Červená sdílená auta parkují už rok v různých částech města, zájemci si je mohou rezervovat po registraci a aktivaci účtu v mobilní aplikaci. „Aktuálně se blížíme k 600 uživatelům, auta už byla v různých koutech Evropy, například v Itálii, Švédsku nebo v Maďarsku, a ujela přes 120 tisíc kilometrů, řekl generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) Jiří Ptáček.  

Karkulky provozují právě PMDP, Plzeň se tak stala prvním městem v republice, kde se carsharingu ujala městská společnost. Roční zkušenosti dokládají, že jedno sdílené auto dokáže nahradit několik aut v osobním vlastnictví. „Jsou dny, kdy si jedno auto postupně zarezervují třeba čtyři uživatelé,“ uvedl Ptáček.

Aut bude víc

Velký zájem o vozy je hlavně o víkendech. „To se stává, že jezdí všechny Karkulky. V průběhu víkendů bychom proto v nejbližší době rádi otestovali zapojení služebních automobilů PMDP mezi Karkulky a posílili tak vozový park v časech nejvyššího vytížení,“ vysvětlil Ptáček.

V budoucnu by uživatelé měli mít možnost vyzkoušet si také elektromobil. Ideálem by pak byl vozový park, který nabídne pro jízdy po městě auta s elektrickým pohonem, ale i běžné vozy pro delší cesty za hranice města.

„Pokud obyvatelům města nabídneme kvalitní alternativu individuální automobilové dopravy, najde se skupina lidí, která upustí od pořízení vlastního auta, což dopravě a parkování ve městě jen prospěje,“ dodal náměstek primátora Roman Zarzycký.

Fotogalerie
7 fotografií