Na vše se přišlo až ve skladu Sušici, kde se vykládal z návěsu náklad rýže. Celní plomba na lanku, které zajišťuje plachtu na návěsu, nebyla ale podle řidiče porušená.

Konečnou stanicí dodávky byla právě sušická firma. Její majitel pro server Novinky.cz uvedl, že čtveřice byla vystrašená. „V batohu měli lahve s vodou, do kterých poté, co je během cesty vypili, vykonávali potřebu,“ řekl. Svou zkušenost Novinkám popsal i samotný řidič kamionu.

Když shrnul plachtu a všiml si černých pasažérů, prý si nejdřív myslel, že jde o teroristy a rychle běžel do kabiny vozu pro nůž. Čtveřici cizinců pak držel na korbě, dokud nepřijeli policisté přivolaní skladníkem. Mladíci pak prý sdělili jen že jsou z Afghánistánu a do náklaďáku vlezli někde v Srbsku. Kamioňák pak migranty zřejmě provezl přes dvoje hranice, dokonce i přes termorámy v Maďarsku.

„Po příjezdu k odbavení na maďarskou stranu kamion nejprve prohlédne policista a pak ještě projíždíte kontrolní branou s termokamerou. Dokonce jsem stál v budce u kontrolora a snímek auta viděl. Detektor zaznamenal teplé pneumatiky, tyče náhonu, ale také celé vaky s rýží, jak byly ještě vyhřáté z Řecka. Zřejmě tak migranti splynuli s nákladem. Jiné rozumné vysvětlení nemám,“ popsal řidič pro Novinky.cz.

Ani jeden z chlapců, kterým má být kolem 18 let, u sebe neměl žádné doklady. „Zjišťujeme nyní jejich totožnost, zatím neznáme ani jejich přesný věk,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová. Tři jsou ale nejspíše mladiství, převezli je do zařízení v Praze. Čtvrtý běženec skončil v záchytném zařízení Balková. Případem se zabývá policie.

VIDEO: Už v minulosti zadržela policie běžence, kteří se skrývali v kamionu.

Video
Video se připravuje ...

Policie zadržela tři běžence, skrývali se v kamionu. Aktu.cz

Fotogalerie
7 fotografií