Muchomůrka zelená (Amanita phalloides)patří k našim nejjedovatějším houbám. Podle známého mykologa a toxikologa Jaroslava Klána, se kterým jsou konzultovány všechny otravy jedovatými houbami, se muchomůrkou otrávil muž středního věku, který byl nejprve hospitalizován v nemocnici v Opavě, poté byl převezen do Fakultní nemocnice Ostrava. To potvrdila i mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava: "Pacient je ve velmi vážném stavu," řekla pro Blesk.cz Mgr. Naďa Chattová.

Tři klobouky jsou smrtelná dávka...

„Bohužel se do nemocnice dostal až třetí den po snězení houby. Prvotní příznaky, jako je průjem, si odbyl doma. Snědl tři klobouky, což je při  jeho váze osmdesát kilo velice vážné. Nebojím se bohužel říci, že jde o smrtelnou dávku. To jsou už dva klobouky,“ popsal toxikolog, podle něhož nešťastník zaměnil jedlou muchomůrku růžovku neboli masáka právě za smrtelně jedovatou muchomůrku zelenou.

Poslední šance je transplantace

„Bohužel už bude mít silně poškozená játra. V nemocnici mu podali lék Legalon, který slouží k ochraně jater. Toxíny z této muchomůrky totiž napadají právě jaterní buňky, které destruují,“ vysvětlil Klán. Podle toxikologa pacientům v takto vážném stavu  může pomoci ještě transplantace jater. „V nejvážnějším stavu může být převezen k transplantaci. Stačí jen půlka jater, protože játra dorůstají, dodal Klán, který ale tento případ na základě své odborné zkušenosti nevidí příliš optimisticky. 

 Muchomůrka zelená: Ročně se otráví až 20 houbařů

 Muchomůrka zelená je podle České mykologické společnosti jednou z našich nejjedovatějších a nejnebezpečnějších hub. Skupina muchomůrky zelené je celosvětově odpovědná až za 90% veškerých úmrtí po otravách houbami. U nás sem patří ještě muchomůrka jarní (Amanita verna) a muchomůrka jízlivá (Amanita virosa). V České republice se otráví 10 - 20 houbařů ročně, přičemž prognóza přežití je cca 75% (tj. 25% otrávených zemře), často ovšem s těžkými následky v podobě poškození jater.

Smrt na selhání jater

Otrava muchomůrkou zelenou se projeví až po relativně dlouhé době latence, nejdříve po 6, běžně však až po 8-12 hodinách, někdy až za 24 hodin, úporným zvracením a průjmy, které trvají 2 dny. V důsledku delší latence nemusí být příznaky otravy ihned spojovány s požitím pokrmu z hub!

Za tuto první fázi otravy jsou odpovědné falotoxiny. Následuje období zdánlivého zlepšení stavu pacienta, během něhož amatoxiny (zejména α-amanitin) poškozují jaterní buňky a způsobují nedostatečnost ledvin.

Při vyšší dávce či bez léčby otrávený umírá 4. až 7. den v důsledku jaterního selhání.

 VIDEO: Mykologové: Češi jsou houbařská špička.