Autorkou myšlenky zapojit Prahu do projektu EDWARD uspořádáním výstavy za zemřelé účastníky silničního provozu v Praze je Edita Kleckerová. Cílem výstavy je upozornit na zbytečná úmrtí na silnicích Prahy. V minulém roce byla výstava andělů věnovaná všem 17 zemřelým účastníkům silničního provozu v roce 2017, z nichž 11 bylo chodců.

V loňském roce bohužel počet stoupl na 31 úmrtí s podílem 25 chodců, z nichž 8 zemřelo při srážce s tramvají. „Dvacet pět mrtvých lidí na pražských silnicích je alarmující číslo, které se stalo inspirací pro letošní druhý ročník výstavy andělů za zemřelé chodce v Praze,“ uvedla Edita Kleckerová, která je také českou koordinátorkou mezinárodního projektu EDWARD. Pod jeho jménem se skrývá anglická zkratka pro „Evropský den bez úmrtí na silnicích“. Projekt šíří Slib bezpečnosti, který může každý z nás elektronicky podepsat, a dodržováním pravidel silničního provozu tak přispět ke zlepšení situace na silnicích.

O vzhledu rozhodovali studenti

Realizace výstavy andělů vznikala ve spolupráci s dopravní průmyslovou školou, ve které působí i Michaela Franková z neziskovky Duha Střelka. Ta se studenty po zahájení spolupráce s koordinátorkou projektu probírala, jakou formou by bylo vhodné tyto tragické události připomenout.

„Pobavili jsme se o tom, kluci vyrobili náčrtek. Původní nápad byl, aby se křídla vyrobila z vraků aut. Připadalo nám to symbolické. Ve finále studenti s mistrem v dílnách vymysleli variantu z odpadového plechu,“ vysvětlila Michaela Franková, podle které posléze odborná firma pomohla se zalitím základů křídel jednotlivých andělů do betonu.

Každý z vystavených andělů u sebe má cedulku s konkrétním časem, který odkazuje právě na jednoho z loňských tragicky zesnulých chodců v Praze. Přes křídla pak vždy visí pár bot. „Někdo z nás si vzpomněl, že jsme viděli reportáž nebo četli článek, podle kterého při dopravní nehodě údajně obětem v automobilu spadnou boty. Posbírali jsme tedy boty, sjednotili jsme je černou barvou a pověsili přes křídla andělům,“ dodala Michaela Franková.

Za fyzickou realizací andělů stojí zámečník Petr Tesař. Ten Blesku sdělil, že jde víceméně o kovářskou práci, která se skládá z plechu a surového železa. Samotná realizace této expozice podle něj zabrala zhruba týden.

Záchranáři iniciativu vítají

Slavnostní události v rámci projektu EDWARD se dnes v Zítkových sadech účastnili také zástupci pražské policie, záchranky i hasičů. Všichni se shodují na tom, že taková osvěta je nezbytná, a pokud by akce dovedla zabránit jen jednomu jedinému úmrtí na silnici, šlo by o velký úspěch.

Dvacet procent všech našich zásahů z celého toho širokého spektra tvoří dopravní nehody. My to považujeme za vysoké číslo, jsme u každé třetí takové události. Projekt vítáme, v rámci něj chceme připomenout i průjezdnost ulic, takzvanou záchranářskou uličku a špatné parkování. Je pro nás velmi důležité se s velkými auty dostat včas na místo události,“ uvedl tiskový mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Výstava v Zítkových sadech ctí památku 25 chodců, kteří loni zemřeli v pražských ulicích.
Autor: Daniel Vitouš

Důležitost obdobných událostí vyzdvihuje také pražská záchranka, která jen za loňský rok vyjížděla ke zhruba 2400 událostem s charakterem dopravní nehody. Během nich skončilo 250 pacientů s těžkým poraněním na jednotkách intenzivní péče. Celkem bylo také nezbytné ošetřit 700 chodců.

„Bohužel i naše posádky se s nepozorností chodců velmi často setkávají. Při jízdě na výstražné a zvukové znamení musíme dbát opravdu velké opatrnosti,“ potvrdila tisková mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Evropský týden mobility

V současnosti probíhajíc Evropský týden mobility nabízí veřejnosti přes dvacet nejrůznějších akcí. „Každá má trochu jiné téma a zaměření. Hlavním spojovacím mottem je zviditelňovat alternativní způsoby dopravy vůči automobilové, upozorňovat na případná rizika, nevýhody. Vyvrcholením jsou akce ke Dni bez aut, které probíhají v sobotu na celkem čtyřech místech v Praze,“ uvedl k sérii událostí vedoucí oddělení rozvoje dopravy pražského magistrátu Jaroslav Mach.

Jednotlivé akce celého týdne si můžete přiblížit na přehledném webu.

Fotogalerie
10 fotografií