Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Seriál, který Češi milují, vrcholí v kinech! Vítejte na Panství Downton

Autor: Ivan D. Hladík - 
16. září 2019
12:00

Intriky, romance, úchvatná výprava – na to všechno láká Michael Engler, režisér filmového finále slavného seriálu, který i v Česku televizní diváci milují. V kinech právě své brány otevírá Panství Downton.

V šesti řadách seriálu Panství Downton diváci poznali a zamilovali si členy rodiny Crawleyů i jejich služebnictvo. Od 12. září se v kinech odehrává finále jejich příběhů, sporů i lásek... Do nichž zasáhne i královská návštěva. Distributor, kterým je v Česku společnost CinemArt, snímek představuje slovy režiséra Michaela Englera: „Film se odehrává pár měsíců po ukončení seriálového příběhu, kdy lehce neobvyklé okolnosti svedou dohromady všechny klíčové aktéry,“ řekl. „Diváci se mohou těšit na vše, co mají na Panství Downton rádi. Intriky, romance, úchvatná výprava – to všechno tu je, jen jsme to posunuli o úroveň výš,“ dodal režisér.

Panství Downton, jeden z nejslavnějších televizních seriálů moderní éry, dospěl k velkolepé závěrečné kapitole, která se odehrává od 12. září 2019 v kinech. Panství Downton, jeden z nejslavnějších televizních seriálů moderní éry, dospěl k velkolepé závěrečné kapitole, která se odehrává od 12. září 2019 v kinech. | CinemArt

Na úvod je třeba říct, že produkce nešetřila především na výpravě. Kostýmy z dílny návrhářky Anny Robbins jsou do posledního detailu dokonalé. Dokonce natolik, že ženám divačkám by možná stačilo, kdyby se na plátně vznášely bez tváří herců. Hrají totiž samy o sobě, ladí s příběhem i okolím, jsou noblesní, ale i „moderní“, v kontextu doby, kdy se příběh odehrává. „Jsou přesně takové, jaké je herec chce mít,“ řekla i představitelka Lady Bagshaw, herečka Imelda Staunton (63, Harry Potter, 2007). „Chcete všechny ty detaily v kombinaci s parukami a makeupem, protože pak budete na plátně dobře vypadat.“

5923545:full:true:true

Jak tedy funguje snímek oděný do takových kostýmů? Už televize BBC v roce 2010 začala vysílat seriál s úmyslem přinést na obrazovky něco lehčího. Panství Downton bylo o stylu, o pozlátku, o osudech, které jsou jemně dramatické, místy vtipné, ale i něžně romantické. V šesti řadách, z nichž poslední se začala odvíjet v roce 2015, seriálem ukázala, že na obrazovce nutně nemusejí být jen akční hrdinové, rychlé střihy, ultramoderní prostředí... Že divák potřebuje občas vypnout, pohladit, jen přijímat, kochat se a pak od obrazovky odejít s čistou hlavou a příjemným pocitem nostalgie, jaký viktoriánské časy Downtonu navozují.

Podívejte se na záběry z natáčení a upoutávku filmu:

Video  Panství Downton, jeden z nejslavnějších televizních seriálů moderní éry, dospěl k velkolepé závěrečné kapitole, která se odehrává od 12. září 2019 v kinech. • VIDEO  - CinemArt
Video se připravuje ...

„Není to dokument o minulosti, je to romantizovaný pohled na odkaz Anglie s krásnými hrady, módou, neposkvrněností...,“ soudí o filmu jeden z hlavních aktérů, Jim Carter (71, Zlatý kompas, 2007), představitel majordoma Charlese Carsona. „Není to ani cynické, plné pistolníků, blikajících obrázků, aut a speciálních efektů. Jsou to jen jednoduché příběhy o lidech,“ řekl herec. A má pravdu. Ačkoliv je těch drobných vyprávění a propletenců na jeden film možná moc a divák chvílemi hledá jednu linku, které by se držel. Vlastně může získat dojem, že sleduje několik seriálových epizod naráz. Když se ale vymaní z tohoto pocitu, filmové Panství Downton si užije.

Především pak díky sarkasmu hraběnky vdovy Violet s tváří herečky Maggie Smith (84, Báječný hotel Marigold, 2011 nebo série Harry Potter, 2001 až 2011). Přitom právě ona už do filmového finále jít nechtěla. „Jedině, když bude začínat mým pohřbem,“ řekla. „Vždyť na konci seriálu už muselo být mé postavě asi tak 110 let, pokračovat dál mi nedávalo smysl,“ přiznala. Nakonec je to ale právě ona, za kým především má smysl jít do kina i přesto, že jste neviděli ani díl ze seriálu. Mezi dvacítkou hlavních postav si určitě najdete tu svou. Byť se filmové finále Panství Downton v oceněních seriálovému předchůdci (získal desítky nominací i vítězství v řadě významných televizních cen a klání) nevyrovná, je to příjemně prožitý čas.

Hodnocení: 80 %

Panství Downton

Velká Británie, 2019, 122 min

Česká premiéra: 12. 9. 2019, CinemArt

Režie: Michael Engler

Scénář: Julian Fellowes

Kamera: Ben Smithard

Hudba: John Lunn

Hrají: Michelle Dockery, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Laura Carmichael, Joanne Froggatt, Hugh Bonneville, Sophie McShera, Allen Leech, Jim Carter a další.

lenny ( 18. září 2019 08:00 )

Film se taky povedl. Super!

AliAlice ( 17. září 2019 09:44 )

Příjemný romantický seriál...

Zobrazit celou diskusi