Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

M*A*S*H slaví 47 let! Jak si osud pohrál s jeho představiteli?

/
  • Seriál M*A*S*H
    19. září 2019 ● 09:32

    Americký televizní seriál M*A*S*H, populární sitcom z prostředí mobilní armádní chirurgické nemocnice v době korejské války, se vysílal dlouhých 11 let, tedy v letech 1972–1983 na stanici CBS. Je ověnčený celou řadou cen a dodnes je považován za jeden z nejúspěšnějších seriálů všech dob. A pozor, jeho první epizoda se vysílala 17. září 1972, tedy před neuvěřitelnými 47 lety, tu poslední sledovalo jenom v USA na 125 milionů diváků.

  • 1.

    M*A*S*H

    Kdo by neznal M*A*S*H, seriál o lékařích pracujících v terénu během zuřící korejské války. Legendární sitcom, který vznikl na motivy stejnojmenné komedie režiséra Roberta Altmana (†81), si svým neopakovatelným humorem získal srdce stovek milionů diváků po celém světě – i těch českých. A to dokonce i přesto, že se u nás začal vysílat až 20 let od své americké premiéry. Televize ho přitom s oblibou reprízují dodnes.

    Nepoučitelní sukničkáři a šprýmaři Hawkeye a Trapper, krásná major Houlihanová alias Šťabajzna, desátník Radar O’Reilly, Maxwell Klinger s nevyčerpatelnou studnicí ženských modelů nebo třeba povýšený, aristokratický major Charles Winchester… Jaké byly životní osudy představitelů tehdy mladých lékařů a členů jejich vojenské jednotky, a jak tyto hvězdy let sedmdesátých vypadají dnes?

    Takhle vypadají hvězdy seriálu M.A.S.H. čtyřicet let po natáčení.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Neodolatelný Hawkeye

    Největšího svůdníka a zároveň nejlepšího chirurga Benjamina Franklina Pierce hrál Alan Alda (83). V seriálu nejenom ztvárňoval hlavní roli, ale k 19 epizodám napsal scénář a celkem 32 jich režíroval. Mnohé scény byly také jeho čirou improvizací. Vlastní celou řadu filmových ocenění, mimo jiné i tu za celoživotní dílo. V roce 2015 mu byla diagnostikována Parkinsonova choroba, která ho však nikterak nezastavila. I přes svůj pokročilý věk a chatrné zdraví se stále aktivně věnuje herectví. Mimochodem, i když byl jeho kapitán Pierce pěkný proutník, Alda patří k těm nemnoha hollywoodským hercům, jejichž manželství vydrželo mnoho desítek let. Od roku 1957 je ženatý s klarinetistkou Arlene Weissovou (86).

    Alan Alda alias Hawkey Pierce
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Vášnivá Šťabajzna

    Role náruživé Šťabajzny alias majora Margaret Houlihanové je neodmyslitelně spjata s plavovlasou Lorretou Switovou (81). V americkém originálu se této vášnivé důstojnici přezdívalo „Hot Lips“, tedy „žhavé rty“. S přibývajícím věkem a ubývající popularitou se ovšem herečka nedokázala smířit s vráskami a díky všem možným i nemožným plastikám si rok po kulaté osmdesátce již není téměř podobná. Má však srdce na správném místě, jelikož se aktivně věnuje charitě pro zvířata v nouzi. Kromě toho navrhuje vlastní šperky a vytváří akvarelové malby, jejichž výtěžek jde kam? Ano, hádáte správně, zase na týrané mazlíčky.

    Major Margaret Houlihanová alias Loretta Swit
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Nenapravitelný Trapper

    Herec Wayne Rogers (†82) se proslavil především jako kapitán John McIntyre zvaný Trapper, po tři sezony seriálu M*A*S*H nejlepší kamarád Hawkeyeho. S producenty se ale kudrnatý čtverák Rogers rozešel ve zlém kvůli tomu, že podle něj poskytovali na jeho úkor příliš prostoru stále populárnějšímu Aldovi. Rogers, vystudovaný historik, se již během natáčení seriálu začal zajímat o trh s akciemi a nemovitostmi. Po skončení filmové kariéry se pak stal úspěšným finančním analytikem, investorem a podnikatelem. Na Silvestra v roce 2015 podlehl v Los Angeles komplikacím po zápalu plic.

    Wayne Rogers alias Trapper John McIntyre
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Věrný B. J.

    Sympatická postava B. J. Hunnicuta v podání Mika Farrella (80) nahradila v 73. díle Trappera. Oproti nepoučitelnému lovci žen McIntyrovi to byl zásadový ženatý muž. Po skončení seriálu Farrell pokračoval ve slibně rozjeté herecké kariéře, a dokonce si založil vlastní produkci. Kromě filmové a televizní práce byly v jeho činnostech významné politické, společenské a ekologické aktivity. Angažoval se v otázkách uprchlíků, zrušení trestu smrti, ochraně zvířat i proti válce. Spolupracoval s Greenpeace či organizací PETA, za své aktivity byl několikrát oceněn. Dodnes se těší dobrému zdraví.

    Mike Farrell alias B. J. Hunnicutt
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Bezelstný Radar

    Roztomilý a nevinný Radar, tedy Walter O’Reilly v podání Garyho Burghoffa (76), patřil mezi miláčka diváků. Na natáčením place byl však velmi nepopulární, trpěl depresemi i výbuchy vzteku, kterými terorizoval své herecké kolegy. Navíc byl ke svému okolí údajně také dost vulgární – zkrátka přesný opak věřícího hodného kluka z Iowy. Ze seriálu odešel po osmi sezonách, aby se mohl věnovat své rodině. Mimochodem, málokdo ví, že se narodil s malou fyzickou vadou, zkrácenými prsty na levé ruce. Aby se to zbytečně nepoutalo divákovu pozornost, tak mu tvůrci pokaždé do této ruky něco nenápadně strčili, cždy drží třeba hrneček, desky s papíry nebo trumpetu. Dnes žije Burghoff sám v karavanu v lese a věnuje se vynalézání.

    Gary Burghoff alias Radar
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Noblesní Charles

    Divadelnímu herci Davidu Odgenovi Stiersovi (†75) přinesla slávu role snobského majora Charlese Emmersona Winchestera III. V seriálu M*A*S*H nahradil „záporáka“ majora Franka Burnse, kterého ztvárnil Larry Linville (†60). Stiersova postava byla sice arogantní, projevovala ale empatii a noblesu, která jeho předchůdci rozhodně chyběla. Herec se věnoval také dabingu, svůj hlas propůjčil postavám v animovaných filmech, například Lilo & Stitch, Pocahontas nebo Kráska a zvíře. V 66 letech přiznal veřejně svou homosexuální orientaci, kterou celý život tajil z obavy, že by pak nebyl tolik obsazován. V roce 2018 podlehl po krátkém boji rakovině močového měchýře.

    David Odgen Stiers alias Charles Emmerson Winchester
    Autor: archiv

  • 8.

    Zásadový Potter

    Americký herec Harry Morgan (†96) v seriálu ztvárnil nezapomenutelného plukovníka Shermana T. Pottera, drobného velitele nemocniční jednotky, který miluje koně, a za svůj výkon získal cenu Emmy. Než v 75. díle nahradil plukovníka Blakea, jenž byl sestřelen ve vrtulníku nad japonským mořem při návratu domů z vojenské služby, se v seriálu M*A*S*H už jednou objevil. V prvním díle třetí série mu byla svěřena epizodní role bláznivého generála Steela. 168 centimetrů vysoký Morgan v prosinci 2011 podlehl zápalu plic a skonal ve svém domě v kalifornském Brentwoodu.

    Harry Morgan alias Sherman T. Potter
    Autor: profimedia.cz

  • 9.

    Šik Klinger

    Jamie Farr (85), herec s nezapomenutelným nosem a libanonskými předky, který se v seriálu oblékal do dámských šatů, aby ho na legendární paragraf 8 propustili ze služby, se po odvysílání seriálu herectví již více nevěnoval. Objevil se sice v některých malých filmových rolích, nicméně jeho pozornost se spíše zaměřila na divadelní představení, a také působil jako poradce ve sboru dětské výzkumné nemocnice St. Jude. Klinger na vysokých podpatcích s ním bude však spjatý zřejmě navždycky (ostatně to, že se už nebude převlékat do bláznivých dámských modelů, si herec vymohl na autorech seriálu sám, nechtěl prý, aby se za něj jeho děti styděly…).

    Jamie Farr alias Klinger
    Autor: profimedia.cz

  • 10.

    …a další

    Mezi další nezapomenutelné postavy patří například věčně opilý plukovník Henry Blake, kterého hrál McLean Stevenson (†66). Ze seriálu odešel, aby nebyl celý život spojován jen s jedinou rolí, prosadit se bez seriálu M*A*S*H se mu však už nepodařilo. Podlehl infarktu. „Kuní ksicht“ Frank Burns, kterého ztvárnil Larry Linville (†60), zase v roce 2000 zemřel na zápal plic, který mu byl společně s dalšími komplikacemi po operaci rakoviny osudným. A v roce 2016 dostala rakovina i představitele otce Mulcahyho, Williama Christophera (†84). Stejně jako Wayne Rogers, i Christopher skonal na Silvestra, akorát rok po Trapperovi.

    Herci ze seriálu M*A*S*H
    Autor: Profimedia.cz

  • 11.

    M*A*S*H

    VIDEO: Vladimír Brabec: Jak vzpomíná na dabing seriálu M*A*S*H?

    Video
    Video se připravuje ...

    Vladimír Brabec: Jak vzpomíná na dabing seriálu M*A*S*H a bondovek? Petr Macek, Lukáš Červený

    Fotogalerie
    37 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy