Zahradní domek s ateliérem se stal předmětem veřejné diskuse poté, co bývalé vedení Prahy 1 pod vedením Oldřicha Lomeckého (dříve TOP 09) oznámilo záměr celý objekt i se zahradním domkem prodat. Následně od toho po kritice ustoupilo a magistrát poté schválil, že objekt převezme. Letos v červnu to potvrdilo i zastupitelstvu první městské části.

Dnešním usnesením pražští radní schválili dohodu s Prahou 1 a zároveň se zavázali uvolnit z rozpočtu na příští rok peníze na rekonstrukci objektu a roční náklady 400 000 korun na provoz ateliéru.

Po převzetí stavby městem by měla novou expozici provozovat Galerie hlavního města, která plánuje zachovat stávající podobu interiéru tak, aby ukazoval, jak umělkyně žila a tvořila. Měla by připomínat i další umělce, kteří jsou s Wichterlovou spojeni.

Hana Wichterlová (1903 až 1990) patřila mezi nejvýznamnější osobnosti českého moderního sochařství. Jejím bratrem byl chemik Otto Wichterle. Nyní chátrající malostranský ateliér a přilehlá zahrada patřily v meziválečném období mezi oblíbená místa setkávání českých umělců a intelektuálů.

Fotogalerie
43 fotografií