„Našim cílem je udělat tak trochu protipól Staroměstského náměstí,” uvedl předseda klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09) s poukazem na turistickou přeplněnost sousedního náměstí. Dodal, že podle něj bude nová zóna obyvateli hojně využívaná, protože kolem ní je řada veřejných institucí.

Město si už nechalo Institutem plánování a rozvoje (IPR) zpracovat koncepci, na základě které vznikne studie změn. Připraví ji studio Xtopix a na její podobě se budou moci podílet obyvatelé Prahy. Podle architekta Šimona Jiráčka z IPR je cílem do června roku 2021 získat potřebná povolení, aby se mohlo s úpravami začít.

Nový výlez z metra?

Zatím není jisté, kolik stavebních úprav bude třeba, většina změn by podle Jiráčka měla být nestavebních. Dodal, že by se úpravy mohly spojit i s případnou rekonstrukcí inženýrských sítí, pokud se ukáže, že je nutná. Kromě samotného náměstí se připravovaná studie zaměří na vyústění Platnéřské a Kaprovy ulice a náměstí Franze Kafky.

K němu by zároveň mohl ústit nový výlez z metra Staroměstská, který by magistrát eventuálně mohl nechat zřídit, aby na Staroměstské náměstí nemuseli lidé chodit dlouhou Kaprovou ulicí. Podle architekta Šimona Jiráčka se o možnosti vybudování nového východu uvažuje už od 70. let minulého století, plán se však nikdy neuskutečnil.

Náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09) k tomu dodal, že o ničem ještě nebylo rozhodnuto, ale že je podle něj nyní i v souvislosti s připravovanými změnami Mariánského náměstí a okolních oblastí vhodný čas na to zahájit o této možnosti diskuzi. „Vznikne koncepce, která se předloží radě k debatě,” řekl.

Změny přijdou co nevidět

Auta nebudou moci na náměstí zaparkovat od 21. září, výjimku bude mít zásobování pro magistrát a Klementinum. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve středu uvedl, že se v období příprav počítá s dočasnými úpravami, jako je instalace zeleně v květináčích, uměleckých děl, židlí a laviček. Nedávno město nechalo na náměstí umístit stoly a židle, v plánu jsou i kulturní akce pro veřejnost. Bílý kontejner, kam budou lidé moct přinášet své nápady a připomínky k nové podobě náměstí, tu bude stát od 21. září do 1. října.

Změny postihnou i průjezd vozidel oblastí - město obrátí jednosměrnost Husovy ulice, která vede od magistrátu směrem k Betlémskému náměstí. Po změně se auta dostanou Husovou z Mariánského náměstí, ale ve směru z ulice Na Perštýně by tam auta již vjet nemohla. Cílem je zabránit tomu, aby si řidiči zkracovali cestu od Národní na nábřeží.