Naprosto nepochopitelný a strašný čin se odehrál 4. března v bytě na pražském Chodově. Jiří N., který znal teprve 2,5letou Nikolku od jejího narození, se o ni měl ten den starat, zatímco její matka byla v práci. Zašli na nákup, večer ji podle výpovědi, která minulý týden zazněla u pražského městského soudu, vykoupal a uložil ke spánku.

Jenže kromě drobností si v obchodě koupil také dvě láhve rumu a jednu a půl pak vypil. Zničehonic jsem se probudil vedle ní na gauči. Vzal jsem nůž a řízl jsem ji do krku. Nemůžu si to vybavit, já prostě nevím, proč se to událo. Jak jsem byl opilej, tak to ve mně všechno bouchlo. Prostě mi hráblo, byl jsem úplně mimo,“ popsal. Dodal, že kdyby si ten den koupil jen jeden rum namísto dvou, tak „by se to nestalo“. Prý si vybavuje, že holčičku pořezal, ale že ji bodl do hrudníku, neví. Policisté mu po činu naměřili 3,25 promile alkoholu. 

V úterý padl rozsudek - Jiří N. si odsedí 18,5 roku za mřížemi. Soud mu navíc nařídil protialkoholní a psychiatrickou léčbu. „Dítě spoléhalo na péči obžalovaného, bylo na něm absolutně závislé. Stalo se terčem agrese, kterou nijak nevyprovokovalo, v době útoku spalo. Je to obrovská lidská tragédie, pan obžalovaný bude až do konce života žít s tím, že vzal život dítěti, které měl svým způsobem rád,“ zdůvodnila soudkyně Vlasta Langhamerová. Muž se na místě odvolal, státní zástupce se odvolání vzdal. Jiří N. i nadále zůstává ve vazbě.

Za vraždu Jiřímu N. hrozilo 15 až 20 let nebo i výjimečný trest, státní zástupce Petr Boš pro něj v pondělí navrhl 17 až 18 let vězení. Mužův obhájce Petr Šupal naopak žádal, aby byl muži uložen trest za opilství, kde je trestní sazba v rozmezí od tří do deseti let. Muž byl v době činu podle znalců středně až těžce opilý, měl částečně snížené ovládací schopnosti, ale zachované rozpoznávací schopnosti.

Video
Video se připravuje ...

Muž, jenž podle obžaloby zavraždil na Chodově teprve dvouletou holčičku, stanul před soudem Daniel Vitouš

Fotogalerie
15 fotografií