Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Copatá Greta (16) okouzlila Obamu. O schůzku s Trumpem aktivistka nestojí

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
18. září 2019
13:05

Švédská aktivistka Greta Thunbergová (16) se ve Washingtonu, D. C. sešla s americkým exprezidentem Barackem Obamou, který na její adresu nešetřil chválou. Snímek z jejich setkání sdílel dokonce na svém instagramu a twitteru. Teenagerka tento týden vystoupila v americkém Kongresu, kde zkritizovala nezájem zákonodárců o klimatické změny. Aktivistka se také nechala slyšet, že o setkání se současným prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem nemá zájem, informoval deník Daily Mail.

Thunbergová dorazila do USA na přelomu srpna a září po dvoutýdenní plavbě na závodní jachtě přes Atlantik. Způsob přepravy zvolila proto, že loď za sebou nezanechává žádnou uhlíkovou stopu. Náctiletá environmentální aktivistka v USA 23. září promluví na klimatickém summitu, který v sídle OSN v New Yorku na okraj Valného shromáždění pořádá generální tajemník OSN António Guterres.

Aktivistka Greta Thunbergová převzala ocenění od Amnesty International. Aktivistka Greta Thunbergová převzala ocenění od Amnesty International. | ČTK

Tento týden ve Washingtonu zašla do kanceláře někdejšího prezidenta Obamy. „V šestnácti letech je Greta Thunbergová jedním z největších obhájců naší planety,“ chválil Švédku na svých sociálních sítích. „Možná za to může její věk. Je plná vědomostí své generace, která ponese největší břímě klimatických změn. Nebojí se věřit, že pokrok v boji s klimatickými změnami je možný, sama neohroženě bojuje za skutečnou změnu,“ rozepsal se exprezident USA.

Pochvala od Obamy

„Je příkladem toho, proč jsme já a Michelle založili Obamovu nadaci, protože věříme, že naše budoucnost je v rukou mladých a odvážných lidí plných naděje, jako je Greta,“ dodal Obama. Jeho příspěvek za pár minut obdržel statisíce „lajků“ a sdílení. Obama patří mezi americké nejvlivnější osobnosti, jeho sociální sítě sleduje skoro 110 milionů lidí.

Thunbergová na sebe strhla pozornost loni, když ve Švédsku začala protestovat před parlamentem a dožadovala se, aby se vláda začala zajímat o klimatické změny. Její počin dal základ studentskému a posléze celosvětového hnutí, a lidé tak od té doby každý pátek pořádají demonstrace. Pro aktivisty se drobná Thunbergová s pro ni charakteristickým copem stala hrdinkou a symbolem boje za ochranu Země.

Teenagerka má stejné ocenění jako Havel

Byla dokonce nominována na Nobelovu cenu a tento týden za své aktivity na ochranu klimatu převzala ocenění Velvyslankyně svědomí, které jí v červnu udělila organizace Amnesty International (AI). Vůbec prvním držitelem tohoto ocenění se v roce 2003 stal bývalý československý a český prezident Václav Havel.

„Nechte si svoje pochvaly, nechceme je,“ řekla Thunbergová v Kongresu zástupcům krizového štábu Senátu na ochranu klimatu. „Nezvěte nás sem, abyste nám řekli, jak jsou naše činy inspirující bez toho, abyste se do ochrany klimatu zapojili,“ pokračovala, Švédka mluvila nejen svým jménem, ale zastupovala všechny studentské aktivisty.

S Trumpem dívka mluvit nechce

Přestože se Thunbergová momentálně nachází ve Washingtonu, do Bílého domu na návštěvu za Trumpem se nechystá. Před sídlem prezidenta sice uspořádala v pátek 13. září demonstraci, o setkání s hlavou státu zájem nemá. „Nechci jednat s lidmi, kteří popírají závěry vědců,“ vysvětlila aktivistka.

Švédka má své fanoušky, ale i své kritiky, mezi které patří  také český prezident Miloš Zeman. Ten během jednoho rozhovoru prohlásil, že Thunbergovou považuje za „hysterku“.

la.ma ( 18. září 2019 22:47 )

¨gretka v košilce káže návštěvníkům akce...asi to oblíkla pro radost pedofilům ,
uslintanejm dědoušům, který za to pokoukání možná omezí svoje fabriky

Avada-kedavra ( 18. září 2019 17:14 )

Hnusna retardovana tupá navedená blbka kterou řídí z povzdálí podobny kreatury jako zrzajej odpad z milionu chca.nek z Letny🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Taurus70 ( 18. září 2019 16:38 )

S Obamou si musí sedět ten měl taky zvláštní duševní pochody jako Greta, rovný rovného si hleda🤪🤪

ostuda ( 18. září 2019 16:34 )

už ji pučej kozy, brzo ji nějáký aktivista voňafne, preverzní jsou na to dost, následně se hydra zklidní a bude po ptákách

malenabald ( 18. září 2019 16:34 )

Ta je normálně navedená...

Zobrazit celou diskusi