Ukazuje se, že před konáním blízkých spolupracovníků zavírá radnice Prahy 7 a uskupení Praha Sobě obě oči. Od roku 2015 má totiž v pronájmu část nadzemního a podzemního prostoru obecně prospěšná společnost Containall, v jejímž vedení byl do listopadu 2018 současný noční starosta Jan Štern a nynější radní pro dopravu Prahy 1 David Skála (Praha 1 Sobě). Jan Štern v lednu 2019 putoval z funkce asistenta radní pro kultury Hany Třeštíkové (Praha Sobě) do funkce předsedy komise nočního starosty na pražském magistrátu a v komisi je i jeho bývalý kolega David Skála. Oba pánové mají nyní dohlížet na klid v centru a bojovat zejména s opilými turisty. Sami ale na Letné alkohol prodávali, i když nesměli.

V Letenských sadech a prostoru „u Stalina“ totiž platí zákaz prodeje alkoholu, navíc podle nájemních smluv, které má Blesk.cz k dispozici, nesmí na místě bez souhlasu magistrátu podnikat další provozovatel. Jenže podle živnostenského rejstříku zde byla umístěná provozovna k prodeji alkoholu soukromých firem Containall & syn a Containall & dcera, v nichž opět figurují Jan Štern a David Skála. A to potrvzuje i výpis obchodního rejštříku na serveru org.justice.cz.

Kulturní centrum s barem

Noční starosta pro Blesk.cz potvrdil, že zde soukromá společnost provozovala bar a prodávala alkohol: „Byla uzavřená smlouva o spolupráci mezi Containall o.p.s., což je subjekt, který má prostory od města pronajaté a Containall s.r.o., který měl živnost na provoz baru. Byla tam mezi společnostmi smlouva na spolupráci a provoz baru. Tím, že je to kulturní centrum, tak to nemusí být v tržním řádu a je to v režimu kulturní akce, kdy můžete prodávat alkohol,“ vysvětloval Jan Štern, proč podle něj mohla na místě podnikat i soukromá firma.

Bar, který by pod kyvadlem vůbec být neměl.
Autor: Jiří Marek

Podle informací Blesk.cz mohl zisk za provoz baru dosahovat přes léto až 860 tisíc korun. To ale Jan Štern odmítl komentovat a upozornil, že Containall musel platit magistrátu nájem. Za 169 dní, kdy Containall u Stalina v roce 2019 podniká, musel uhradit 169 tisíc korun. Prodej alkoholu „u Stalina“ podpořila i samotná radnice Prahy 7, jež se pokoušela získat povolení od pražského magistrátu na prodej alkoholu v pronajaté oblasti u pomníku, ale neuspěla.

Povolení pro Prahu 7

Odbor ochrany životního prostředí to v přehledu pro radu hlavního města komentoval takto: „Místo má podle udělených záštit sloužit pro kulturní projekty a nikoli jako stálá prodejna občerstvení s alkoholem, kterou provozuje nezisková organizace. Jsou zde problémy s odpadem, bezpečností návštěvníků na tomto místě, správce je nucen pronajímat prostor pro umístění přenosných WC na vyhlídkové cestě, což kazí vyhlídku esteticky a zápachem,“ uvádí výčet Odboru, který žádost Prahy 7 nepodpořil.

Uzavření prostoru u Stalina

V nejbližších dnech se rozsáhlá nadzemní část bývalého pomníku J. V. Stalina nejspíš uzavře. Radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu) v pondělí dopoledne informoval o výsledcích odborného posudku, podle nichž je statika podzemního prostoru ve špatném stavu: „Dochází k dvakrát až třikrát k prohýbání základních nosných konstrukcí, tím pádem je ohrožená statika horních ploch. Ve chvíli, kdyby tady stálo větší množství lidí, tak nelze vyloučit, že část by se mohla zhroutit,“ prozradil Chabr.

Podzemí pod bývalým pomníkem Stalina je v dezolátním stavu. Některé části stropu se mohou propadnout.
Autor: Blesk:Michal Protivansky

Stavební posudek bude v nejbližších dnech doručený Stavebnímu úřadu pro Prahu 7, který rozhodne, jak se bude dále jednat. Pražský magistrát zatím uvažuje o jednom řešení, kdy by mohla pomoci „dočasná statická podpěra uvnitř památníku, jednalo by se o systém heverů, kterým by se podepřely ty nejhorší části a probíhalo by měření,“ toto opatření by proběhlo v řádu týdnů.

Město teď musí najít způsob, v jakém rozsahu bude 10 tisíc metrů čtverečních podzemí rekonstruovat. Potřeba je totiž sanace, která by při celkové rekonstrukci mohla podle Chabra vyjít až v řádech stovek milionů korun. V tuto chvíli se nejspíš přikloní k dočasnému řešení, a až bude jasná funkce pomníku, poté by se vyplatilo do něj investovat a udělat nutnou generální opravu. 

Fotogalerie
39 fotografií