak podle Třeštíkové sešla konzultující komise, kterou vytvořilo představenstvo Obecního domu a kde politikům předložili vybrané kandidáty na provozovatele restaurace. „Představenstvo nám předložilo návrhy restauraci, které oslovili, a konzultační skupina navrhla do dalšího jednání tři restaurace,“ vysvětluje radní pro kulturu.

Uzavřené výběrové řízení Obecního domu bylo trnem v oku jak opozici, tak i koaličním partnerům. „Formát uzavřeného výběrového řízení byl vybraný představenstvem a nám ho vysvětlili jako nejrychlejší způsob,“ uvedla pro Blesk.cz Hana Třeštíková. Jejím hlavním cílem je nyní dosáhnout toho, aby se v květnu 2020 skutečně Šlechtovka otevřela. Zároveň přislíbila, že bude vypsané nové výběrové řízení, které bude otevřené. Radní doufá, že se znovu přihlásí i Vinohradský pivovar: „Myslím si, že nikoho lepšího nenajdeme,“ dodala radní pro kulturu.

Fotogalerie
20 fotografií