Poznejte své chutě

Když si na obalu kávy přečtete složení, dozvíte se, jaký typ kávových zrn převládá. Ve většině případů narazíte na odrůdu kávy Arabika nebo Robusta. Chuť Arabiky je lehce nakyslá s jemnou chutí. Robusta má naopak silnou, až mírně nahořklou chuť. V současnosti jsou nejvíce preferovány kombinace obou směsí, ve kterých převažuje Arabika. Opravdu silné a kvalitní espresso si však připravíte právě ze 100% zrn Arabika. Počítejte však i s vyšší cenou.

Obsah kofeinu

Odrůda Arabika obsahuje méně kofeinu než odrůda Robusta. Obsah kofeinu však ovlivňuje i pražení kávy. Mnoho lidí se domnívá, že čím je káva déle pražená (a tím pádem tmavší), tím víc kofeinu obsahuje. Opak je však pravdou, nejvíce kofeinu obsahují právě krátce pražená zrna.

Kontrolujte obal

Na obalu kávy najdete všechny potřebné údaje. Nikdy však nekupujte kávu, která má ve složení napsané jen 100% káva. Nebudete vědět, v jakém poměru jsou zkombinované jednotlivé odrůdy, a taková káva vám nemusí chutnat. Vždy si kontrolujte také datum pražení. Káva se má konzumovat čerstvá, proto je ideální ji spotřebovat přibližně tři týdny po pražení.

Správná příprava

Ať už zvolíte kávu zrnkovou, mletou či instantní, vždy byste měli dbát na správnou přípravu. Určitě jste si všimli, že káva z vašeho domácího kávovaru časem mění chuť nebo tvoří slabší pěnu. Může to být způsobené vaší nedostatečnou péčí o kávovar.

Při přípravě kávy nepoužívejte vařící vodu. Nechte ji po uvaření odstát a zalévejte kávu vodou s teplotou okolo 85 stupňů. Podle profesionálů je káva zalitá chladnější vodou kyselejší, zatímco ta zalitá horkou vodou sladší. Pokud máte doma vodu příliš tvrdou, použijte filtrovanou vodu.

Vychutnejte si kávu od profesionálů

V první řadě je důležitý šálek. Ten by měl být předtím, než se dostane do kontaktu s espressem, nahřátý. Vhodnější jsou menší šálky se silnější stěnou. Ke každému espressu byste v kavárně měli dostat i malou skleničku vody.

Preferujete větší kávu, ideálně s mlékem? Profesionál vám vždy naservíruje šálek kávy a horké mléko zvlášť. Do kávy nepatři ani studené mléko. Časy malých plastových mlíček jsou už dávno pryč, v dobré kavárně dostanete ke kávě malou konvičku s ohřátým mlékem. Můžete si tak vyladit kávu podle sebe.