Odborníci z Hasselt University v Belgii zkoumali placenty pěti předčasně narozených dětí a 23 dětí narozených v termínu. Pomocí zobrazovací metody s vysokým rozlišením našli černé částice uhlíku na straně plodu v každé studované placentě.

Ze studie uveřejněné v Nature Communications dále vyplývá, že deset matek, které žily nejblíže k frekventovaným silnicím a které byly během těhotenství vystaveny nejvyšším úrovním znečištění, mělo nejvyšší hladinu částic v placentě ve srovnání s 10 matkami, které byly vystaveny nejnižším hodnotám a žily nejméně 500 metrů od rušné silnice.

Vědci naznačují, že částice putují z plic matky do placenty

Vědci vedeni prof. Timem Narwotem, uvedli: „Naše výsledky ukazují, že lidská placentární bariéra není pro částice neproniknutelná. Další výzkum bude muset ukázat, zda částice procházejí placentou a dostávají se na plod.“

Jak placenta funguje?

Placenta se skládá z fetální placenty, která je  vytvořena ze stejné tkáně jako plod. Dále mateřské placenty, vytvořené z tkáně z mateřské dělohy. Kyslík a živiny přecházejí z mateřské placenty do placenty plodu a pak jsou přenášeny k plodu přes pupeční šňůru. Odpadní produkty z plodu, jako je oxid uhličitý, přecházejí opačným směrem. Mezi nimi je polopropustná membrána tvořená placentárními tkáněmi.

Je známo, že látky jako alkohol, nikotin a další drogy mohou procházet placentou, proto se ženám doporučuje, aby se jim během těhotenství vyhýbaly.

Profesor Jonathan Grigg, přední odborník na dopady znečištění ovzduší na děti z Queen Mary University v Londýně, uvedl: „Existuje velmi silný epidemiologický důkaz, že vystavení těhotných částicím znečišťujícím ovzduší je spojeno s nepříznivými následky, jako je potrat.“ Podle Grigga nová studie dokazuje, že… „se jedná o věrohodný mechanismus , který by mohl tyto účinky způsobit.“

Co mohou těhotné ženy dělat?

Odborníci uznávají, že těhotné ženy nemohou změnit prostředí, ve kterém žijí, toho lze dosáhnout pouze na politické úrovni. Obecně však radí vyhýbat se silnicím s velmi frekventovaným provozem. To platí hlavně v případě, že se žena pohybuje na kole nebo pěšky.

VIDEO: Ve FN Brno došlo ke světově unikátnímu porodu. U mozkově mrtvé ženy (†27) lékaři udrželi 117 dní těhotenství, narodila se zdravá holčička.