Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman dorazí na jednání vlády na rozpočet. S Babišem se potká dvakrát za den

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
16. září 2019
05:30

Hned dvakrát během pondělí se setkají prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO). Nejdříve se hlava státu vydá na jednání vlády, kde si chce ohlídat jednání o státním rozpočtu, večer pak s premiérem na pravidelné schůzce v Lánech probere aktuální politická témata. Většinu času Zeman v posledních týdnech tráví přitom právě v odpočinkovém sídle prezidentů.

Na nakonci víkendu si premiér Andrej Babiš udělal čas na rodinu. Manželka Monika s dcerou Vivien a synem Frederikem měli konečně příležitost popřát svému manželovi a otci k 65. narozeninám. Ty sice připadly už na druhého září, ale tou dobou byli manželé Andrej a Monika na cestě na státní návštěvu do Turecka.

„Dneska jsem s rodinou oslavil dodatečně narozeniny. A dostal krásný obraz,“ pochlubil se Babiš v neděli večer na facebooku obrazem s celou svou rodinou včetně jejich psa, kterého vozí s sebou Vivien za studii do Španělska.

Rodinnou fotografií se na sociální síti pochlubila i Monika Babišová. Stejný portrét pak přidal i Babiš a připojil komentář, kde se zmínil o ukončeném trestním stíhání v kauze Čapí hnízdo. 

„Teď v pátek se stala nejdůležitější věc, která se týká mě a mojí rodiny za poslední dva roky. Mám pocit, že od doby, co jsme se s Monikou vzali. A od chvíle, kdy mě policie začala stíhat. A od doby, co máme Ellu. Od doby, co Vivi odjela studovat do Španělska. Státní zástupce ZASTAVIL trestní stíhání mě a mé rodiny,“ připojil Babiš komentář. 

 
Rodina Andreje Babiše pohromadě po té, co státní zástupce zrušil trestní stíhání premiéra a jeho ženy Moniky v kauze Čapí hnízdo. (15. 9. 2019) Rodina Andreje Babiše pohromadě po té, co státní zástupce zrušil trestní stíhání premiéra a jeho ženy Moniky v kauze Čapí hnízdo. (15. 9. 2019) | Andrej Babiš/Facebook

V pondělí to vypadá na perný politický den na všech frontách. Po jednání bezpečnostní rady státu a tripartity se sejde vláda. Dnes s mimořádným hostem. I tentokrát si přijde pohlídat schvalování státního rozpočtu na příští rok prezident Miloš Zeman.

Celkové příjmy rozpočtu mají být v příštím roce 1,578 bilionu korun a výdaje 1,618 bilionu korun.

Vláda se na výdajích i příjmech na rok 2020 i přes jarně-letní dohady zatím neformálně shodla, Zeman ministryni financí podpořil. Schválení rozpočtu by tak měla být jen formalita.

„Expertní tým prezidenta republiky vyslovil plnou podporu úsilí ministryně financí Aleny Schillerové zabránit neodůvodněným výdajům a plýtvání a úsilí hledat příjmové rezervy včetně odstranění neodůvodněných daňových výjimek,“ napsal mluvčí Jiří Ovčáček po více než pětihodinové schůzce Miloše Zemana a jeho expertního týmu s ministryní Alenou Schillerovou.

„V tuto chvíli nevidím prostor proto, aby se schodek snížil. Na druhou je nepředstavitelné, aby se schodek zvyšoval,“ řekla po schůzce Schillerová novinářům v Lánech.

Jednání se přitom konalo na začátku července – tedy uprostřed politické krize, kdy se hledal nový ministr kultury.

„Ministerstvo financí předpokládá, že návrh státního rozpočtu ČR na rok 2020 a střednědobý výhled na léta 2021 a 2022 bude upraven podle výsledků jednání vlády ČR, včetně doladění vnitřní konzistence, vazeb a metodické správnosti rozpočtů kapitol a dalších příloh rozpočtové dokumentace,“ píše se v materiálu ministerstva financí, který dostanou na stůl všichni ministři.

Dá se předpokládat, že pondělní účast na vládě bude stoprocentní. Přeci jen, prezident na jednání vlády nechodí každý týden. Program Miloše Zemana je opět spočítaný na minuty. Při jednání vlády by měl dostat slovo, kdykoliv si o něj řekne. 

K úřadu vlády by měl prezident dorazit přesně ve 13:40. Hned poté se Zeman potká s premiérem Andrejem Babišem. To bude první, ale ne poslední jejich setkání během pondělí. Do jednacího sálu vlády by měl Zeman přijít přesně ve 14:05.

Prezident se jednání vlády při schvalování rozpočtu na následující rok účastnil po tříleté pauze naposledy v loni. Za ministry ale musel jinam než do Strakovy akademie. Vloni 19. září si přivstal a jel jen kousek od Pražského hradu do Hrzánského paláce. Tedy náhradního sídla premiérů a ministrů. Důvodem byla rekonstrukce fasády u jednacího sálu úřadu vlády. Pod lešením je část budovy dodnes.

Státní rozpočet musí vláda předložit Poslanecké sněmovně nejpozději na konci září. S konečným schvalováním by přitom menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD neměl mít problém. Pro nakonec zvednou ruce i komunisté. S jejich představiteli se prezident Miloš Zeman sešel v den výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem.

Ještě po schůzce v Lánech přitom šéf KSČM Vojtěch Filip trval na požadavku, aby schodek rozpočtu v roce 2020 byl maximálně 30 miliard korun. Vláda přitom počítá se schodkem o deset miliard korun vyšším.

„K nějakému kompromisnímu řešení bychom dojít mohli. Ustoupit musí obě strany,“ řekla po jednání u prezidenta šéfka rozpočtového výboru za KSČM Miloslava Vostrá.

Plánovaná tisková konference po jednání vlády je v 15:30. Zda na ní vystoupí i prezident, není nikdy do poslední chvíle jasné. Vloni prezident Miloš Zeman hájil vládní návrh státního rozpočtu také v Poslanecké sněmovně. 

Video  Miloš Zeman popáté ve Sněmovně: Chválil rozpočet, kritizoval sociální dávky  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Další schůzka v Lánech

Jednání na vládě nebude poslední příležitostí, kdy se Miloš Zeman uvidí s premiérem Andrejem Babišem. Hned po jednání vlády se nejprve sejde koaliční rada.  Tedy špičky ANO a ČSSD, aby probraly jednání o důchodech i zmatky v koalici při schvalování EET minulý týden v úterý, kdy nedaly vládní strany dohromady potřebný počet poslanců, a tak hlasování nakonec odložily.

V 19 hodin už má být ale premiér Babiš opět na schůzce se Zemanem. Tentokrát ale v Lánech. Naposledy, když byl v prezidentském zámku, řešil s prezidentem výměnu na postu ministra kultury.

„Je to pravidelná měsíční schůzka. Probíráme vždy všechno,“ řekl premiér Blesk Zprávám na dotaz, zda jede za prezidentem s nějakým konkrétním tématem, které bude chtít probrat.

anna1234 ( 16. září 2019 11:36 )

.. jestli tomu dobře rozumím, tak ty patříš mezi nejlepší Čechy. Gratuluji ke skromnosti

anna1234 ( 16. září 2019 11:19 )

.. ale z toho národa pocházíš i ty

horaIysa ( 16. září 2019 11:17 )

Ve tvém případě rozhodně ten dojem nemám.

VoIdemord ( 16. září 2019 11:16 )

Buh žehnej Kalouskovi a Zemoblok at zmizí v pekle, jsem chtěl napsat.

VoIdemord ( 16. září 2019 10:59 )

Pan prezident prostě hájí zájmy své a svých lidí. Ne jakési zájmy jakési země.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa