„Z vlastních peněz jsme investovali více než 12 milionů korun do opatření, která jednoznačně směřovala k tomu, že je tady větší klid. Zakázali jsme „pub crawly“, tedy pendlování turistů mezi jednotlivými provozovnami. Zvýšili jsme ochranku, udělali osvětovou kampaň mezi turisty, kterou jsme ve finále propojili i s kampaní magistrátu. Podle nás je to jednoznačný úspěch,“ uvedl pro Blesk.cz tiskový mluvčí SOHO Prague Jiří Chvojka.

Ve zmiňovaném sdružení se nachází většina nočních podniků v Dlouhé ulici a jejím přilehlém okolí, kde je dlouhodobě problematika s hlučícími opilými turisty nejhorší. Tyto kluby nově sbírají data prostřednictvím moderních hlukoměrů, které pomohli zajistit odborníci z ČVUT a Tesly Hloubětín. A tyto přístroje toho umí skutečně hodně.

„Moderní hlukoměry jsou připevněny na vstupu do provozoven. Dokážou změřit, jestli hluk jde zevnitř, zvenku, jestli ho dělají lidé, hudba, nebo auta na ulici. Dokážou v reálném čase ukázat takzvanou hlukovou mapu celé oblasti, kudy se přelévají lidé, v kolik přecházejí odkud kam, kolik se jich zdržuje na ulici a kde je hluk největší,“ nastínil možnosti těchto přístrojů Jiří Chvojka.

Podle SOHO Prague nemají data těchto hlukoměrů sloužit pro opatření přímo uvnitř klubů. Naopak by to měla být jakási pomůcka, zdroj dat, která jsou provozovatelé barů připraveni poskytnout radnici Prahy 1 a městské policii.

„Jsme přesvědčeni, že většina hluku přichází z ulice, kde kluby nemají žádnou pravomoc. Ve svých provozovnách musíme dodržovat přísné limity na veškerý hluk a před provozovnami se snažíme dělat klid vlastními silami, ale pár metrů od provozoven už je to něco jiného,“ vysvětlil Chvojka.

Výměna částí oken jako spása?

SOHO Prague má za sebou pilotní projekt, v rámci kterého jeden z klubů pomohl konkrétním rezidentům v sousedství, kteří si stěžovali na hluk. Jelikož výměna celých oken v centru Prahy podléhá celé řadě administrativních úkonů a je to běh na neskutečně dlouhou trať, provozovatelé barů zvolili mnohem rychlejší a finančně méně náročnou cestu. Došlo totiž pouze k výměně okenních tabulek za protihlukové a použilo se nové těsnění.

„Ukázalo se, že to má obrovský dopad do kvality života lidí, jsou velmi spokojeni. Zároveň to není vůbec nákladné, není pro to potřeba žádné razítko. Stavební firma je certifikovaná, dokáže okna vyměnit pro celý bytový dům v řádech desítek tisíc korun,“ prozradil Jiří Chvojka.

Večerky

Podle SOHO Prague je v současnosti hlavním problémem rušení nočního klidu spojená nádoba nonstop večerek a sdílených bytů. Ty si podle provozovatelů barů často pronajímají turisté, kteří hledají co nejlevnější zdroj alkoholu a tím i co možná nejlevnější zábavu.

„To znamená, že přes den jsou na památkách, které jsou přeplněné, po večerech si nakoupí ve večerkách, kterých přibylo v centru Prahy jako hub po dešti, levný alkohol. Buď ho konzumují na ulici, nebo v bytech, které jsou pronajímány sdílenými sociálními sítěmi,“ sdělil mluvčí sdružení.

Radnice nečinnost odmítá

Sdružení provozovatelů barů tvrdí, že na všechna opatření, která byla realizována, musí navázat radnice Prahy 1. SOHO Prague proto otevřeně vyzvalo městskou část, aby podnikla kroky hned v několika bodech. Má jít například o zamezení prodeje alkoholu ve večerkách po 22. hodině, kontrolu podniků, zda mají zajištěnou kolaudaci na noční provoz nebo o zavedení „nočních kuřáren“ před bary. Šlo by o jakési širší pole působnosti ve veřejném prostoru před provozovnami, kde by mohla ochranka zjednávat pořádek. V neposlední řadě je podle provozovatelů nutné zajistit také mnohokrát omílanou vyšší aktivitu policejních složek v ulicích.

SOHO Prague zároveň uvádí, že spolupráce s Prahou 1 je nyní mizivá. Starosta Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě) v reakci pro Blesk.cz uvedl, že v centru města sám žije a s problémem se dennodenně potýká. Letošní rok je podle něj dokonce co do počtu turistů rekordní.

„Volání majitelů klubů po řešeních z naší strany je ale dost paradoxní a hlavně účelové. Praha 1 všechny své nástroje k potírání nočního hluku využívá naplno. Po dlouhých letech, kdy se nic nedělo, jsme po majitelích klubů začali požadovat intenzivní spolupráci na nápravě dluhu, který vůči lidem z Prahy 1 mají,“ sdělil starosta Prahy 1.

„Takto si rozhodně konstruktivní spolupráci nepředstavuji. Navrhuji, ať si SOHO nejdřív vyndá břevno z vlastního oka, než začne řešit třísku v tom našem. Dluží to desetitisícům Pražanů, kteří v centru žijí a potřebují se v noci vyspat,“ dodal Pavel Čižinský.

Nesouhlasné stanovisko uvádí také místostarosta Petr Hejma (My co tady žijeme). „Sdružení SOHO Prague nemá pravdu v tom, že by Praha 1 nekonala nebo nespolupracovala. Jejich apel naopak obsahuje kroky, které jsou z naší strany již konkrétně řešeny. Se sdružením jsem připraven i nadále spolupracovat,” sdělil Blesku místostarosta.

Dle Jiřího Chvojky je konec hlavní turistické sezóny ideální k zavedení dalších nových opatření ze strany úřadů, na která tak budou mít zhruba půl roku, během něhož bude nutné připravit se na další hlavní nápor, který přijde na začátku léta 2020.

Fotogalerie
7 fotografií