Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Tvrdili jí, že má pohlavní infekci. Nádor na vaječníku bujel několik měsíců!

17. září 2019 | 10:16

Dvacetiletá Shannon Menger z Missouri pracuje jako fitness trenérka a zdravý životní styl je pro ni prioritou. Několik měsíců však bojovala s únavou, silnými bolestmi a nepravidelnou menstruací. Lékař ji stále odkazoval na léčbu sexuálně přenosných infekcí. Bolest však neustávala a později jí na ultrazvuku objevili nádor na vaječníku. Dívka musela podstoupit akutní léčbu chemoterapií.

Začátkem roku začala dívka pociťovat bolesti v žaludku, které ji začaly omezovat v běžných aktivitách. Byla vyčerpaná a trápila ji nepravidelná menstruace. Vyhledala proto pomoc lékaře. Navštívila ho celkem pětkrát, ale vždy jí bylo řečeno, že jsou problémy způsobeny pohlavně přenosnou infekcí. 

Během února si všimla, že má pod kůží malou bulku. Lékař jí předepsal pouze projímadla, protože se domníval, že se jedná o zácpu. Léky však opět nepomohly, a Shannon tak konečně poslali na ultrazvuk, ten však odhalil nádor na vaječníku. Následně podstoupila ještě krevní testy, ty potvrdily vzácnou rakovinu, a byla tedy nutná operace. O týden později musela dívka navíc podstoupit léčbu chemoterapií.

Po léčbě se cítila vyčerpaná a slabá, ale nechtěla, aby ji nemoc držela zpátky. Dva týdny po absolvování chemoterapie byla zpátky v posilovně a trénovala třikrát týdně. "Ze začátku to bylo frustrující, protože jsem byla slabá a najednou jsem toho nedokázala odcvičit tolik jako předtím. Pro mé duševní zdraví ale bylo důležité, že jsem začala zase cvičit, a rozhodně se mi díky tomu vrátila energie. Jsou to dva měsíce, co jsem po chemoterapii, a cítím se jako dřív," říká.

V současné době je dívka naprosto v pořádku. Pravidelně dochází do nemocnice na krevní testy a lékaři kontrolují její zdravotní stav. "Je důležité zůstat pozitivní, a to bez ohledu na to, co zrovna prožíváte. Vždy se najde něco, za co byste měli být vděční, a vždy lze najít způsob, jak se vypořádat s problémem, se kterým zrovna zápasíte," dodává Shannon.

Autor: Aneta Valešová