27letá novopečená maminka podstoupila transplantaci dělohy v roce 2017 a ve čtvrtek 29. srpna se jí císařským řezem narodil zdravý chlapeček. „V České republice jde o historicky první případ, kdy se u pacientky po transplantaci dělohy podařilo úspěšně udržet těhotenství až do doby porodu,“ uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Daňková.

Za zázrakem stojí neobyčejné úsilí českých lékařů z Fakultní nemocnice Motol a IKEM. V motolské nemocnici ženě, jež trpěla vrozeným chyběním dělohy, ještě před transplantací odebrali vajíčka, která byla oplodněna spermiemi jejího partnera, a embrya se pak zmrazila. V roce 2017 pak maminka podstoupila transplantaci dělohy od dárkyně se smrtí mozku, dva roky poté se zdařilo umělé oplodnění. „Maminka byla oproti jiným rodičkám častěji sledována. Běžné jsou kontroly jednou za měsíc, v tomto případě to bylo dvakrát měsíčně,“ uvedl její ošetřující lékař a přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Roman Chmel.

Zdravého chlapečka nosila šťastná maminka až do 35. týdne, kdy přijela do porodnice, protože jí začaly stahy - o týden dřív, než byl naplánován císařský řez. „Proto jsme museli ihned zahájit přípravy na porod. Zvládli jsme ho provést v poměrně krátkém čase, trval přesně 47 minut,“ popsal primář kliniky Marek Pluta, jenž porod vedl. Nedlouho poté už mohla maminka v náruči sevřít své 2740 g vážící zdravé miminko. Oba už jsou v pořádku doma a mrňousek je plně kojený. 

Světový unikát

Kromě toho, že je chlapeček první miminko narozené z transplantované dělohy v Česku, získali čeští lékaři tímto porodem ještě jedno prvenství, tentokrát světové. „Jedná se o první případ, kdy se narodilo dítě z dělohy, ze které se předtím žádné dítě ještě nikdy nenarodilo,“ uvedl ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Další matky, které porodily s transplantovanou dělohou, totiž dostaly orgán od dárkyň, jež už dříve odnosily jedno či více dětí. Takových porodů se ve světě podařilo dosud přibližně 20. V IKEM zatím transplantovali dělohu desetkrát. „Tři musely být z medicínských důvodů následně odstraněny,“ vysvětlil ředitel IKEM Michal Stiborek.

Poprvé ve Švédsku

Transplantace dělohy je poměrně nový zákrok, poprvé se o ně pokusili na přelomu tisíciletí v Saúdské Arábii, zákrok však nedopadl úspěšně. V roce 2011 provedli obdobný zákrok v Turecku a pacientka otěhotněla, v prvním trimestru ale potratila. Úspěšnější byli lékaři ve švédském Göteborgu o rok později, ve Švédsku se také v září 2014 poprvé podařilo ženě s transplantovanou dělohou donosit dítě.

První transplantaci dělohy v ČR provedli lékaři z IKEM 30. dubna 2016. Pacientkou byla třicetiletá žena s vrozenou vadou, která jí neumožňovala mít dítě, a dárkyní její třiapadesátiletá matka. Žena byla zřejmě třináctou pacientkou na světě, která takový zákrok absolvovala. Dělohy se ve světě transplantují i od mrtvých dárkyň, v prosinci 2017 se takové pacientce v Brazílii narodilo dítě.