Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dívku (†10) zabil parazit, který požírá mozek! Na Ústecku má 16 obětí

Autor: chal, rc, ula - 
17. září 2019
11:41

Zemřela desetiletá školačka, jejíž mozek napadl nebezpečný prvok známý jako jezerní měňavka. Organismus se do těla dívky dostal nosem, když se koupala v řece, a po osmi dnech ji zabil. Tragédie připomněla podobnou událost ze 60. let, kdy kvůli jezerní měňavce v Ústeckém kraji zemřelo 16 lidí.

Američanka Lily Avantová z města Forth Worth v Texasu se šla osmého září s kamarády vykoupat do tamní řeky Brazos. Když se vrátila domů, náhle se jí udělalo zle, bolela ji hlava a měla horečku.

Stav holčičky se rychle zhoršoval, a tak byla hospitalizována v nemocnici, kde lékaři zjistili příčinu zdravotních obtíží. Mozek dívenky napadl nebezpečný prvok známý jako jezerní měňavka (Naegleria fowleri).

Prvok holčičce způsobil hnisavý zánět mozkových blan a mozku, její stav byl velmi vážný. Přestože lékaři zjistili přítomnost jezerní měňavky poměrně brzy, a existovala proto reálná šance na záchranu mladého života, Lily boj se zákeřným soupeřem prohrála.

Veřejnost o smutné zprávě zpravila teta dítěte Lony Yadonová v pondělí odpoledne. „Naše sladká Lily Mae odešla. Statečně bojovala, poslední týden byl testamentem laskavé dívky, která měla velký vliv na lidi,“ uvedla zdrcená příbuzná v dojemném příspěvku na facebooku. Podle rodičů zesnulého děvčátka se spolu s Lily v řece koupalo dalších několik desítek lidí. Nikomu dalšímu se však nic nestalo.

Jezerní měňavka se objevuje v řekách, jezerech, teplých pramenech, vzácně i v bazénech, a dokonce i v pitné vodě. Přežívá i v teplotách nad 40 stupňů. Do těla člověka se dostává nosem a její přítomnost se projevuje bolestí hlavy, horečkou a nevolností.

Po několika dnech napadený člověk upadá do bezvědomí a umírá. S jezerní měňavkou mají zkušenost i Češi. Prvok v 60. letech v Ústeckém kraji zabil celkem 16 lidí včetně několika dětí.

Šlo tehdy o záhadná úmrtí, kdy mezi lety 1962 a 1965 umírali lidé na zánět mozku a mozkových blan. Zesnulí měli společnou jednu věc – nedlouho před smrtí navštívili plavecký bazén v Ústí nad Labem.

„Bakteriologové ani hygienici při pitvách ani v bazénech nenašli žádné podezřelé mikroby. Vodaři kontrolovali a zlepšovali vodní zásobování všech lázní, zatímco my jsme (marně) hledali lehčí případy nemoci,“ popsal před lety epidemiolog Karel Novák pro časopis Vesmír.

Plavecký bazén ve Vrbenského lázních se po vyšetřování a údržbě znovu otevřel, nicméně v roce 1964 po jeho návštěvě zemřelo během deseti dnů pět mladých lidí. Když o rok později přišly další oběti, byly lázně definitivně uzavřeny.

 

Amant ( 17. září 2019 13:45 )

Ten nadpis psal fakt ***!

PavelSki ( 17. září 2019 12:18 )

Článek od včerejška předělali, diskusi původní škrtli. Nevyjadřuji se k odborným termínů, ale včera tu byly 2 připomínky (ze 4 přísp.), že v roce 64 ani 65 Vrbák definitivně nezavřeli, ale až koncem 80. let. Psal jsem, že byl článek sdílen na "ústečáci sobě - fcb", kde jsou desítky komentářů k této chybě. Tak si při změně článku alespoň na googlu ověřím nebo místním věřím a neopakuji chybu.

smradlavamakrela ( 17. září 2019 12:07 )

No a v plesku to mají chronický.

yaaro ( 17. září 2019 11:58 )

Naprosto překroucený článek za tohle bych poslal majitele a šéfredaktora do kriminálu na 10 let. A pokutu 50 miliónů a zákaz vydávání jakéhokoliv časopisu všem majitelům a zaměstnancům tohoto svinstva zvaného Blesk...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání