Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Houby rostou, vlhké počasí jim svědčí. Plné koše nosí lidé na Ústecku

Autor: tva - 
18. září 2019
17:55

Vlhké a teplotně optimální počasí přeje především houbařům. Ti se mohou radovat z bohatých úlovků především v regionech, kde napadne větší než průměrné množství srážek. Mezi ně se řadí v těchto dnech například Ústecko, jak se pochlubil jeden ze čtenářů Blesk Zpráv. V lesích navíc v tomto období panuje velká druhová rozmanitost, ta je však poměrně úzce vždy vázána na konkrétní místo.

Na Ústecku a obecně v severní polovině Čech lze najít veškeré jedlé houby. Kromě hřibů, nejčastěji dubových a smrkových, tam najdeme také bedly nebo vzácněji muchomůrky růžovky. Záleží na typu lesa a porostu v okolí,“ řekl Blesk Zprávám mykolog Stanislav Tutka z Českého svazu ochránců přírody.

Ve vysušenějších lesích je šance na úlovek logicky nižší. I v nich se však mohou houby objevit, a to v poměrně velkém počtu. Zejména v otevřenějších typech lesů k tomu napomáhají třeba bouřky. Vždy se však jedná o krátkodobý jev, bez pravidelného deště houby zase rychle zmizí.

Na Ústecku nosí houbaři plné koše. Na Ústecku nosí houbaři plné koše. | Robert Malecký

Pro pokročilé houbaře většinou platí, že se nebojí hledat a sbírat i na netradičních místech. Zejména na nich však platí, že vždy je třeba důkladně prozkoumat každou houbu a zhodnotit její stáří, upozorňuje mykolog.

Zobrazit celou diskusi